'3 Haftayi Geçen Öksürükler Tehlikeli Kabul Edilmeli'

Uzun süren öksürügün bazi hastaliklarin belirtisi olabilecegine dikkat çeken Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sami Öztürk, “Öksürükler genelde normal enfeksiyonlarda 3 hafta kadar sürebilir. 3 haftayi geçen ve 8 haftaya ulasan, hatta bu süreyi de asan öksürükler tehlikeli kabul edilmeli ve detayli incelenmelidir. 8 haftadan uzun süren öksürükler alerji, sinüzit, reflü, astim, KOAH, bronsektazi, tüberküloz, akciger kanseri, kalp yetmezligi gibi birçok önemli hastaligin belirtisi olabilir” dedi.

'3 Haftayi Geçen Öksürükler Tehlikeli Kabul Edilmeli'


VM Medical Park Pendik Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sami Öztürk, öksürük hakkinda açiklamalarda bulundu. Öksürügün neden oldugunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “Öksürük, solunum sisteminin yani akcigerlerin genelde bir savunma mekanizmasi olarak vücudumuzu korumak için yaptigi tepkisel bir harekettir. Enfeksiyonlara, kimyasal maddelere, kokulara, tozlara, alerjenlere karsi öksürük mekanizmasi ile vücudumuzu korumak için öksürük olusur, bazen de vücudumuz içindeki bazi organlarin hastaliklari nedeni ile öksürük meydana gelir” diye konustu.



“3 haftayi geçen öksürük incelenmelidir”

Öksürügün kaç hafta sürerse riskli olabilecegini belirten Prof. Dr. Öztürk, “Öksürükler genelde normal enfeksiyonlarda 3 hafta kadar sürebilir. 3 haftayi geçen ve 8 haftaya ulasan hatta bu süreyi de asan öksürükler tehlikeli kabul edilmeli ve detayli incelenmelidir” dedi.



“Grip ve nezle sonrasi uzamis öksürük görülebilir”

Uzun süren öksürügün bazi hastaliklarin habercisi olabilecegine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, “8 haftadan uzun süren öksürükler birçok önemli hastaligin belirtisi olabilir. Bu hastaliklar arasinda; alerji, sinüzit, reflü, astim, KOAH, bronsektazi, tüberküloz, akciger kanseri, kalp yetmezligi, öksürük yapan bazi tansiyon ilaçlari gibi birçok neden vardir. Toplumun gözünden kaçan ve uzamis öksürügün en önemli sebeplerinden biri de grip-nezle sonrasi uzamis öksürüktür. Burada nezle belirtileri 1 haftada geçtikten sonra yaklasik 3-4 hafta süren kuru öksürük kalir” seklinde konustu.



“Mevsimsel alerjik öksürük ve kovid öksürügü farkina dikkat”

Mevsimsel alerjik öksürük ve Kovid öksürügünün semptomlarinin nasil ayirt edilebileceginden bahseden Prof. Dr. Öztürk, “Mevsimsel alerjik öksürük belirtileri baslica sik hapsirma, burun tikanmasi, akmasi, kasintisi, geniz akintisi, gözlerde sulanti ile kizarti ve hafif siddette öksürüktür. Kovid hastaliginda ise yüksek ates, yogun öksürük, kas ve eklem agrisi, bas agrisi, bogaz agrisi ve asiri halsizlik görülürken bu bulgular alerjik öksürükte görülmez. Kovid’de her zaman bu bulgular daha agirdir” dedi.



“Çevresel faktörler etkileyebilir”

Çevresel faktörlerin öksürügü artirdigini dile getiren Prof. Dr. Öztürk, “Son dönemde büyük sehirlerde ve sanayi bölgelerinde havadaki kimyasal kirliligin artmasi sonucu ekonomik nedenlerle kalitesiz isinma amaçli yakitlarin kullanimi ve toplu ulasim araçlarinin havaya saldiklari sagliksiz gaz ve atiklar nedeniyle basta astim ve KOAH gibi solunum sistemi hastaliklarinda artislar gözlenmektedir. Bu hastaliklar da kronik öksürük yapmaktadir” açiklamasinda bulundu.

“Polenler alerjik öksürügü tetikler”

Bazi durumlarin alerjik öksürügü tetikledigini belirten Prof. Dr. Öztürk, “Polenler, ev tozu akarlari, mantar sporlari, ev hayvanlari duyarli kisilerde alerjik öksürük yapabilir. Alerji testleri yapilarak alerjenlerden uzak durularak alerjik öksürük olusmasi engellenebilir” dedi.



“Öksüren kisi sayisi alarm veriyor”

Son dönemde toplumda öksüren kisi sayisinin da arttigini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, “Sigara içen sayisinin artmasi, hava kirliliginin artmasi, sanayi bölgelerinde havayi kirleten kimyasallarin artmasi ve kalitesiz isinma yakitlarinin solunan havayi kirletmesi nedeniyle son yillarda öksüren kisi sayisi gittikçe artmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Mevsimsel öksürükte alerjenlerden uzak durulmali”

Öksürügün nasil geçebilecegini anlatan Prof. Dr. Öztürk, su bilgileri paylasti:

“Öncelikle öksürük yapan etkenler veya hastaliklar tedavi edilerek öksürük kolayca geçirilebilir. Öksürük enfeksiyon nedenliyse enfeksiyon tedavisi ile, alerjenlere bagli öksürük ise alerjenlerden uzak kalinarak öksürük geçmektedir. Mevsimsel alerjik öksürükte alerjenden uzak durulmasi ilk tedavi seklidir. Hastalik belirtilerine göre antihistamin denen ilaçlar ile steroid yapida bazi alerji ilaçlari burun tikanikligi, akintisi, hapsirma ve geniz akintisini azaltmak için doktor kontrolünde alerjen mevsimi boyunca kullanilir. Kovid’de ise öksürük viral nedenli oldugu için antiviral ilaç tedavileri ile hastalik tedavi edilir.”

“Oksijen ve inhaler tedavisi uygulanabilir”

Bireyin ne zaman oksijen ya da inhaler gibi tedavileri almasi gerektigini açiklayan Prof. Dr. Öztürk, “Hastanin öksürük nedenli astim veya KOAH hastaligi varsa ve hastalik belirtileri olan öksürük, nefes darligi, hisiltili solunum ve gögüste baski hissi yogun ise bu hastalarda Inhaler ilaçlarin kullanilmasi gerekir. Eger kan oksijen seviyesi belirli bir degerin altina inmekte ise bu hastalara oksijen tedavisi de uygulanabilir. Hasta nefes darligi çekiyorsa, doktoru buna uygun tedaviyi hastasina uygular” dedi.



“Sicak bitki çaylari öksürüge iyi gelebilir”

Bol sivi tüketme ile bogazi nemli tutarak öksürük olusmasinin azalabilecegini isaret eden Prof. Dr. Öztürk, “Bol su disinda, zencefil, zerdeçal, ihlamur ve hatmi kökü gibi sicak bitki çaylari da öksürügü yatistirabilir. Bal tüketimi ve ilik tuzlu su gargarasi yapmak da öksürügü hafifletmeye yardim edebilir” seklinde konustu.



“Her öksürükte ilaç faydali olmayabilir”

Her öksürükte öksürük ilaci kullanilmamasi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Öztürk, sunlari söyledi:

“Balgamli öksürük olan akciger hastaliklarinda öksürük kesici ilaçlarin kullanilmasi, enfeksiyonun geç iyilesmesine neden olabilir. Balgami olup balgam çikaramayan hastalara balgami eriterek atilmasini saglayan öksürük suruplari hastalik süresince verilebilir.”

“Öksürük kendiliginden geçebilir”

Öksürügün genelde geçici oldugunu ve kendiliginden düzeldigini kaydeden Prof. Dr. Öztürk, “Belli ve önemli bir hastaliga bagli olmadan olusan basit enfeksiyonlarda öksürük günler içinde kendiliginden geçer. Ancak kronik bir hastaliga bagli olarak ortaya çikan öksürükler tedavi olmadan geçmez” diyerek sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA