Her 3 Bin Bebekten Birinde Görülen 'Kistik Fibrozis'te Erken Tani Hayat Kurtariyor

Türkiye’de 3 bin bebekten birinde görülen kistik fibrozis hastaligi, topuk taramalari ve ter testiyle erken teshis ediliyor. Çocuk Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Hüseyin Arslan, kistik fibrozis hastaliginin erken teshis edilmesinin insanin yasam kalitesini artirdigini ve yasam sürecini uzattigini söyledi.

Her 3 Bin Bebekten Birinde Görülen 'Kistik Fibrozis'te Erken Tani Hayat Kurtariyor
Genetik bir hastalik olan kistik fibrozis, ülkemizde yeni dogan her 3 bebekten birinde görülüyor. Bebeklerin dogumuyla birlikte ön tani için 2015 yilindan itibaren yapilmaya baslanan topuk taramasi ile erken teshis saglaniyor. Erken teshisin ardindan uygulanan ter testiyle de hastaligin tespiti yapiliyor. Hatay Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde uygulanmaya baslanan ter testi de deprem bölgesinde yasayan vatandaslara kolaylik saglamaya basladi.

Hastanede görevli Çocuk Gögüs Hastaliklari Uzmani Hüseyin Arslan, hastaligin tani süreci hakkinda ve sonrasindaki tedavi süreci hakkinda bilgi verdi.

"Kistik fibrozis genetik geçisli bir hastalik, bulasici bir hastalik degildir"

Kistik fibrozun genetik geçisli bir hastalik oldugunu ve bulasici bir hastalik olmadigini ifade eden Arslan, "Burada çocuk gögüs hastaliklarin dan biri olan kistik fibroz için ter çalismasi yapiyoruz. Kistik fibrozis genetik geçisli bir hastalik, bulasici bir hastalik degildir. Bu geni tasiyan anne ve babanin çocuklarinda meydana geliyor. Türk toplumunun da 3 bin kisiden birinde görülebiliyor. Ülkemizdeki mutosyonlar Avrupa’daki görülen mutasyonlardan farkli görülüyor. Kistik fibrozis de ter ve senkrasoyonlarla ilgili bir sorun olusuyor ve buna bagli olarak akcigerde ki balgamlarin yumusatilip atilmasi, pankreasta senkrosyonlar etkileniyor. Buna bagli olarak sik tekrarlanan akciger enfeksiyonlari, beslenme bozuklugu, yagli diskilama, pis koku ishal, gelisme geriligi, sik sinüzitler nedeniyle hastalar çesitli sikinti yasamakta ve ilerleyen zamanda hayatini kaybediyordu dedi.



"Hastaligi ne kadar erken yakalarsak, hastaya bazi tedavileri verirsek daha faydali oluyoruz"

Ülkemizde 2015 yilindan itibaren uygulanmaya baslanan topuk testiyle hastaligin erken teshis edilmeye baslandigina dikkat çeken Dr. Arslan, “2015 yilindan itibaren ülkemizde bu hastalik taraniyor. Bebekler dogdugunda topuk taramasinda riskli görülen hastalar tarafimiza yönlendiriliyor. Burada ter testi yaparak bu hastaligin tanisini koyuyoruz. Erken tedavi ile daha iyi yasam kalitesi saglamaya yardimci olmaya çalisiyoruz. Ter testi için hastalari 1 gün öncesinden hazirliyoruz çünkü hastalardan ter toplamamiz gerekiyor. 1 gün öncesinden banyo yapip, iyi besleniyorlar. Yaklasik yarim saatlik bir süreç içerisinde de ter toplaniyor sonrasinda da ölçüm cihazinda teri ölçüyoruz. Toplamda 1 saat içerisinde ter testinin sonucunu elde etmis oluyoruz. Erken yasta gözlemlenmeye basliyor. Hastaligi ne kadar erken yakalarsak, hastaya bazi tedavileri verirsek daha faydali oluyoruz. Hastalar erken taniyla daha uzun yasam ömre sahip oluyor. Normal bir birey gibi yasayabiliyorlar. Bu tedavi süreci hastalar için ömür boyu devam ediyor. Bazi ilaçlari ve fizik tedavi uygulamalarini sürekli yapmalari gerekiyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA