Çin Disisleri Bakani Wang Açiklamasi 'Çin-ABD Iliskisindeki Olumsuz Etkenler Giderek Artiyor'

Çin Disisleri Bakani Wang Yi, baskent Pekin’de ABD’li mevkidasi Antony Blinken ile gerçeklestirdigi görüsmede, “Çin-ABD iliskisindeki olumsuz etkenler giderek artiyor" dedi.

Çin Disisleri Bakani Wang Açiklamasi 'Çin-ABD Iliskisindeki Olumsuz Etkenler Giderek Artiyor'
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Çin ziyaretini sürdürüyor. Bakan Blinken, baskent Pekin’deki Diaoyutai Devlet Konukevi’nde Çin Disisleri Bakani Wang Yi ile bir araya geldi. Ikili, görüsmenin basinda Çin-ABD iliskilerine dair açiklamalarda bulundu. Çin Disisleri Bakani Wang, “Genel olarak Çin-ABD iliskileri istikrar kazanmaya basliyor. Her iki tarafta da diyalogu, is birligini ve iliskinin olumlu yönlerini artirdik. Bu, iki halkimiz ve uluslararasi toplum tarafindan memnuniyetle karsilanmaktadir. Ancak ayni zamanda iliskideki olumsuz etkenler giderek artiyor ve gelisiyor, iliski her türlü aksaklikla karsi karsiya. Çin’in mesru kalkinma haklari, makul olmayan bir sekilde baski altina alindi ve temel çikarlarimiz zorluklarla karsi karsiya” ifadelerini kullandi.

Wang Yi, “Çin ve ABD istikrarla ilerlemek için dogru yönde mi yol almali yoksa asagi dogru bir sarmala mi dönmeli? Bu, iki ülkemizin önündeki önemli bir sorudur, samimiyetimizi sinamaktadir. Taraflar küresel sorunlara karsi uluslararasi is birligine öncülük edip herkes için kazan-kazan mi saglamali yoksa rekabete ve çatismaya mi girmeli, hatta çatismaya mi sürüklenmeli? Uluslararasi toplum cevabimizi bekliyor” seklinde konustu.



“ABD’yi Çin’in kirmizi çizgilerine basmamaya çagirdik”

Wang Yi, “Çin’in tavri tutarli. Her zaman insana, dünyaya ve gelecege karsi sorumluluk duygusuyla hareket ettik. Çin’in konumu hep tutarliydi. (Çin) Devlet Baskani Xi Jinping’in ortaya koydugu karsilikli saygi, baris içinde bir arada yasama ve kazançli is birligi ilkelerini izliyoruz. Istikrarli, saglikli ve sürdürülebilir bir Çin-ABD iliskisine bagliyiz. Çin’in endiseleri de tutarli. Her zaman birbirimizin temel çikarlarina saygi gösterilmesi çagrisinda bulunduk ve ABD’yi Çin’in iç islerine müdahale etmemeye, Çin’in kalkinmasini engellememeye, Çin’in egemenlik, güvenlik ve kalkinma çikarlari konusunda Çin’in kirmizi çizgilerine basmamaya çagirdik. Bu seferki ziyaretiniz, baskanlarimizin iletisimin sürdürülmesi, farkliliklarin yönetilmesi, is birliginin ilerletilmesi ve uluslararasi iliskilerde koordinasyonun güçlendirilmesi konularindaki ortak anlayislarinin hayata geçirilmesine yönelik çabalarin bir parçasi. Bugün sizinle derinlemesine bir görüs alisverisinde bulunmayi sabirsizlikla bekliyorum” dedi.



"Yüz yüze diplomasinin yerini hiçbir sey tutamaz"

Blinken ise konusmasinda, “Dün Sanghay’a güzel bir ziyaret gerçeklestirdik. Parti Sekreteri Chen’le, birlikte çalisan ve ögrenen Çinli ve ABD’li ögrencilerle ve Çin’de çok aktif olan is dünyamizla güzel, samimi sohbetler gerçeklestirdik. Baskan (Joe Biden) benden iki baskanimizin geçtigimiz yilin sonunda San Francisco’da mutabik kaldigi narkotikle mücadele konusunda is birliginin yeniden baslatilmasi, ordulararasi görüsmelerin yeniden baslatilmasi, yapay zekanin gelecegine, risklerine ve güvenlik sorunlarina birlikte bakmak ve haklarimiz arasindaki bagin güçlendirilmesi, ayni zamanda elestirel bir sekilde farkliliklarimizin sorumlu bir sekilde yönetilmesi konularinda ilerleme saglamak için buraya gelmemi istedi. Baskanlarimizin belirledigi gündemde ilerlemek aktif diplomasi gerektirir ve bizce ilerleme saglamak için yüz yüze diplomasinin yerini hiçbir sey tutamaz. Ancak ayni zamanda en azindan yanlis anlamalari önlemek için farkliliklarimizin oldugu alanlar hakkinda mümkün oldugunca net olmamizi saglamak için. Ülkelerimiz arasindaki iliskilerin dünya çapinda yol açtigi etki göz önüne alindiginda bu sadece kendi halklarimiz için degil, dünyanin her yerindeki insanlar için de sahip oldugumuz ortak bir sorumluluktur" ifadelerini kullandi.

Blinken, "Görüsmelerimizde farkliliklarimizin oldugu alanlar ve ABD’nin nerede durdugu konusunda çok açik olmayi sabirsizlikla bekliyorum ve sizin de Çin adina aynisini yapacaginizdan hiç süphem yok. Ancak bunu yapmamizin önemli oldugunun bir kez daha altini çiziyorum. Bence iliskiyi sorumlu bir sekilde yönettigimizi göstermek önemli. Umarim baskanlarimizin is birligi yapmamiz konusunda mutabakata vardigi konularda ilerleme kaydedebilir, ayni zamanda farkliliklarimizi, niyetimizi netlestirebilir ve birbirimize nerede durdugumuzu net bir sekilde anlatabiliriz” ifadelerini kullandi.

Blinken’in aksam saatlerinde Washington’a dönmeden önce Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile de görüsmesi bekleniyor.

"Derinlemesine ve kapsamli bir görüsme yaptik"

Bakan Blinken, Çinli mevkidasi Wang Yi ile gerçeklestirdigi görüsmeye dair sosyal medya hesabindan paylasim yapti. Blinken, "Bugün Çin Halk Cumhuriyeti Disisleri Bakani Wang Yi ile derinlemesine ve kapsamli bir görüsme yaptim. Rekabeti sorumlu bir sekilde yönetme çabamizin bir parçasi olarak, her iki halkimiza da fayda saglamak için ilerleme kaydedebilecegimiz (narkotikle mücadele gibi) ortak ilgi alanlarina ek olarak farkliliklarimizi da tartistik" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA