Bati Anadolu'nun En Büyük Nehri Suya Hasret Kaldi

Bati Anadolu’nun en büyük nehri olan ve yagisli dönemde saniyede 510 metreküp su tasiyan Büyük Menderes Nehri, kurak geçen kis mevsimin ardindan suya hasret kalirken, nehirde adaciklar ve sazliklar olustu.

Bati Anadolu'nun En Büyük Nehri Suya Hasret Kaldi
Menderes Havzasi’nin en önemli su kaynaklarindan olan Büyük Menderes Nehri Mayis ayinda kurudu. Afyonkarahisar’in Dinar ilçesinden baslayarak sirasiyla, Usak, Denizli ve Aydin’dan geçen ve Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes Nehri yagislarin az olmasi nedeniyle bu yil en kurak yillarindan birini yasamaya basladi.

Aydin tariminin can damarlarindan olan 584 kilometre uzunlugundaki nehirde sular neredeyse tamamen çekildi. Su seviyesinin azalmasi ile birlikte nehirde adaciklar ve sazliklar olustu. Yaz aylari ile birlikte hava sicakliklarinin artmasi sonrasinda Menderes’in tamamen kurumasi bekleniyor.

Aydinli vatandaslardan Zeki Ince, “Su anki mevcut su kanallara verilince Menderes’te akan su azaliyor. Geçen yillarda yagislar güzeldi. Bu yil barajlarda su olmayinca simdi böyle, kis olmadi ki” diye konustu.

Kaynak: İHA