Baba Meslegini Sürdürerek Köylerden Topladigi Antika Esyalari Satiyor

Van’in Ipekyolu ilçesinde ikamet eden Mehmet Atakli isimli esnaf, baba meslegini sürdürerek köylerden topladigi eski esyalari harmanlayip satisa sunuyor.

Baba Meslegini Sürdürerek Köylerden Topladigi Antika Esyalari Satiyor
Ipekyolu ilçesinde ikamet eden Mehmet Atakli, baba meslegi olan antikaciligi sürdürmek için yogun çaba sarf ediyor. Kahvalticilar Sokagi’nda kurdugu dükkanda bir yandan antika esya satan Atakli, bir yandan da Van’a has olan savat gümüsçülügün yayginlasmasi için yeni tasarimlar elde ediyor. Çocuklugundan beri kardesleriyle birlikte babalarinin yaninda antika esyalar sattigini ifade eden Atakli, babasinin vefatindan sonra kardesleriyle birlikte isi üstlendiklerini söyledi.

Babasinin 1950 yilindan itibaren antika isiyle ugrastigini aktaran Atakli, bu sayede birçok tarihi eseri de Van Müzesi’ne kazandirdiklarini söyledi.

Genel olarak nümismatik para üzerine çalistiklarini aktaran Atakli, “Osmanli koleksiyonu, Van savatli gümüs esyalarini alip satiyoruz. Türk parasi, Osmanli parasi, madalyalarin yani sira kendi çalismamiz olarak Van’a özgü olan savat isçiligini yapiyoruz. Bu savat isçiligi Van’da meshurdu. Osmanli padisahlarinin savat gümüsünü Van’da yapip devlet büyüklerine hediye ettigini biliyoruz. Bunun yani sira savatin saray esyasi olarak da kullanildigini biliyoruz” dedi.

Van’da eskiden 70-80 arasinda gümüs atölyesinin oldugunu ancak gelinen çagda çok az sayida atölyenin devam ettigini belirten Atakli, “Tusba, 400 seneye yakin Urartulara baskentlik yapti. Urartularda maden isçiligi çok hat safhadaydi. Bütün Anadolu’ya maden isçiligi Urartulardan asilandi. Bizde Urartu takilari ile savat takilarini harmanlayip yeni takilar ortaya çikariyoruz. Bazilarini kendimiz düzenliyoruz bazilarini da köylerden topluyoruz. Yasal olan seyleri aliyoruz, yasal olmayanlari müzeye teslim ediyoruz. Rahmetli babam müzeye çok esya kazandirdi. Hatta bazi kitaplarda babamin ismi bile geçmistir” ifadelerini kullandi.

Van’da gittikçe azalan savat gümüsçülügün tekrar yayginlasmasi için çalismalarinin baslatildigini ifade eden Atakli, “Savat denildiginde akla Van geliyor. Özellikle son zamanlarda savat gümüsçülügün tekrar yayginlasmasi için çalismalar baslatildi. Van YYÜ’de bu yönde bölüm açilarak yeni elemanlar yetistiriliyor. Insallah daha iyi de olacagiz. Biz de burada kendi çapimizda kolye, yüzük, tesbih ve bileklikler yapiyoruz. Ayrica siparis üzerine de çalismalarimiz var. Genelde burada satiyoruz ama Van’da taki alip yurt disina götürenler de var” diye konustu.

Kaynak: İHA