Prof. Dr. Budak Açiklamasi 'Dünyanin En Yesil Ve Sürdürülebilir Üniversiteleri Arasinda Ilk 100'Deyiz'

Ege Üniversitesi (EÜ)’nde düzenlenen Greenmetric Türkiye Ulusal Çalistayinda konusan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "Yaptigimiz çalismalar neticesinde üniversitemiz, Greenmetric Dünya Yesil Üniversiteler siralamasinda bin 183 üniversite arasinda 96’nciliga yükseldi. Ege Bölgesinin en yesil ve sürdürülebilir üniversitesi olduk" dedi.

Prof. Dr. Budak Açiklamasi 'Dünyanin En Yesil Ve Sürdürülebilir Üniversiteleri Arasinda Ilk 100'Deyiz'
Dünyanin en yesil üniversitelerinin siralandigi ve Ege Üniversitesi (EÜ)’nin de ilk 100 üniversite içerisinde yer aldigi Greenmetric Dünya Yesil Üniversiteler siralamasi, Türkiye’deki ve dünyadaki üniversiteleri çevre dostu uygulamalari hayata geçirme konusunda motive ediyor.

Greenmetric Türkiye Ulusal Çalistayinin açilis toplantisi ise Ege Üniversitesinin ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Fen Fakültesi Konferans Salonunda yapilan çalistaya; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite üst yönetimi, EÜ Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Armagan Kinal, Greenmetric Arastirma ve Gelistirmeden Sorumlu Baskan Yardimcisi Dr. Nyoman Suwartha, Greenmetric Veri, Sistem ve Bilisim Teknoloji Uzman Üyesi Dr. Ruki Harwahyu, Türkiye’nin çesitli üniversitelerinin çevre, atik ve enerji birimlerinin yöneticileri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Çalistayin açilis konusmasini gerçeklestiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi; 1955 yilindan bu yana Türkiye’nin dördüncü, bölgenin ilk ve en köklü üniversitesi olarak, bölgedeki üniversitelerin kuruluslarinda öncü ve garantör olmus, tam akredite, ögrenci odakli arastirma üniversitesidir. Yüksekögretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafindan hayata geçirilen Kurumsal Akreditasyon Programi kapsaminda yapilan degerlendirme neticesinde 5 yillik kurumsal tam akreditasyon belgesini alarak Türkiye’de kurumsal olarak akredite edilen ilk devlet üniversitesidir. YÖK’ün Arastirma Odakli Misyon Farklilasmasi Programi kapsaminda Ege Üniversitesi, arastirma üniversiteleri arasinda yer almaktadir. Hayata geçirdigi 90’dan fazla ögrenci odakli uygulama ve Avrupa’nin en büyük kariyer fuarini yapan üniversitemiz, ‘Ögrencilerin Kariyer Gelisimini En Etkin Sekilde Destekleyen Üniversite’ ödülünü alan ilk ve tek devlet üniversitesidir. YÖK Milli Yenilik Ödülüne sahip bir devlet üniversitesidir” dedi.



“Ege Bölgesinin en yesil ve sürdürülebilir üniversitesiyiz”

Ege Üniversitesinde hayata geçirilen çevre dostu uygulamalari dile getiren Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizde, çevre bilincini yasam felsefesi haline getirerek ögrencisinden çalisanina bir kültüre dönüstürdük. Yesil yönetim, çevre dostu ulasim, enerji yönetimi, iklim ve farkindalik, entegre atik yönetimi ve iklim degisikligiyle mücadele alanlarinda olusturdugumuz komisyonlarimiz, sürdürebilir bir üniversite için var gücüyle çalisiyor. 2018 yilinda Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in doga dostu üniversiteler vizyonu ve degerli esi Emine Erdogan Hanimefendi’nin himayesinde; Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan yürütülen ‘Sifir Atik Projesi’ kapsaminda pilot üniversite seçilen üniversitemizde sürdürdügümüz çalismalarin sonucu olarak, 2020 yilinda Izmir’de ‘Sifir Atik Belgesi’ almaya hak kazanan ilk egitim kurumu olduk. Yüksekögretim Kurulu, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi arasinda imzalanan ‘Sürdürülebilir ve Iklim Dostu Kampüs Olusturulmasi Alaninda Is Birligi Protokolü’ kapsaminda 10 pilot üniversiteden biri olarak seçildik. Üniversitemizde, sifir atik Komisyonu kurarak ve Sifir Atik Eylem Plani hazirlayarak sifir atik sisteminin sorunsuz islemesini sagladik. Eylem planimiz kapsaminda kampüsümüzün farkli noktalarina ‘Mobil Atik Getirme Merkezleri’ yerlestirdik. Kampüs metro girisi, dis hekimligi fakültesi ve tip fakültesine yerlestirdigimiz atik merkezlerinde; kagit, cam, plastik, metal, elektronik atik, atik yag ve atik pil üniteleri yer aliyor. Bu noktada atiklarin bertarafi ve geri dönüsümü ile ilgili çalismalarimizda önemli bir adimi atmis olduk. Kampüsümüz yemekhanesinden çikan biyobozunur atiklarin satin alinan kompost makinesi ile yüzde 60 oraninda kedi-köpek mamasina, yüzde 40 oraninda ise komposta dönüstürülmesini sagladik. 2023 yilinda tüm kampüsümüz genelinde ISO 9001 Kalite Belgesi ve ISO 14001: Çevre Yönetim Sistemi sertifikasini almaya hak kazandik. Tüm bu yaptigimiz çalismalar neticesinde de greenmetric siralamasinda üniversitemiz 2016 yilinda 337’nci sirada yer almaktayken, 2023 yilinda bin 183 üniversite arasinda 96’nciliga yükseldi. Bu durum üniversitemizi; Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasinda 4’üncü, Ege Bölgesinde ise ilk siraya yerlestirerek Ege Bölgesinin en yesil ve sürdürülebilir üniversitesi olmamizi sagladi” dedi.

Prof. Dr. Budak, “Çalistayimizda amacimiz; ülkemizdeki üniversitelerin sürdürülebilirlik alaninda dünya siralamalarindaki basarilarinin artirilmasi, iyi uygulama örneklerinin ülkemizdeki diger üniversitelere örnek teskil etmesi ve uluslararasi rekabette güçlü bir ülke olabilmektir. Ayrica çalistay kapsaminda Türkiye’deki üniversiteler birbirleri ile deneyimlerini paylasacak ve sürdürülebilirlik alaninda daha ileri adimlar atmaya tesvik saglanacaktir. Çalistayin verimli geçmesini temenni ediyorum” diye konustu.



“Greenmetric çevre bilincini artirmayi hedefleyen bir platform”

ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armagan Kinal da, “GreenMetric Dünya Üniversiteleri Siralamasi, 2010 yilinda Endonezya Üniversitesi tarafindan üniversite kampüslerinin sürdürülebilirlik uygulamalarini küresel ölçekte degerlendirme ve karsilastirma amaci güden, tüm dünyadan prestijli üniversitelerin katilimini saglayan ve çevre bilincini artirmayi hedefleyen bir platformdur. Tüm dünya çapindaki yüksekögretim kurumlarina açik olan bu platformda, her yil, çesitli ülkelerden birçok üniversite, Greenmetric tarafindan altyapi, enerji ve iklim degisikligi, atiklar, su kaynaklari, ulasim ve egitim gibi alanlarda degerlendirilmektedir” dedi.

Greenmetric Arastirma ve Gelistirmeden Sorumlu Baskan Yardimcisi Dr. Nyoman Suwartha ise Greenmetric sistemini ve degerlendirme kriterlerini anlatan bir konusma gerçeklestirdi.

Konusmalarin ardindan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Dr. Nyoman Suwartha’ya tesekkür belgesi verdi. Ardindan tüm üniversite yetkilileri tarafindan UI Greenmetric Agi üyelik anlasmasi imzalandi. Etkinlik kapsaminda Türkiye’nin çesitli üniversitelerinden gelen çevre, atik ve enerji birimlerinin yöneticileri, yaptiklari sunumlarda kendi üniversitelerinde gerçeklestirilen iyi uygulama örneklerini katilimcilarla paylasti.
Kaynak: İHA