Dolandiricilardan 'Hesabimda Sorun Var' Bahanesiyle IBAN Tuzagi

Son dönemde ‘benim hesabimda sorun var’ bahanesiyle IBAN üzerinden dolandiricilik olaylari çogaliyor. Yapilan bu islemin, yasa disi kumar ve bahsin yani sira terör baglantili hesaplardan paralarin aklanmasi için kullanilan yöntemler oldugunun altini çizen uzmanlar, bu yönteme bilerek veya bilmeyerek dahil olmanin hukuki açidan büyük sorunlara neden olabilecegi uyarisinda bulunuyor.

Dolandiricilardan 'Hesabimda Sorun Var' Bahanesiyle IBAN Tuzagi
Internet siteleri ve uygulamalar üzerinden dolandiricilik olaylari her geçen gün artiyor. Sosyal medya platformlari ile illegal kumar ya da bahis üzerinden para aklamak isteyen dolandiricilar, agina düsürdükleri vatandaslara ‘Benim hesabimda sorun var’ diyerek IBAN üzerinden illegal islemler yapiyor. Agina düsürdükleri vatandaslarin hesaplari üzerinden islem yapan dolandiricilar hesap sahibini hukuki olarak birinci dereceden büyük sorunlarla karsi karsiya birakiyor.

“Tanimadiginiz hesap numarasi terörle baglantili veya irtibatli bir hesap numarasi olabilir”

Banka hesabini kullandiran kisinin hesabinin terör kaynaklariyla baglantili olabilecegi, sonrasinda hakkinda bas süpheli olarak islem yapilma tehlikesiyle karsi karsiya kalinabilecegi uyarisinda bulunan Avukat Suat Altinsoy, “Son dönemlerde ciddi sekilde IBAN üzerinden dolandiricilik ülkemizde maalesef hizli bir sekilde çogalmaktadir. Öncellikle vatandaslarimizin tanimadigi insanlarla ticari alisverislerinde IBAN ile ilgili islem yaparken çok dikkatli davranmalari gerekmektedir. Ticari anlamda vergi kaçakçiligi yapmak isteyenlerin en çok uyguladigi sistemlerden biri IBAN’a para atilmasini istemektir. Normal olarak IBAN’a para atan birisinin herhangi bir sorumlulugu olmamakla beraber kime para gönderdigini bilmedigi için ciddi bir sikinti ile karsilasabilir. Bunun temel sebebi ise tanimadiginiz hesap numarasi terörle baglantili veya irtibatli bir hesap numarasi olabilir. Her ne kadar dava sonunda siz sorumluluk almayacaginizi ispat etseniz de beraatla sonuçlansa bile sanik olarak yargilanabilirsiniz” dedi.



“Dolandiricilik sisteminin içerisinde siz de yer aliyorsunuz”

Hesap numaralariyla ilgili ciddi anlamda dolandiricilik olaylari yasandiginin altini çizen Avukat Altinsoy, “Özellikle çok ucuza aldiginiz ürünlerde, sosyal medyadan alinan ürünler bunlarin basinda geliyor, burada yapilan islemlerde size çok ucuz ürünler satilmakta. Eger satici sizinle irtibat kuruyorsa ve sizin hesabiniza bununla ilgili paralar gelecegini söylemekte ise bu bir gayrimenkul satisi veya otomobil satisi bile olabilir, aldiginiz ürünlerin çok ucuz olmasindan dolayi karsi tarafa güven duyuyorsunuz. Daha sonra bu sahis ’sizin hesabiniza baska paralar da gelecek, onun farkli bir hesaba gönderilmesi hususunda bana yardimci olabilir misin’ diye kendi bankasiyla ilgili sorun oldugunu belirterek agina düsürüyor. Bu asamada vatandasimizin kesinlikle bununla ilgili bir islem yapmamasi gerekiyor. Çünkü dolandiricilik sisteminin içerisinde siz de yer aliyorsunuz. O sahis magdur kisiyle diger kisileri de dolandiriyor. Sizin hesabiniza para gönderilmesini sagliyor. Ondan sonra sikayet durumunda para gönderilen siz oldugunuz için direkt olarak sanik siz oluyorsunuz. Çünkü sizi yönlendiren kisinin kimligi veya hesabi belli olmadigi için suç otomatik olarak islem yapilan hesaba kaliyor. Bunun için yapilmasi gereken, tanimadiginiz herhangi bir kisi ile ilgili islem yaparken iki kere daha dikkatli olmamiz, güvenmedigimiz kisi ile islem yapmamamiz gerekiyor. Ticari anlamda da bir islem yapiyorsak kesinlikle açiklama kismina detayli olarak bilgi yazmamiz lazim. Bunun cezai anlamda terör ve buna benzer finansal konularda kullanilmadigini düsünsek bile, vergi cezasi ile ilgili sizi de sorumlu kilacak sorunlar ortaya çikabilir. IBAN’la ilgili islemlerde tanimadiginiz kimseye islem yapmasi için izin vermememiz gerekiyor ya da yapilmasi gerekiyorsa açiklama kismina yapilan islemi detayli bir sekilde belirtmek gerekiyor” seklinde konustu.



“Dolandiricilik olayi ile karsilasan kisi, an itibariyla yetkililere bilgi vermesi gerekir”

Dolandiricilik islemi olursa bunun da fark edilmesi durumunda yapilmasi gerekenleri anlatan Altinsoy, “Bir dolandiricilik olayi ile karsilasildigi zaman yapilmasi gereken öncelikle bankayi uyarmak, islem yapilmasini engellemek, ardindan kolluk kuvveti ardindan da savciliga giderek suç duyurusunda bulunulmasi gerekiyor. Çünkü daha sonraki islemlerde ‘ben bilmiyordum’ hukuki açidan bir mazeret degildir. Kanunu bilmemek mazeret sayilmaz. Temel prensibimiz budur. O nedenle dolandiricilik olayi basina gelen kisinin an itibariyle bankayi, kolluk kuvvetlerini ve savciligi bilgilendirmesi vatandasin birinci vazifesi olmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA