Türk Dönerine Avrupa'da Geleneksel Ürün Tescili Geliyor

Türk mutfagi denilince akla gelen ilk lezzetlerden dönerin "geleneksel ürün adi" olarak tescil edilmesi için Uluslararasi Döner Federasyonu tarafindan Avrupa Birligi’ne (AB) yapilan basvurunun ilani, AB Resmi Gazetesi’nde yayimlandi.

Türk Dönerine Avrupa'da Geleneksel Ürün Tescili Geliyor
Avrupa Komisyonu’nun Resmi Gazete’de yayinladigi karara göre, dönerin sigir, koyun veya tavuk etinin ince ve yatay biçimde dilimlenmis sekilde kesilerek bir sis üzerinde sabitlendigi, bunun dikey olarak kendi ekseni etrafinda dönerek ateste pisirildigi bilgisi verildi.

Ince ve yatay olarak dilimlenen etlerin pisirme öncesi yogurt veya süt, biber veya domates püresi, tuz, çesitli ot ve baharatlardan olusan bir karisimla terbiye edildigi belirtilen ilanda, dönerin sislenmesi sirasinda et katmanlarinin arasina yatay olarak dilimlenmis yag yerlestirildigi anlatildi.

Dönerin 1800’lü yillarin basindan itibaren Istanbul’dan Osmanli cografyasinin çesitli sehirlerine yayildigi, lokantalarda ve hanlarda pisirilip satildigi belirtilen ilanda, Takiyüddin el yazmalarinda dönerin dikey pisirilmesinin 1546 yilina kadar gittigi bilgisi verildi.

Ilanda, dönerin 1962’den 1979’a kadar yogun bir sekilde devam eden Türklerin Avrupa’ya ve özellikle Almanya’ya göçünün kültürel simgesi haline geldigi, dönerin adi ve üretim süreci degismeden Almanya ve diger Avrupa ülkelerine yayildigi belirtildi. Dönerin Avrupa’da en popüler sokak yemeklerinden biri haline geldigine isaret edilen ilanda, döner tabirinin dönmek kelimesinden türedigi ve yemegin adinin geleneksel pisirme teknigiyle ilgili oldugu kaydedildi.

Ilanin AB Resmi Gazetesi’nde yayimlanmasiyla dönerin AB tarafindan "Geleneksel Ürün Adi" tescil sürecinin ilk adimi atilmis oldu. Döner, 3 aylik itiraz süresinin dolmasinin ardindan tescil edilecek ve Türkiye’den AB’de tescillenen ilk geleneksel ürün adi olacak. Bu gelismenin ardindan Uluslararasi Döner Federasyonu bir basin açiklamasi düzenledi.



“Döner kültürlerin kaynasmasini sagladi”

Basin açiklamasinda konusan Uluslararasi Döner Federasyonu Bas Danismani Huriye Özener, “2020 yilinda kendi ülkemizde dönerin geleneksel ürün adi olarak tescilini yaptik. Uluslararasi Döner Federasyonu adina Avrupa Birligi Komisyonuna 2022 yilinda geleneksel ürün olarak basvurumuzu gerçeklestirdik. Nisan ayinin 24’ünde ilan edildi. 3 ay aski sürecimiz var, tescili bekliyoruz. Tescil bizim için çok önemli, bugün 140 ülkede döneri temsil edebilmek bununda UDAFED tarafindan yapiliyor olabilmesi bizim için onur ve mutluluk verici. Osmanli döneminden gelen bir lezzet kültüründen bahsediyoruz. Türklerin is için Avrupa’ya göç etmesiyle beraber dönerin Avrupa ve diger ülkelere yayilmasina neden oldu. Döner toplamsal alisveris ve kültürel birliktelige neden oldu. Almanya Cumhurbaskani’nin Türkiye’ye gelisinde dönerle gelmesi bu kültürün örneklerindendir” diye konustu.

Kaynak: İHA