Türkiye Oynayarak Büyüyecek

Türkiye’deki oyun endüstrisi dünya devleriyle yarisarak hem dijital dönüsümde rol oynuyor hem de istihdamdaki gücünü her geçen gün büyüterek gençlerin sahaya inmesine katki sunuyor. Türkiye’nin oyun endüstrisi pazarina bakildiginda 2023 yilinda Türkiye’de 47 milyon kisinin oyun oynadigi raporlara yansidi. Bu da 85 milyon nüfuslu ülkemizin yarisindan fazlasinin oyuncu oldugu anlamina geliyor. 2023’te Türkiye’nin, 47 milyon oyuncusuyla, 580 milyon Dolarlik bir gelir elde etmesi ise bu endüstrinin ne kadar büyük bir ekonomik hacmi oldugunu gözler önüne seriyor.

Türkiye Oynayarak Büyüyecek
"Türkiye’de Is Dünyasi" dergisi oyuncak sektörünü masaya yatirdi. Nisan sayisinda oyun endüstrisini mercek altina alan dergi, her sayi geleneksellesen bulusmalarini bu kez ülkemizin en önemli girisimcilik merkezlerinden biri olan StartGate Dijital Oyun ve Oyun Teknolojileri ev sahipliginde gerçeklestirdi. Oyun endüstrisinin ülkemizdeki konumunun tartisildigi etkinlik, ayni zamanda yeni fikir ve görüslere de sahne oldu.

Sektörün dünü, bugünü ve yarininin mercek altina alindigi bulusma, ayni zamanda yatirimcilar ve yatirim planlayan is insanlarini tek çati altinda bulusturdu. Türkiye’de Is Dünyasi dergisi Genel Yayin Yönetmeni Celal Toprak’in açilis konusmasi ile baslayan etkinlik, birçok yeni fikre de sahne oldu.

Her sayi geleneksellesen bulusmalarini bu kez StartGate ev sahipliginde gerçeklestirdiklerine deginen Toprak, sözlerini söyle sürdürdü: “Dergimizin her sayisinda bir konuyu baz alarak lansman yapiyoruz ve her sayida yeni bir markayi sizlerle tanistiriyoruz. Bu ay sizlerle StartGate’de bulustuk. Dergimizde StartGate’nin katkisiyla hazirlanmis oyun endüstrisine iliskin çok önemli bir rapor var. Bu haberi incelemenizi tavsiye ederim çünkü oyun endüstrisi konusunda ne gibi gelismeler oldugunu tüm ayrintilariyla masaya yatirdik. Destekleri için StartGate Kurucusu ve CEO’su Mustafa Cihat Durmus ve AcademyGate CEO’su ve StartGate Icra Kurulu Üyesi Dr. Arzu Aydin’a tesekkür ediyoruz. Bu sayimizda oyun endüstrisi alaninda bir yenilige imza attik.”

“47 milyon kisi dijital oyun oynuyor"

Dünyadaki ve Türkiye’deki oyun endüstrisine iliskin bilgi veren Dr. Arzu Aydin, “Eskiden eglence olan oyunlar bugün ülke ekonomisini en fazla besleyen endüstrilerden biri haline geldi. Ayrica dijital dönüsümde büyük bir rol oynayan endüstri, birçok yeni meslegin gelisimine de katki sundu” dedi.

Endüstrinin hizla büyümesi ve gençlerimizin meslege artan ilgisiyle, üniversitelerde ve özel egitim kurumlarinda oyun ile ilgili egitimler verilmeye baslandigini da sözlerine ekleyen Aydin, “Pazar büyüklügüne ve oyuncu sayisina bakarsak, oyun endüstrisi dünya üzerinde 185 milyar dolarlik bir pazar hacmine ve 3 milyar kisilik bir oyuncu sayisina sahip. Türkiye’de ise 47 milyon kisinin dijital oyun oynadigi raporlara yansimis durumda. Oyun ve oyunlastirma hayatimizin pek çok alanina dokunuyor. Bazen egleniyor, bazen ögreniyor, bazense farkindalik kazaniyor ve gelecege dokunuyoruz. Son yillarda etkisini hizla artiran sosyal etki modeli oyun endüstrisinde de kendine ciddi bir yer bulmaya basladi.

Ülkemiz gerek oyuncu sayisi gerek gelistirici potansiyeli ile dünyadaki pastadan ciddi bir pay aliyor” ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin 2023 yilinda Avrupa’da oyun anlasmalarinda islem hacmi bakimindan birinci sirada yer aldigina dikkat çeken Aydin, gün geçtikçe bu payi büyüten oyun endüstrisinin artik bacasiz dev bir ekonomiye dönüstügünü belirtti.

Stargate 7/24 yasayan bir ekosistem

Oyuna olan ilgi dünyada her yil artarken bu endüstriye kayitsiz kalamadiklarini aktaran StarGate CEO’su Mustafa Cihat Durmus, 21 Haziran 2023’te kapilarini açtiklarini dile getirdi.

Türkiye’yi dijital oyun denildiginde akla gelen ilk ülke haline getirme ve endüstrideki tüm paydaslari ayni çati altinda birlestirme hedefiyle yola çiktiklarini da sözlerine ekleyen Durmus, “4 bin 215 metrekare bir alanda, Istanbul Maslak’ta hizmet veriyoruz. Deneyim ve test laboratuvarlari, egitim ve seminer salonlari, amfi alanlari, akustik yalitimli online toplanti kabinleri, uyku kapsülleri, Podcast/Vlog odalari, etkinlik ve bulusmalar için özel dizayn edilen teras, müzik odasi ve yeni nesil oyun gelistirme stüdyomuz ile özel sektör yatirimli en büyük yeni nesil bulusma merkezi olma niteligi tasiyoruz. Ayrica kampüsümüz 7/24 açik. Bu sayede kendileri için en verimli saat ne ise; o saatlerde çalisabiliyorlar” dedi.

“Biz bir girisimcilik merkeziyiz ve bünyemizdeki start-up’lara destek veriyoruz” diyen Mustafa Cihat Durmus, yeni girisim programlarini bu ayin sonunda açacaklarini dile getirdi.

Kampüsün 50 stüdyoya ev sahipligi yapma kapasitesi oldugunu ve su an içeride 12 girisimcinin bulundugunu belirten Durmus, kendilerine basvuran girisimcilerin bünyelerine katilma sürecine de degindi: “Bize basvuran girisimcimizi teknik ve yeterlilik açisindan degerlendirdikten sonra raporlastiriyoruz. Bu rapor dogrultusunda basarili ve gelecek vadeden girisimleri bünyemize aliyoruz. Buradaki en önemli farkimiz bize basvuran girisimleri yetkinlik ve yetenekleri dogrultusunda uygun programa yönlendirmemiz. Programlarimiza dahil ettigimiz girisimcilere kampüs imkanlarimizin yani sira tam zamanli is koçu destegi vererek gelisim süreçlerinin hizlandirilmasini sagliyoruz. StartGate; AcademyGate, IdeaGate ve TalentupGate ile hem ekosistemi besliyor hem de girisimcilerinin küresel vizyon olusturmalarina aracilik ediyor.”

E-spor takimi kurduklarini da söyleyen Durmus, “Misyonumuzda erken asamali kesifler ve destekler var. Belli bir asamadan sonra da girisimcilerimize liderlik yaparak onlari daha büyük yatirimlar yapan yatirimcilarla bulusturuyoruz. Buradaki en büyük gücümüz ise tamamiyla oyun dikeyinde yatirimlar yapan fonumuz PlayGate GSYF” dedi.

Kaynak: İHA