Filistin Sivil Savunma Açiklamasi 'Gazze'nin Kuzeyindeki Tüm Hastaneler Hizmet Disi'

Filistin Sivil Savunma tarafindan yapilan açiklamada Gazze’nin kuzeyindeki tüm hastanelerin hizmet disi kaldigi kaydedildi.

Filistin Sivil Savunma Açiklamasi 'Gazze'nin Kuzeyindeki Tüm Hastaneler Hizmet Disi'
Israil’in Gazze Seridi’ne baslattigi saldirilari arttirarak sürdürmesi sonucu Gazze Seridi’ndeki insani kriz de giderek derinlesiyor. Sivil yerlesim alanlarinin yani sira hastane ve insani yardim kuruluslarini de hedef alan Israil, Gazze Seridi’nde tam anlamiyla soykirim uyguluyor. Gazze Sivil Savunma sözcüsü yaptigi açiklama ile Gazze’deki durumun giderek kötülestigi ve artik altyapinin da tükendigini duyurdu. Sözcü, Israil saldirilari sonucu Gazze’nin kuzeyindeki tüm hastanelerin hizmet disi kaldigini açikladi.

Birlesmis Milletler’e bagli insani yardim kuruluslari da yaptiklari açiklamalarla Israil’in saldirilarini genislettigi Gazze’nin güneyine saglanan gida yardimlarinin tükenmek üzere oldugunu bildirdi. Birlesmis Milletler Insani Isler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Gazze Bölge Ofisi Baskani Georgios Petropoulous, Dünya Gida Programi ve Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi (UNRWA) Pazar gününe kadar dagitacak gidalarin tükenecegini söyledi.

Petropoulous, “Bu, insanlara sadece barinaklarinda, evlerinde dagitilanlarin kalacagi anlamina geliyor. Gazze’de insani ortaklarin destekledigi 12 firin kaldi. Sekizi, yakit ve stok nedeniyle hizmetini sonlandirdi, 4’ü ise kapasitesini azaltarak hizmet vermeye devam ediyor ancak Pazartesi gününe kadar stoklari tükenmis olacak” dedi.

“Insanlar için çikis ya da giris yok”

Petropoulous sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda ise “Yakit yok, yiyecek yok, su yok. Insanlar için çikis ya da giris yok. Son 5 günde yaklasik 300 bin kisi yerinden edildi. BM ve ortaklari günlerdir tamamen önlenebilir bir insani yardim kesintisiyle karsi karsiya. Gazze’de insanligin galip gelmesi için yardimlarin akmasi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Gazze’de ihtiyaç sahiplerine Insani yardimin saglanmasina izin verilmeli”

Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada ateskes çagrisini yineleyerek Israil ordusunun Refah’taki saldirilariyla Gazze’nin güneyinde mahsur kalan daha fazla Filistinliyi öldürdügünü ve yerlerinden ettigini söyledi.

Grandi, “Isgalci güç Israil, bölgesel yayilmayi ve yeni mülteci akini önleme konusunda sorumluluga sahip. Gazze’de ihtiyaç sahiplerine Insani yardimin saglanmasina izin verilmeli” dedi.

Kaynak: İHA