Oy Pusulasina Azanin Lakabi 'Boza' Yazildi, Muhtarliktan Oldu

Bursa’da bir mahallede muhtar seçilen Fatma Tunçezer’in azalarindan birisinin lakabi olan ‘Boza’ ibaresi matbaa tarafindan oy pusulasinda isminin yanina yazildi. Farkla kazandigi muhtarlik seçimlerini azanin lakabi ile kaybeden Tunçezer’e destek için mahalle sakinleri imza toplamaya basladi.

Oy Pusulasina Azanin Lakabi 'Boza' Yazildi, Muhtarliktan Oldu
Bursa’nin Osmangazi Hürriyet Mahallesi’nde geçtigimiz dönem muhtar olan Fatma Tunçezer, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde tekrar aday oldu. 5 muhtar adayinin yaristigi seçimlerde diger rakiplerine fark atan Fatma Tunçezer, yapilan itirazla hayatinin sokunu yasadi. Daha önce muhtarlik için reklam afisi bastirdiklari matbaada oy pusulasini da bastiran Tunçezer, bir azanin ‘Boza’ lakabinin parantez içinde yazilmasi üzerine yapilan itiraz sonucu muhtarliginin düstügünü ögrendi. Bu durumun gözlerinden kaçtigini ve suç oldugunu bilmedigini dile getiren Tunçezer, “Bize sadece o azanin, azaligi düsecek denildi. Muhtarlik iptal edilmis. YSK’ya tekrar basvuru yapip, hakkimi arayacagim” dedi.

Muhtar adayi Fatma Tunçezer, su an mazbatanin herhangi birine verilmedigini ve hakkini sonuna kadar arayacagini belirterek, “55 yildir burada yasiyorum. Bundan önceki dört muhtarimizi da taniyorum. 2019’da muhtar oldum. 5 yil içinde güzel bir sekilde el ele aile gibi çalismalar yaptik. Herkes bana ‘anne’ der. Deprem, pandemi süreçlerini çok güzel atlattik. Yerel seçimlerde tekrar aday olmami mahalle sakinlerim ve ben istedim. Bizim seçmen sayimiz 3 bin 713’tü ama katilim pek olmadi. 2 bin 650 katilim oldu ve ben yaklasik bin 600 oy aldim. Diger 4 adayin toplamindan fazla oy almis oldum. 10 oyun 6’sini aldim” dedi.

“Pusulada adini aza olarak yazdigimiz arkadasin babasi yillar önce burada tatliciydi. Kendisi vefat edince oglu Nejat Tatlicioglu’nun lakabi ‘Boza’ olarak kaldi. Kendisi de seçim çalismalarinda dagittigimiz reklam afislerinde isminin yanina ‘Boza’ ibaresini yazdirmis” diyen Tunçezer, “Oy pusulasi basilirken, kendisinin de benim de haberim olmamasina ragmen matbaacinin da gözünden kaçarak isminin yanina parantez içinde ‘Boza’ yazilmis. Biz de fark edemedik. Seçim baslamadan önce bizde pusulamizi sunduk. Herhangi bir sikinti görülmedi. Sonradan ögrendim ki bir tutanak tutulmus ama benim bu durumdan da sonradan haberim oldu” seklinde konustu.

Tunçezer sözlerini söyle sürdürdü:

“Seçimden sonra bize sadece o ismin yaninda ‘Boza’ yazilan ‘Nejat Tatlicioglu’nun azaligi düsülecek, bir sikinti yok’ denildi. Bizler de kutlama yaptik. Ikinci 403 oy almisti. Bir digeri 333 oy, bir diger arkadas 229 ve son arkadas da 124 oy aldi. Ben bin 600 oy aldim. Sabah duyduk sikayet edilmis. Arkadaslar bana muhtarligin düsürüldügünü söyledi.

Mahalle sakinleri beni uyardi ve ben itirazimi yaptim. Reddedildi. O bir hataymis. Biz de bunu bilmiyorduk. YSK’ya tekrar müracaat edecegim. Hakkimizi arayacagiz. Benim mutlulugum, gururum hiçe sayildi.”

Fatma Tunçezer, kendilerinin daha sonra yaptigi arastirmalarda diger adaylarin bazi azalarinin baska mahallelerde ikamet ettigini iddia ederek, “Onun yani sira 4-5 azanin sandik görevlisi oldugunu da ögrendik. Bunun da kanun geregi yasak oldugunu biliyoruz” açiklamasinda bulundu.

Vatandaslar ise muhtarlarindan çok memnun olduklarini dile getirirken, her islerini çözdügünü anlatti. Mahalle sakinleri YSK’ya verilmek üzere imza kampanyasi baslatti.
Kaynak: İHA