Prof. Dr. Naci Görür Açiklamasi 'Antalya'yi Depremde Etkileyecek Üç Tane Deprem Zonu Var'

Antalya Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (ANSIAD) 2024 yili faaliyet dönemi 8. Olagan Toplantisi’nin konugu olan Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli gerçeklesen depremlerin Helen Kibris zonunda stres artimina neden olma ihtimali büyüktür. Biz, 6 Subat depremleri oldugu zaman Kibris’a dikkat diye uyari verdik. Halen o uyari geçerlidir" dedi.

Prof. Dr. Naci Görür Açiklamasi 'Antalya'yi Depremde Etkileyecek Üç Tane Deprem Zonu Var'
Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (ANSIAD) 2024 yili faaliyet dönemi 8. Olagan Toplantisi’nin konugu oldu. Toplantinin baskanligini yapan ANSIAD Geçen Dönem Baskani Akin Akinci, yapmis oldugu konusmasinda depremin önemine dikkat çekti. Akinci, Prof. Dr. Naci Görür’ün özellikle Kahramanmaras Depremi’nden sonra bir misyoner gibi Türkiye’nin her yerine giderek deprem konusundaki bilgilerini paylastigini söyledi ve ANSIAD toplantisina davet edildigi için tesekkür etti.

"Bu ülkeyi depreme hazirlamak zorundayiz"

Türkiye cografi olarak Alp-Himalaya deprem kusaginda oldugunun altini çizen Prof. Dr. Naci Görür, "Uyumamaniz lazim çünkü bu isin sakasi yok. Dünyanin hiçbir yerinde Türkiye’deki kadar deprem plani yoktur. Her kentin yüzlerce plani var. Özellikle AFAD’da binlerce rapor var ve hepsi raflardadir. Üzeri açilip bakilmamistir. Sakin bizim burada fay yok demeyin. Canli fay olmayinca yan gelip yatacak miyiz? Çagdas düsünmek lazim. Bu ülkeyi depreme hazirlamak zorundayiz. Herhangi bir yerde bir gece kalktigimizda insanlarimiz ölmüsse bu hepimizin sorumlulugudur. Hepimiz vatandas olarak ülkemize sahip çikmak zorundayiz” seklinde konustu.

“Türkiye Cumhuriyeti var olacaksa deprem problemini çözmemiz gerekir” diyen Görür, deprem problemini çözmenin mümkün oldugunu söyledi.

Görür, “Bugüne kadar çözülmemesinin nedeni bu konuda siyasi iradenin olmayisi ve halkin kendi topraklarina, insanina sahip çikmayisindandir. Her gün televizyonlarda domates ve biberin fiyatini, emeklinin maasini konusan halk bir gün dahi çolugum çocugum ölmesin diye depremi asla konusmuyor. Bu isi böyle çözemeyiz” ifadelerini kullandi.

“Antalya’yi depremde etkileyecek üç tane deprem zonu var”

Antalya’nin istenilmesi takdirde depreme dirençli hale getirebilecegine dikkat çeken Görür, “Antalya ebediyen var olacaksa ve Antalyalilar burada yasayacaksa buradaki faylar ister fazla ister seyrek olsun Antalya depreme dirençli yapilmak zorundadir. Antalya’yi depremde etkileyecek üç tane deprem zonu var. Kim yok diyorsa bu isi bilmiyordur. Bunlarin zamani gelirse tehlikelidir. Birincisi Fethiye-Burdur fay zonu burada olabilecek bir deprem 100 kilometre çapindaki bir alana afet boyutunda zarar verebilir. Ikincisi Beysehir, üçüncüsü de Antalya’nin güneyinde yer alan Helen-Kibris fay zonudur. Bu bahsettigim üç zonda su anda stres birikiyor. Ayrica, ülkenin kimi yerlerinde olan faylar diger yerlerdeki faylara stres biriktirebilir. Oranin vaktinden önce harekete geçip deprem üretmesine sebep olabilir. 6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli gerçeklesen depremlerin Helen-Kibris zonunda stres artimina neden olma ihtimali büyüktür. Biz 6 Subat depremleri oldugu zaman Kibris’a dikkat diye uyari verdik. Halen o uyari geçerlidir. Bu stres bir raddeye kadar birikir ve fay orada kirilarak deprem üretir. Fayda yeterince stres biriktigi zaman doga matematik gibi çalisir, pat diye deprem vurur" dedi.

Görür, sözlerine su sekilde devam etti:

"Deprem dirençli kent, bir kente deprem geldigi zaman o depremi minimum hasarli atlatan kent demektir. Kaliforniya, Japonya, Tayvan, Endonezya, Sili, Arjantin, Hindistan, Çin, Italya gibi ülkelerde bizlerden büyük depremler oluyor. Buralarda 3-5 kisi tesadüfen ölüyor. Günlük yasam da degismiyor. Bizde ise deprem hayatimizi karartiyor. Bütün ülkeye kabus gibi çöküyor. Örnegin 6 Subat depremi. Bir senedir insanlar sürünüyor. Bir kenti tanimlayan alti bilesen vardir. Bunlar sirasiyla yönetim, halk, altyapi yapi stoku, ekosistem - çevre, ekonomidir. Bir kenti tanimlayan parametreler bunlardir. Eger biz bu parametreleri deprem dayanikli dirençli yaparsak o kent otomatik olarak depreme dirençli olur."

"ANSIAD 8. Olagan Toplantisi" ANSIAD Yönetim Kurulu Baskani Ercan Özbek’in, toplantinin baskanligini yapan ANSIAD Geçen Dönem Baskani Akin Akinci ile birlikte konugumuz Bilim Akademisi Üyesi & Jeolog & Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’e günün anisina "Triskeles" hediye etmesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA