Deprem Bölgesindeki Engelli Vatandaslari Hayata Tutunduracak Merkezde Sona Gelindi

Deprem sonrasi engelli birey sayisinin arttigi Hatay’da insa edilmeye baslanan Engelli Sosyal Girisimcilik Merkezi’nde sona gelindi. Haziran ayinda açilmasi planlanan merkez, fiziksel engelli vatandaslarin hayatina sosyal ve fiziksel anlamda büyük katki saglayacak.

Deprem Bölgesindeki Engelli Vatandaslari Hayata Tutunduracak Merkezde Sona Gelindi
Kahramanmaras merkezli depremlerde Hatay’da binlerce insan vefat etmis ve çok sayida vatandas uzuv kaybi yasamisti. Depremin etkisiyle engelli birey sayisinin arttigi Hatay’da fiziksel engelli bireyler için Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda hizmet veren Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansi (DOGAKA) tarafindan Antakya ilçesi Serinyol Mahallesi mevkiine insa edilen Hatay Engelli Sosyal Girisimcilik Merkezi insaatinda sona gelindi. Engelli bireylerin fiziksel ve sosyal anlamda hayatlarina etki edecek projenin Haziran ayinda tamamlanmasi planlaniyor.

DOGAKA Genel Sekreteri Oguz Alibekiroglu, deprem bölgesinin yeniden ihyasi için çok sayida projenin hayata geçirildigini belirterek, “Deprem sonrasi sosyal ve ekonomik hayatin yeniden ihya sürecine yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügümüzün koordinasyonunda bölgesel kalkinma odakli Afet Eylem Programi çerçevesinde çesitli projeler üretiliyor. Deprem bölgemizdeki 5 kalkinma ajansimizin marifetiyle bu projeler hayata geçiriliyor. Biz de Hatay, Kahramanmaras ve Osmaniye illerinde Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansi olarak deprem sonrasi yeniden ihya sürecine yönelik çok sayida projeyi hayata geçiriyoruz. Bunlarin bir kismini tamamladik bir kismi hala devam ediyor. Hala planlanan projelerimiz de var. Bunlar arasinda yer alan Hatay Engelli Sosyal Girisimcilik projesiyle depremde uzuvlarini kaybetmis, ampute olmus vatandaslarimizin fiziksel ve mental ihtiyaçlarini karsilayacaklari bir merkezin olusturulmasini hedeflemekteyiz. Bu merkezin olusumunda Bakanligimizin yani sira Hatay Valiligimiz, Fiziksel Engelliler Vakfimiz ve Mustafa Kemal Üniversitemiz ile is birligi içerisinde çalisiyoruz. Su anda çalismalar yüzde 85-90 oraninda tamamlanmis durumda. Insaat çalismalarinin tamamlanmasinin hemen akabinde tefrisat çalismalariyla beraber önümüzdeki 1 ya da 2 ay içerisinde bu merkezi hizmete almayi planliyoruz” dedi.

Hatay Engelli Sosyal Girisimcilik Merkezi’nin faaliyete baslamasiyla engelli bireylerin hayatina sosyal anlamda destek olacak bir merkez olacagini belirten Alibekiroglu, “Bu merkezin içerisinde protez ve ortez üretim atölyesi olacak. Ayni zamanda protez ve ortez kullanimiyla ilgili egitimler verilecek. Sadece fiziksel olarak protez ve ortez ihtiyaçlarinin karsilandigi degil, ayni zamanda sosyal hayata entegrasyonlariyla ilgili çok sayida çalisma atölyesi ve sosyal alanin oldugu bir merkez kurulacak” dedi.

Kaynak: İHA