ITO Baskani Avdagiç'ten Turizmde Yaz Sezonu Degerlendirmesi

Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, "Istanbul’a ve Türkiye’ye turist gelmesinde hep beraber karsi durmamiz gereken bir konu: Türkiye’nin içinden ve disindan pompalanan yabanci karsitligi. Bu insanlarin açik tepki vermeden kararlariyla sizi cezalandirdigi bir sürece dönüsüyor. Yani ülkenize gelmeyerek, otomatikman siz ülke olarak belirli bir kaynaktan mahrum kaliyorsunuz" dedi.

ITO Baskani Avdagiç'ten Turizmde Yaz Sezonu Degerlendirmesi


Avdagiç, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, turizm sezonunu iyi geçirdigimizde Türkiye’nin mayis ayindan itibaren ciddi bir döviz gelirine sahip olacagini kaydetti.

Istanbul’da otel fiyatlarinin hala Avrupa fiyatlarinin çok altinda oldugunu belirten Avdagiç, "Istanbul otelleri hala ucuz. Artan taleple beraber hem doluluk oranlarinin artmasi hem fiyatlarin daha makul hale gelmesi, Istanbul için önemli bir konu" dedi.



"Türkiye’nin içinden ve disindan pompalanan yabanci karsitligi, birçok misafirimizin Türkiye’ye gelmesine engel oluyor"

Istanbul’a ve Türkiye’ye turist gelmesinde hep beraber karsi durulmasi gereken bir konunun da Türkiye’nin ‘yabanci karsitligi’ oldugunu kaydeden Avdagiç, "Türkiye’nin içinden ve disindan pompalanan yabanci karsitligi, birçok misafirimizin Türkiye’ye gelmesine engel oluyor. Olumsuz bir atmosfer olusturuyor. Bu Türkiye’nin kuralsiz, tüm yabancilari ülkeye kabul etmesi anlamina asla gelmiyor. Mutlaka bir sinir güvenligi kontrolü ülkenin bekasi anlaminda en önemli konulardan bir tanesi. Ancak kurumlar ve kisiler olarak hem yurtiçinde hem yurtdisinda abartili ve rasyonel karsiligi olmayan söylemleri gündeme getirenlere karsi çok net, açik ve sürekli tavir almamiz lazim. Aksi halde Türkiye hiçbir yabancinin gelmesinin istenmedigi bir ülke durumuna düser ki, bu turizm için benim su an yakin ve orta vadede gördügüm en büyük tehdit. Bu insanlarin açik tepki vermeden kararlariyla sizi cezalandirdigi bir sürece dönüsüyor. Yani ülkenize gelmeyerek, otomatikman siz ülke olarak belirli bir kaynaktan mahrum kaliyorsunuz" seklinde konustu.



“Yabancilar ‘cash on the table (nakit)’ daire, arsa aliyorlardi”

Yabanci karsitliginin olumsuz sonuçlar dogurabilecegini kaydeden Avdagiç, su degerlendirmede bulundu: "Türkiye genelinde yabancilara konut satislari 6 milyar dolardan 3 milyar dolar seviyesine geldi ve bu azalis devam ediyor. Ayni sekilde Istanbul’da satilan konutlarin yüzde 10’u yabancilara satiliyordu, su anda bu yüzde 5’lere düstü. Yabanci yatirimci teminat mektubu ve kredi kullanmiyor, ‘cash on the table (nakit)’ daire, arsa aliyorlardi. Bir bu var, bir de almis olanlarin da bir kismi satisa geçti. Bunun dengesi iyi ayarlanmalidir. Bu yaklasim yabancilari rahatsiz ediyor, rakip ülke yabanci medyasinda da takip edilip kullaniliyor. Onlar da bu durumdan ister istemez etkileniyorlar.”

ITO Baskani Avdagiç, Türkiye’ye giriste uygulanan vize ücretlerinin gözden geçirilmesinin de turizm sektörüne katki verecegini belirtti.

Sekib Avdagiç, "Türkiye’nin bazi ülkelere uyguladigi vize bedeli ciddi rakamlara ulasiyor. AB’nin bize uyguladigi vize bedellerinden çok sikayet ediyoruz. Türkiye’nin de belirli ülkelere uyguladigi vize bedellerinin gözden geçirilmesinde turizm açisindan fayda var. Özellikle aile seyahatlerinde vize ücreti ciddi bir rakam oldugu zaman, insanlar Türkiye yerine farkli turizm destinasyonlarini tercih edebiliyorlar" dedi.



Avdagiç, Türkiye’nin kendine has iliman iklimi, kaliteli tesisleri, yetismis insan gücü, gastronomideki çesitliligi ve sunumunu yerli ürünle yapiyor olmasinin önemli avantajlar olduguna dikkati çekti.

“Turizmde artik yeni bir konsept ve strateji belirlemenin zamani geldi”

Sekib Avdagiç, bununla birlikte Türkiye’nin turizmde konseptini gözden geçirmesi gerektigi görüsünü dile getirdi. Avdagiç, “Turizmde artik yeni bir konsept ve strateji belirlemenin zamani geldi. Türkiye orta ve uzun vadede turizmde konseptini, fiyat stratejisini ve hizmetlerini bastan asagi gözden geçirmeli. Çünkü hiç gündemde olmayan yeni rakiplerimiz belli bir süre sonra devreye girecek. Türkiye turizmdeki dinamik gücünü, belirli araliklarla strateji ve hizmet niteliklerini yenileyerek sürdürebilir” diye konustu.



Türkiye’nin su anda yatak kapasitesini gelistiren bir ülke olmasinin önemine dikkati çeken Avdagiç, “Türkiye genelinde turizmde 2 milyon yatagimiz var. Buna bagli olarak Akdeniz çanaginda yeni destinasyonlar hizla devreye giriyor. Misir ve Kuzey Afrika’nin bazi ülkeleri burada öne çikiyor. Suudi Arabistan kiyi seridi için NEOM Projesi ile baglantili önemli bir yatirim paketi açikladi.

Turizmcilerin tabiri ile 500 bin anahtar, yani 500 bin odalik kapasite olusturma sürecini devreye aldilar. Bizim de bugünden bütün konseptimizi gözden geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.



Turizm yatirimcilari için yüksek nitelikli otel odasi maliyetlerinin giderek arttigini kaydeden Avdagiç, “Bir örnek verirsek, Türkiye’de yüksek nitelikli bir odanin yatirim maliyeti 250 bin dolar iken, Misir’da ayni nitelikli bir odanin maliyeti 135 bin dolar. Bu durum bizi bugünden yarina hemen olumsuz etkilemeyecektir ama yatirim anlaminda ve birim fiyat anlaminda rekabetçiligimizde bir gerileme var, bu konunun üzerinde çalismamiz gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA