Genel Elektrik Kesintisi Iddialarina Dicle Elektrik'ten Yanit Açiklamasi

Dicle Elektrik bazi sosyal medya organlarinda bilinçli ve yaniltici olarak gündeme getirilen dagitim bölgesinde genel bir enerji kesintisi yapildigi iddialarina yönelik açiklama yapti.

Dicle Elektrik yetkilileri yaptiklari açiklamada 10 yili askin süredir kaliteli, kayipsiz ve kesintisiz elektrik vizyonu çerçevesinde bölgeye sagladiklari katkiyi bir kez daha özetledi. Ayrica açiklamada Dicle Elektrik hizmet bölgesindeki tarim sulama alanlarinda, öngörülmeyen oranlarda kaçak ve kayit disi elektrik kullaniminin oldugu aktarildi.

Dicle Elektrik yetkilileri sosyal medya üzerinden olusturulmaya çalisilan algiya yanit verdi. Yapilan açiklamada; “Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ve Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) regülasyonlarina tabii bir görevli elektrik dagitim sirketi olarak Güneydogu Anadolu Bölgesinde bulunan 6 ilde bölgemize deger katan çalismalara imza atiyoruz. Bazi haberlerde ve sosyal medya mecralarinda sirketimizin genel elektrik kesintisi yaptigina iliskin bir kisim iddialar yer aldigini görüyoruz. Bu yöndeki iddialar asla gerçekle bagdasmiyor ve elektrik dagitim hizmetimize kesintisiz devam ediyoruz. Daha önce de defalarca kamuoyu ile paylastigimiz üzere; hizmet bölgemizdeki tarimsal sulama alanlarinda öngörülmeyen oranlarda kayit disi elektrik kullanimi yapildigini siklikla tespit ediyoruz. Mardin ili Kiziltepe ve Derik ile Sanliurfa ili Viransehir ve Siverek ilçelerinin kirsal alanlarinda bulunan hatlarimizda ise asiri gerilim düsümüne yol açan arz dengesizlik sorunlari meydana geldi” denildi.

"Sehir merkezleri ile tarimsal sulama bölgelerindeki ariza bakim prosedürleri ayni"

Açiklamada “Toplam köy, kirsal yerlesim alaninin yalnizca binde ikisini teskil eden tarimsal sulama faaliyetleri, toplam elektrik tüketiminin yüzde 50’sini tek basina gerçeklestiriyor. Bu alanlarda arz güvenliginden etkilenmemek için olusan arizalarin giderilmesi amaciyla bakim ve onarim çalismalarimiz araliksiz sürüyor. Sehir merkezlerinde çesitli sebeplerle meydana gelen az sayida elektrik arizasina hangi prosedürler ile müdahale ediliyor ise ayni sekilde tarimsal sulama bölgelerine asiri yüklenme sebebiyle meydana gelen arizalara da ayni sekilde müdahale ediyoruz. Arz güvenligi ve diger bölgelerin etkilenmemesi için zaruri olan kismi kesintileri minimum seviyeye indirmek için çalismalarimiz devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Yasanan muhtemel magduriyetlere karsin her zaman tedbirlerin alindigini da ifade eden yetkililer “Saglik sebebiyle elektrige ihtiyaç duyan tüm vatandaslarimiza kapimiz borcunu ödemis olup olmadigina bakilmaksizin açik bulunuyor. Bu tür durumlarda sirketimizle iletisime geçerek jeneratör talep edebilirler. Ancak bugüne kadar bu tür bir talep, bir elin parmaklarini geçmedi” denildi.

"Türkiye’deki tarimsal sulamada kullanilan elektrigin yüzde 50’si Dicle Elektrik bölgesinde tüketiliyor"

Tarimsal sulamada kaçak kullanimin enerji arz güvenligini tehdit ettigi ifade edilen açiklamada, bölgedeki elektrikle sulama oraninin yüzde 70’e ulastigina dikkat çekilerek; “Tedarik bölgemizde bulunan toplam 135 bin çiftçimizin 31 bini tarimsal sulama abonelerinden olusuyor. Tüm Türkiye’de yer alan tarimsal sulama aboneleri içerisindeyse, bölgemizdeki abonelerin orani sadece yüzde 4,2. Ancak küçük bir oran gibi görünen bu kesim, 2023 yilinda tarimsal sulama için 6.5 milyar kWh elektrik tüketti. Söz konusu abone grubu tüm Türkiye’de tarimsal sulama için tüketilen elektrigin yaklasik yüzde 50’sini kullaniyor. Bu da bölgede tarimsal sulama için ne denli fazla elektrik tüketildigini açikça ortaya koyuyor” ifadelerine yer verildi.



“Yatirimlarla bölgemizin geleceginin elektrik alt yapisini insa ediyoruz”

Açiklamada Dicle Elektrik’in 10 yili askin süredir yaptigi yatirimlar tekrar vurgulanarak; “2023 sonuna kadar toplam yatirimlarimiz bugünkü degerle 1 milyar USD’yi asti. Sene basinda belirttigimiz üzere bu yil ve önümüzdeki yil toplam yatirimimizin neredeyse yarisi kadar bir yatirimi daha bölgeye kazandiracagiz” denildi.
Kaynak: İHA