YKS Adaylarina Sinav Sirasinda Stres Yönetimi Için Öneriler

Gaziantep Bogaziçi Koleji Ögrenci Koçu Ömür Dinç, sinavdan önce stres yönetimi ile ilgili önerilerde bulundu.

YKS Adaylarina Sinav Sirasinda Stres Yönetimi Için Öneriler
Gaziantep Bogaziçi Koleji Ögrenci ve Kariyer Koçu Ömür Dinç, Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na girecek adaylara, sinav sirasinda artan stres ve kaygilarini azaltmak için günlük rutinlerini bozmamalari gerektigini söyledi.

Dinç, stres yönetiminde ailenin önemine vurgu yapti.

“Stres yönetiminde en önemli etken ailedir”

Stres yönetiminde en önemli etkenin aile oldugunu belirten Dinç, “Sinavdan önce stres yönetimi aslinda burada suna dikkat etmemiz gerekiyor. Fenomenler ve sosyal medya uygulamalari üzerinden paylasilan videolara inanmamalari gerekmektedir. Stres yönetiminde en önemli etken ailedir. Yil içerisinde ögrenciye baski yapilmissa ve onun stres kat sayisini arttirdiysa sene sonunda onu rahatlatmak için söyleyecegi her cümle stresi daha da arttirir. Bu ne yazik ki çok fazla toplumda göz önünde bulundurulan bir sey degil. Çünkü ögrencililerle birebir çalistigimizda görüyoruz ki ögrenciler bu durumdan çok rahatsiz. Yil içinde baskiya ugramis olan ögrenciye sinav günü kazanamazsan da biz senin yanindayiz gibi cümleler hiçbir seyi degistirmez. Bu durum ögrencinin stresini daha da arttirir. Bu yüzden velilerin rol yapmayi kesmeleri gerekir” dedi.

“Sinavdan önce ögrenciler rutinlerini bozmasinlar”

Ögrencilerin sinavda rahat olabilmesi için günlük rutinlerini bozmamasini söyleyen Dinç, “Sinavdan önce ögrenciler rutinlerini bozmasinlar. Sinav sabahi normal günde nasil kahvalti yapiyorlarsa sinav sabahi da ayni sekilde olmalilar. Sinavdan bir gün önce ders çalisiliyorsa sinavdan bir gün öncede ders çalisabilirler. Ögrenci sinav zamani devam ettirmesi kendisi için iyi olacaktir” seklinde konustu.

“Egitim kurumlarin ekstrasina bakin”

Egitim kurumlarinin ögrenciye ekstra kazandirdigi yeteneklerin önemli oldugunun altini çizen Dinç, “Benim velilerden ve ögrencilere tavsiyem kuruma gittiginizde sunu sorun. Ekstraniz nedir. Çünkü tüm kurumlar hemen hemen ayni seyleri yapiyor. Ekstralar dedigimiz sey stres atmak için yapilan organizasyonlar gençlerin ileride kendilerine katacaklari kariyer anlaminda önemli. Kariyer basamaklarinda yaptiklari etkinlikler sadece eglenceyle veya stres atma gibi organizasyonlarla degil. Liderlik, ekip çalismasi, kriz yönetimi ve zaman yönetimi gibi sadece sinavda degil her alanda onlara lazim olacak seyleri bir kurum verebiliyorsa gerçekten bir egitim kurumu demektir” diye konustu.

Kaynak: İHA