Teknopark, Nigde'nin Teknoloji Yolculuguna Yeni Bir Boyut Kazandiriyor

Teknoloji ile mal ve hizmet üretmek isteyen girisimcileri çatisi altinda toplayan Nigde Teknopark, tarimdan savunma sanayisine kadar genis bir yelpazede sektörlerin teknolojik potansiyelini harekete geçiriyor.

Teknopark, Nigde'nin Teknoloji Yolculuguna Yeni Bir Boyut Kazandiriyor
2017 yilindan itibaren girisimcileri, akademisyenleri ve sanayicileri bulusturan Nigde Teknopark’ta yüzde 40’i yazilim ve bilgisayar teknolojileri üzerine yogunlasan 70’ten fazla firma ve 150’ye yakin personel yer aliyor. Yüksek teknolojili ürünler gelistirmek adina çalismalar yapilan Nigde Teknopark’in ulusal ve uluslararasi ölçekte ödüllü firmalara ev sahipligi yaptigini ifade eden Teknopark Yönetim Kurulu Baskani ve Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Teknopark’in bölgenin teknolojik altyapisina önemli destek verdigini belirtti.

Uslu, "Amacimiz Nigde Ömer Halis Demir Üniversitesi’ndeki bilgi birikimini Teknopark’la birlestirerek sanayicilerimizle bölgenin teknolojik altyapisina destek vermektir. Bugün Nigde Teknopark’ta 70’ten fazla firma ve 150’ye yakin personel çalismakta, teknolojiyi gelistirme alaninda faaliyetler göstermektedir. Bu firmalarin yüzde 40’i yazilim ve bilgisayar teknolojileri üzerine yogunlasmis durumda ancak farkli sektörlerden de pek çok girisim burada kendini göstermektedir" dedi.

Nigde Teknopark’in sadece yerel degil uluslararasi arenada basari hikayelerinin oldugunu vurgulayan Uslu, bugüne kadar yapilan toplam satislarin 1.3 milyar TL’yi astigini, toplam ihracatin ise 2.9 milyon dolari geçtigini belirtti.

Nanoteknolojik Hayvan Bakim ve Destek Ürünleri, Akilli Tarim Teknolojileri, Tarimsal Ilaçlama ve Gözlem Dronlari, Akilli Ayirma ve Sayma Teknolojileri, Bitki Genetigi, IHA Egitim Simülasyonlari gibi firmalarla teknoloji tabanli ürün ve hizmet gelistiren Nigde Teknopark’in girisimcilik ekosistemine katki sagladigini söyleyen Nigde Teknopark Genel Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Rifat Battaloglu ise, kentin sanayi-üniversite is birligine destek oldugunu belirtti.

Battaloglu, "AR-GE projeleri, KOSGEB ve TÜBITAK destekli projelerimiz var. Bu projelerimizin bir kismi üniversitemiz akademisyenlerinin bilimsel çalismalarini içeren projeler, bir kismi ögrencilerimize ait projeler. Bu firmalarimizin çalismalarinin yaklasik 30 tanesi patent basvurulari yapilan ve ticarilesmis projeler. Biz burada bu süreçlerin içerisinde onlari ulusal ve uluslararasi hizlandirici programlara dahil ederek, projelerinin ticarilesme imkanlarini saglamalarina kolaylik sagliyoruz" dedi.



Gençler girisimcilik ekosistemine dahil ediliyor

Il genelinde girisimcilere yönelik proje yarismalari, AR-GE proje pazarlari gerçeklestirdiklerini söyleyen Battaloglu, sanayi-üniversite is birligine de destek olduklarini belirtti.

Battaloglu, "Üniversitedeki bilgi birikimi, akademik çalismalarin firmalarla is birligi içerisinde daha ileri boyutlara tasinmasi anlaminda çalismalar yürütüyoruz. Gençlerimizi girisimcilik ekosistemine dahil ediyoruz. AR-GE projeleri, girisimcilik yarismalari, proje pazarlarini bütün kurumlarin is birligiyle gerçeklestiriyoruz. Bu da ilimizin girisimcilik potansiyeline olumlu olarak yansiyor. Öte yandan Teknopark içerisindeki firmalarda ögrencilere staj imkani sunabiliyoruz. Olusturmus oldugumuz girisimcilik ekosistemi ile birlikte Nigde’den AR-GE dünyasina projeler hazirlamis oluyoruz ve bu firmalarin ödüller almasi, ulusal ve uluslararasi alanda bizim aslinda dogru yolda oldugumuzu gösteriyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA