Teknelerle Tutulan Baliklar Mezatlarda Aliciyla Bulusuyor

Mezatlarin bereketli olduguna isaret eden Semikler Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Olcay Bülbül, “Fiyatlar piyasaya göre çok uygun. Yilin 12 ayi serbest olan kiyi balikçiligi ile her türden balik mezatlarda yer aliyor” dedi.

Teknelerle Tutulan Baliklar Mezatlarda Aliciyla Bulusuyor
Av sezonunun sona ermesiyle birlikte gözler, yilin 12 ayi serbest avcilik yapan ‘kiyi balikçiligina’ çevrildi. Izmir’de ise teknelerle gece saatlerinde denize açilan balikçilar, avladiklari baliklari sabahin ilk isiklariyla Karsiyaka ilçesinde bulunan Semikler Su Ürünleri Kooperatifi Balik Satis Yeri’ne getiriyor. Ag ile avlanan baliklar burada açik artirma usulüyle satisa sunuluyor. Mezatta her gün saat 09.00’da baslayan satis, günlük tutulan baliklari alicilarla bulusturuyor.

“Fiyatlar piyasaya göre uygun”

Mezat hakkinda bilgi veren Semikler Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Olcay Bülbül, “Ilk önce arkada toptan, ön tarafta da perakende olarak halka, en taze, en temiz baliklari yedirme adina satis yapiyoruz. Fiyatlar piyasaya göre çok uygun. Vatandaslarin çok daha taze yiyebilecekleri baliklar burada satiliyor. Katilim yüksek, halktan, esnaftan restoran isletmecisinden her kesimden vatandas geliyor” ifadelerine yer verdi.

Kooperatifte balikçilarin ‘kiyi balikçiligi’ diye tabir edilen avlanma türüyle, denize zarar vermeyen takimlarla çalistiklarini kaydeden Bülbül, “Balikçilar agin göz açikligi boyutunda baliklari tutar. Bu sayede daha küçük baliklar avlanmaz” seklinde konustu.



“Balik bollugu güzel”

Mezata gelen balik çesitliliginden de bahseden Bülbül, sunlari kaydetti:

“Lidaki, çupra, levrek, istavrit, mirmir, isparoz, karagöz gibi her çesit balik bulunuyor. Balik bollugu güzel. Biz memnunuz. Denizimiz ve körfezimiz bereketli. Balikçilarimiz adina her sey güzel.”

Havalar müsaade ettikçe baliga çiktiklarini vurgulayan 52 yillik balikçi Murat Ceylan da sunlari söyledi:

“Deniz kaplumbagasi, vatoz ve pislik gibi bazi problemlerimiz oluyor. Bunlar bizi biktiriyor. Tuttugumuz baliklarin bir kismini kooperatifimize veriyoruz, bir kismini da pazarlara satiyoruz.”

Mezata balik almaya gelen Ahmet Gül, “Burada ihale yöntemiyle satis oldugu için baligin ilk olarak açilis fiyati oluyor. Mezatçimiz fiyati belirler ve daha sonra fiyatta artirima gidilir. Buranin güzel tarafi da budur” diye konustu.



“Taleplerden memnunuz”

Satis esnasinda en yüksek parayi veren kisinin baligi aldigini kaydeden mezat çalisani Necmettin Çakiroglu, gelen taleplerden memnun oldugunu dile getirdi.

Fiyatlarin uygun ve baliklarin taze olmasi sebebiyle mezata balik almaya gelen Önder Batur ise baliklari kendi evine aldigini söyledi.

Satislari takip ettigini de vurgulayan Çakiroglu, sürekli mezata gelip balik aldigini aktardi.

“Kizim baligi çok seviyor. Buradaki balik daha taze ve balik almasi zevkli oluyor” diyen alici Arzu Batur, “Istedigimiz balik türünü burada buluyoruz. Genelde kefal aliyorum. Tavsiye ediyoruz” ifadelerini aktardi.

“Bazen fiyati çok artiriyorlar ve balik alamiyorum”

Ilk basta baligi alamadigini fakat bir sonraki açik artirmada alabildigini belirten Yüksel Yilmaz da su sözlere yer verdi.

“Buraya sik sik geliyorum. Açik artirmalara katilip balik almaya çalisiyorum. Bazen balik alamiyorum çünkü diger arkadasla fiyati çok artiriyor. Bugün 325 liraya çupra aldim.”
Kaynak: İHA