Vali Pehlivan Açiklamasi 'Su, Saglik Kaynagidir'

İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan, herkesin bireysel olarak suyu ihtiyaç oldugu nispette ve ihtiyaç oldugu kadar kullanmasinin, israf etmemesinin önemli oldugunu belirterek, "Düsünün ki 85 milyon nüfusa sahip bir ülkeyiz, herkes bir damla suyu bosa akitsa 85 milyon damla eder. Bunu bir anlik, bir günlük, bir yillik hesap ettigimizde ne kadar büyük rakamlara, miktarlara tekabül ettigi ortadadir" dedi.

Vali Pehlivan Açiklamasi 'Su, Saglik Kaynagidir'
Vali Pehlivan baskanliginda, İçel’in su kaynaklarinin etkin yönetimi ve sürdürülebilirliginin saglanmasina iliskin tespitleri yaparak, gerekli çalismalari takip etmek maksadiyla tesekkül ettirilmis olan ’Il Su Kurulu Toplantisi’ gerçeklestirildi.

Toplantida, sehrin su kaynaklarinin mevcut durumu degerlendirilerek, gelecege yönelik stratejiler ve planlamalar ele alindi.

Toplantida konusan Vali Pehlivan; “Su, dünya için de ülkemiz için de en önemli dogal kaynaklardan birisidir. Insan yasami, bütün canlilarin yasami için elzem olan, hayati önemi giderek daha da artan kiymetli bir nimettir. Özellikle tatli su kaynaklarinin, küresel isinmayla birlikte dünyada giderek azaldigi da göz önünde bulundurulursa, su yönetimi her geçen gün çok daha fazla önem arz etmektedir. Il Su Kurulu toplantilarimiz vesilesiyle su konusunu bütün boyutlariyla ele alinmaktayiz. Giderek azalan bu kaynaklarin en etkin sekilde tasarruf edilmesi ve en verimli sekilde kullanilmasiyla ilgili öncelikle kamu kurumlari basta olmak üzere bütün kurum, kuruluslarin ve hepimizin hassasiyetle üzerinde durmamiz ve bu su yönetimi konusundaki hassasiyete ortak olmamiz, üzerimize düsen görev ve sorumluluklari da harfiyen yerine getirmemiz gerekmektedir" diye konustu.



“Su, saglik kaynagidir”

Suyun canlilarin hayatini idame ettirmeleri için ziyadesiyle gerekli oldugunu vurgulayan Vali Pehlivan, “Dünya Saglik Örgütü’nün bu konuda çalismalari var. Dünya Saglik Örgütü’ne göre dünyada her yil yaklasik 829 bin kisinin güvenli olmayan su, temizlik ve el hijyeni nedeniyle ishalden hayatini kaybettigi kayda geçmistir. Bu çok büyük bir rakamdir. Birlesmis Milletler’in kalkinma raporuna göre 2020’de dünya nüfusunun yüzde 74’ü güvenli içme suyuna ulasirken, kalan yüzde 26’lik kismi maalesef ulasamiyor. Bu da kritik bir oran ve kritik bir rakamdir. Birlesmis Milletlerin Çocuklara Yardim Fonu olan UNICEF’in subat ayinda yayinladigi bir makaleye göre de 844 milyon insan temiz içme suyuna ve 2,3 milyar insan tuvalet ve temel temizlik tesislerine erisimi konusunda zorluk yasiyor veya ulasamiyor" ifadelerini kullandi.

İçel ve Çukurova havzasinda su kaynaklarinin etkin kullanimiyla ilgili yerine getirilen ve planlanan çalismalara iliskin de degerlendirmeler yapacaklarini kaydeden Vali Pehlivan, "Devlet Su Isleri Bölge Müdürlügümüz mevcut su kaynaklarini barajlar ve göletler seklinde topluyor, depoluyor. Bunlarin bir kismi birden çok amaçla tesis ediliyor. Örnegin Pamukluk Baraji gibi hem içme suyu kaynagi hem sulama suyu kaynagi hem de elektrik enerjisi üretimi kaynagi ki, geçtigimiz yil sonu itibariyle Cumhurbaskanimizin tesrifleri ile oranin açilisini gerçeklestirmistik. Bir yandan içme suyu ve sulama suyu kanal insaatlari da hizli bir sekilde devam ediyor. Degirmençay ve Sorgun Baraji gibi çok amaçli barajlarimizin da kismen tamamlanan ve kismen de devam eden bölümleri bulunmaktadir. Bir yandan su havzalarinda sularin biriktirilmesi ve kullanimiyla ilgili yeni çalismalar yaparken, bir yandan da özellikle belediye hizmet alanlarinda mevcut sebekelerin kontrol edilmesi, buralarda varsa kayip- kaçagin önlenmesine yönelik tamir, bakim gibi çalismalarin yapilmasi da önem arz ediyor" seklinde konustu.



"Su tasarrufu her bir birey için çok önemli"

Suyun tasarruflu kullanimina iliskin çalismalarin devam ettigi bilgisini veren Vali Pehlivan, "Okullarimizda su tüketimi ve kullanimiyla ilgili hem suyun temizlikte kullaniminin özendirilmesi ama bununla birlikte tasarruflu kullanilmasi ile ilgili de bilinçlendirici çalismalarimiz devam ediyor ve bundan sonra da devam edecek. Bütün vatandaslarimizin bireysel olarak da suyu ihtiyaç oldugu nispette ve ihtiyaç oldugu kadar kullanmasi, israf etmemesi gerçekten önemlidir. Düsünün ki 85 milyon nüfusa sahip bir ülkeyiz, herkes bir damla suyu bosa akitsa 85 milyon damla eder. Bunu bir anlik, bir günlük, bir yillik hesap ettigimizde ne kadar büyük rakamlara, miktarlara tekabül ettigi ortadadir" dedi.



"Orman yanginlariyla mücadelede de suyun ne kadar önemli oldugunu biliyoruz"

İçel’in yüsde 53’ünün ormanlarla kapli ve bu oranin yüzde 57’sinin de kolay tutusabilen kizilçam ormanlarindan olustugu bilgisini de veren Vali Pehlivan, söyle devam etti; "Yangin konusunda hassasiyetimiz çok üst düzeyde. Orman yanginlariyla mücadelede de suyun ne kadar önemli oldugunu hepimiz biliyoruz. Nitekim 264 yanginla mücadele havuzumuz var. Bunlarin su anda hepsi dolu ve sürekli dolu tutmamiz gerekiyor muhtemel yanginda buralardan faydalanilmasi için. Özellikle deniz, gölet, barajlardan uzak noktalarda orman varligi su kaynaklari için gereklidir. Orada nemin, buharlasmanin ve yagmur ikliminin olusmasina vesile olmaktadir ormanlar. Dolayisiyla konuya bir bütün olarak bakiyoruz. Bir yandan ormanlarimizi korumak, orada yangin gibi olumsuzluklarin çikmasini önlemek, bir yandan su kaynaklarimizi korumak ve etkin, verimli ve tasarruflu sekilde kullanmak, bir yandan bu alandaki yatirimlari birebir takip etmek ve bulundugu yerin yapisina uygun sekilde sekillenmesini ve hayata geçmesini saglamak bunun için gerekli takipleri sürdürmek, bir de süreci sürekli gözden geçirmek, gelismelere göre atilacak yeni adimlari tespit etmek ve bu dogrultuda hareket etmek gibi birçok boyut olan bir konudur."

Toplantida, Tarim ve Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdür Yardimcisi Satuk Bugra Findik da bir konusma yapti.

Akdeniz Ihracatçi Birlikleri toplanti salonunda gerçeklestirilen toplantida, mevcut su tüketim aliskanliklari, su kaynaklarinin durumu, suyun aritilmasi ve dagitimi gibi konular detayli bir sekilde ele alindi. Gelecek dönemde uygulanacak projeler ve politikalar degerlendirildi, kararlar alindi.
Kaynak: İHA