Antalya Havalimani Taksi Duraginin Anne Soförleri

Antalya’da havalimani taksi duraginda görev yapan kadin taksi soförleri soförlük görevlerinin yaninda anneligin getirdigi özenle müsterilerin tercihi oluyor. 242 erkek soförle birlikte görev yapan 4 kadin soför duragin gözdesi . Taksi duragi baskani Tuncay Alayli daha çok kadin soför çalismasi için ilanla soför aradiklarini aktarirken, taksi soförü Yasemin Demir ise kizinin “Anne seninle gurur duyuyorum, yapamayacagin is yok” sözleriyle motive oldugunu söyledi.

Antalya Havalimani Taksi Duraginin Anne Soförleri
Antalya’nin Muratpasa ilçesinde bulunan Antalya Havalimani taksi duraginda bulunan 246 aracin 4’ünde kadin soförler hizmet veriyor. Iki kadin soför, babasi araciligiyla sektöre giris yaparken, diger iki soför issizlik sonrasi taksici olmaya karar verdi. Taksi duragi baskani Tuncay Alayli ve çalisma arkadaslarinin birlikte çalismaktan onur duydugu kadin soförler, müsterilerin de vazgeçilmezi oldu.

Makine Mühendisi Sogar’in tercihi soförlük oldu

10 ay önce taksi soförlügüne Baslayan Arife Sogar, soför olan babasi araciligiyla ise basladigini dile getirdi. Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisligi bölümünden mezun oldugunu söyleyen 24 yasindaki Sogar, 10 ay önce babasinin rahatsizligindan sonra soförlüge basvurdugunu söyledi.



Sogar, “Taksi soförlügüne 10 ay önce basladim. Babam küçük bir rahatsizlik geçirmisti, ondan sonra denemek istedim. Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisligi bölümünden mezunum, aslinda makine mühendisiyim. 18 yasinda ehliyetimi aldim. Babamla çalistigim için soförlüge daha kolay alistim. Babam taksi soförüydü, baska bir yerde çalisiyordu, sonradan havalimanina geçti, erkek kardesimle beni de dahil etti. Biz de kardesimle beraber çalismaya basladik, soförlügü de keyifle yapiyorum. Genel olarak güzel bir izlenim var, takdir ediyorlar. Kadin müsterilerle karsilastigimda daha mutlu oluyorlar, rahat ettiklerini söylüyorlar, kadin soför sayisinin daha da artmasini istiyorlar. Erkekler de gurur duyuyor. ‘Benim kizim da böyle araba kullansa ya da esim de kullanmaya çalisiyor” gibi söylemlerde bulunuyor” diye konustu.



Araç takip cihazlariyla izleniyorlar

Kadinlara taksi soförlügü yapmalari konusunda destek olunmasini isteyen Arife Sogar, araçta bulunan takip cihazlariyla güvende olduklarina dikkat çekti. Sogar, “Kadinlara bu meslek konusunda daha destek olunmasini istiyorum. Izmir’de iki ay önce bir meslektasimiz öldürüldü fakat bunun disinda sikintili durumlarla karsilasmiyoruz. Tir otobüs soförleri oldugu gibi taksi soförlerinin de olmasinin olagan bir durum oldugunu düsünüyorum. Güvenligimiz için araçta takip cihazlarimiz var, aracin sahibi ve durak nerede oldugumuzu görüyor. Ya da diger iletisim aracimiz olan telsiz her yerde çekiyor, telefonla sikinti yasadigimizda onu kullanabiliyoruz” dedi.

Sogar, ayrica Antalya’ya gelen yabanci turistlerle iletisim sorunu yasamadiklarini, Ingilizce konusarak anlastiklarini kaydederek, bilmedigi bir dil oldugunda telefon uygulamasi üzerinden sesli bir biçimde çeviri yapabildiklerini açikladi.



17 yasinda kizi için 10 yil önce soförlüge basladi

Taksi duraginin 10 yildir hizmet veren ilk kadin soförü Elif Duman da isini severek yaptigini belirterek, 17 yasinda kizi oldugunu ve özellikle annesinin kendisiyle gurur duydugunu ifade etti.

Isini kaybettikten sonra soförlüge baslayan Duman, seneler içinde müsterilerin ve çalisma arkadaslarinin kadin soförlere alistigini anlatti.

Duman, sözlerine su sekilde devam etti: “48 yasindayim. 10 sene önce issiz kaldim, geldim basladim. 1 sene durakta joker olarak çalistim. 9 yildir da devam ediyorum. Is hayatina 18 yasimda konfeksiyonda çalisarak basladim. Ardindan 15 yil tatil köyü fotografçiligi yaptim, 2 sene bir otelin santral bölümünde çalistim. Issiz kalinca soförlüge basvurdum. Bu duragin ilk taksi soförüyüm, ilk geldigimde baya zorluklar yasamistim. Simdi her sey iyi. 300 erkegin içinde tek kadin olmak zordu, güçlü durmak gerekiyordu. Baslarken “Nasil bu isi yapabiliyorsun?” diye soruyorlardi, ölümü bile göze almistim. Cesurdum, çünkü kaybedecek çok bir seyim yoktu. Soförlüge basladigimda çok sasiriyorlardi, fotografimi çekiyorlardi. Artik alistilar, yadirgamiyorlar. Yine de “Ilk kez kadin soförün arabasina bindim” diyenler oluyor. Avrupa’da bu çok yaygin, o yüzden turistler çok sasirmiyor, güzel karsiliyorlar. 17 yasinda kizim var, arkadaslarina çevresine söyledigi zaman bir tepki aliyor. “Taksi soförü annen mi var” diyorlar. Özellikle annem gurur duyuyor.”

Is hayati aski da getirdi

Elif Duman, taksi soförlügünün kendisine aski da getirdigini söyleyerek, kullandigi aracin sahibiyle 9 yil önce evlendigini dile getirdi. Duman, “Ben buraya ise basladigimda yeni bosanmistim. Ise basladim, bir sene sonra taksisini kullandigim aracin sahibi patronum evlenme teklif etti, 9 yildir evliyim. Iki üç yil sonra emekli olacagim. Güzel bir ortamimiz var, burada kocaman bir aileyiz” dedi.



“Yabanci müsterilerle egleniyoruz”

Asil isi satis pazarlama olan Yasemin Demir ise iki ay önce soförlüge basvurdugunu, daha önce uzun yolda araç kullandigi için taksi soförlügünü yapabilecegini düsünerek, meslege basladigini aktardi. Müsterilerden aldigi olumlu tepkilerden memnun oldugunu söyleyen Demir, su ifadelere yer verdi: “40 yasindayim, iki ay önce bu meslege basladim. Normalde satis pazarlama isiyle ugrasiyordum. Isten çikmam gereken durumlar oldu. Bir ay kadar dinlendim, takside çalismak istedim. Çünkü daha önce de uzun yol yapmisligim var. Yabanci müsterilerle sürekli egleniyoruz. Çok güzel tepkiler aliyorum. Kirmizi isikta durdugumuzda alkislayanlar, tebrik edenler oluyor. “Harikasiniz” diyorlar. Bu bana motivasyon veriyor, kim gururlanmaz.”

“Kadinin yakismadigi yer yok”

17 yasindaki kizinin da ise olan hevesinde desteginin oldugunu kaydeden Demir, daha çok kadin meslektasinin olmasini istiyor. Demir, “17 yasinda kizim var, bekarim. Kizim “Anne seninle gurur duyuyorum, yapamayacagin is yok” diyor. Kizima mutlaka zaman ayiriyorum. Izin günümde ya da is aralarinda eve gidiyorum, beraber yemek yiyoruz. Onu ihmal etmemeye çalisiyorum. Kadinin yakismadigi yer yok, aramizda kadinlari görmeyi isteriz” diye konustu.



“Bizim soför geldi” diyorlar

Babasi taksi soförü olan Çilem Bükülmez ise babasinin yönlendirmesiyle 1 ay önce taksi soförlügü yapmaya basladigini söyledi.

Üç çocuk annesi olan Bükülmez, çocuklarinin ve esinin kendisine sartsiz destek verdiklerini belirtti.

Bükülmez, sözlerini su sekilde sürdürdü: “41 yasindayim. Babam 20 yillik taksici, bir ay önce babamin yönlendirmesiyle geldim. Aslinda babamin yaninda çocuklugumdan beri yaptigim iste çalisiyorum. Devamini da getirecegim. Evliyim, üç çocuk annesiyim. Çocuklarim gurur duyuyor, “Bizim soför geldi” diyorlar. 19 yasinda oglum, 15 ve 10 yasinda iki kizim var. Esim taksi soförlügü yapmak istedigimi ilk söyledigimde tepki gösterdi, “Olmaz, çocuklar ne olacak” dedi, sonra “Arkandayim, seninle gurur duyuyorum” dedi.



Ilanla kadin soför araniyor

Havalimani Taksi Duragi Baskani Tuncay Alayli, havalimaninda hizmet veren 246 araçtan 4’ünü kadinlarin kullandigini belirterek, daha çok sayida kadinin çalismasi için ilan verdiklerini açikladi.

Alayli,”246 aracimizla havalimaninda hizmet vermekteyiz. 4 tane kadin soförümüz var. Müsterilerimiz de kadin soförlerimizi tercih ediyor, çogaltma yolunda atilimlarimiz var. Kadin soför aradigimiza dair ilanlarimiz var. Havalimaninda çalisan soförlerimize Ingilizce kursu aldirdik, yabanci dil bilmesi için öncülük yaptik. Kadin soförlerimiz de Ingilizce biliyor, akici konusuyorlar. Dilin ne kadar önemli oldugunu bildikleri için bos zamanlarinda bile Ingilizce çalisiyorlar” dedi.

Kaynak: İHA