ABD Büyükelçiligine Sedat Önal Atandi

Aralarinda Amerika Birlesik Devletleri’nin de (ABD) bulundugu 9 ülkeye yeni büyükelçi atamasina iliskin atama kararlari Resmi Gazete’de yayimlandi. Söz konusu karara göre ABD Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiligine Sedat Önal atandi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in imzasiyla yayimlanan atama kararlari Resmi Gazete’de yayimlandi. Söz konusu karara göre ABD Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiligine Sedat Önal atandi.

9 ülkeye yeni büyükelçi atandi.

Gine Cumhuriyeti Büyükelçiligine, Güney ve Bati Avrupa Genel Müdür Yardimcisi Rifat Cem Örnekol, Sili Cumhuriyeti Büyükelçiligine Ahmet Ihsan Kiziltan, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Büyükelçiligine, Dogu Asya Genel Müdür Yardimcisi Korhan Kemik, Guatemala Cumhuriyeti Büyükelçiligine, Enformasyon Genel Müdür Yardimcisi Beliz Celasin Rende, Bulgaristan Cumhuriyeti Büyükelçiligine, Uluslararasi Hukuk Içtihatlari Genel Müdür Yardimcisi Mehmet Saik Uyanik, Kosta Rika Cumhuriyeti Büyükelçiligine Naciye Gökçen Kaya, Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Büyükelçiligine Semih Lütfu Turgut, Ekvator Ginesi Cumhuriyeti Büyükelçiligine Disisleri Bakanligi Teftis Kurulu Üyesi Ahmet Ergin atandi.

Birlesmis Milletler Daimi Temsilciligine Ahmet Yildiz getirildi.

Resmi Gazete’de yayimlanan mevzubahis karara göre Birlesmis Milletler Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciligine, Disisleri Bakanligi Bakan Yardimcisi Ahmet Yildiz getirildi.

Atama kararlari 3 sayili Cumhurbaskanligi Kararnamesinin 2, 3, ve 4’üncü maddeleri geregince yapildi.

ABD Büyükelçiligine atanan Sedat Önal kimdir?

Türkiye’nin Washington Büyükelçiligi görevi teblig edilen BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Önal, 11 Agustos 1963’te Kayseri’de dogdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararasi Iliskiler Bölümünden 1985’te mezunu olan Önal, Disisleri Bakanligindaki görevine Aralik 1989-Temmuz 1990’da Personel Dairesi Baskanliginda Aday Meslek Memuru olarak basladi.

Daha sonra Istihbarat ve Arastirma Dairesinde de aday meslek memurlugu görevini yürüten Önal, ardindan 1991-1993 tarihlerinde Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçiliginde Üçüncü Katip olarak çalisti.

Ekim 1993-Ocak 1997’da Münster Baskonsoloslugunda Muavin Konsolos olarak görev yapan Önal, daha sonra bazi daire baskanliklarinda görev aldi. Önal, 1998-2002’de New York Baskonsoloslugundaki Muavin Konsolos ve konsolos olarak görevini yürüttükten sonra, 2002-2005 yillari arasinda Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliginde Müstesar olarak görev yapti. Buradaki görevinin ardindan, Ortadogu Genel Müdürlügünde daire baskanligi, Viyana Baskonsoloslugu ve Ortadogu Genel Müdür Yardimciliginda çesitli görevlerde bulunan Önal, Temmuz 2012- Kasim 2016 tarihlerinde Türkiye’nin Amman Büyükelçisi olarak görevini yürüttü.

Önal, Kuzey Afrika ve Ortadogu Genel Müdürlügü ve Müstesar Yardimciligi görevlerinin ardindan 2018-2023 tarihleri arasinda Bakan Yardimciligi görevinde bulundu. Önal, Subat 2023’ten bu yana ise Türkiye’nin New York’taki BM Daimi Temsilciligi pozisyonundaydi.
Kaynak: İHA