Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakanligi Ile Japonya Uluslararasi Is Birligi Ajansi Arasinda Güçlü Is Birligi

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Japonya Uluslararasi Is Birligi Ajansi (JICA) Baskani Dr. Tanaka Akihiko’yu kabul etti. Görüsmede, depremden etkilenen illerin yeniden insasi için 60 milyar Japon yeni degerinde finansman paketi anlasmasi imzalanacagi da belirtildi.

Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakanligi Ile Japonya Uluslararasi Is Birligi Ajansi Arasinda Güçlü Is Birligi
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, JICA Baskani Dr. Tanaka Akihiko ve beraberindeki heyeti makaminda kabul etti. Yapilan görüsmede 6 Subat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin yol açtigi agir hasarlar ve sehirlerin altyapisinin güçlendirilmesi için yapilacak çalismalar hakkinda degerlendirmeler yapildi. Ankara’ya gelmeden önce depremin yasandigi illerden Gaziantep ve Kahramanmaras’i ziyaret ettiklerini söyleyen JICA Baskani Akihiko, sehirlerin yeniden insasi için yürütülen çalismalarin etkileyici oldugunu belirtti.

Türkiye’nin depremle mücadele çalismalari ve kalici konutlardan övgüyle bahseden JICA Baskani Akihiko, 2011 yilinda Japonya’da meydana gelen 7,6 büyüklügündeki depremin neden oldugu tsunamiyi hatirlatarak, “Jeolojik olarak aslinda iki ülkenin kaderi epeyce benzer. Maalesef sik sik büyük depremlerle karsilasiyoruz. Sizlerin deprem sonrasi konteyner sehirlerle, kalici konutlarla göstermis oldugunuz çalismalardaki ilerleme, bizim 2011 yilindaki Japonya depremi sonrasi çalismalarimizdan çok daha hizli görünüyor. Sizlerin afetle mücadele ve yeniden insa çalismalarina destekleriniz takdire sayan. Bunlara sahada da sahit olduk” diye konustu.



“60 milyar Japon yeni degerinde finansman paketi anlasmasi imzalayacagiz”

Yapilan ortak çalismalarin ileride çok daha iyi bir yere gelecegini vurgulayan Akihiko, “Bugün 60 milyar Japon yeni degerinde finansman paketi anlasmasi imzalayacagiz. Anlasmanin amaci ise afetten etkilenen illerin yeniden insasinda kullanilmak üzere aktarilacak fonlari saglamak. Bakanliginiz ve ILBANK ile gerçeklestirecegimiz bu çalisma ile fonun gerekli altyapi ve sosyal hizmetler alanindaki aktarimlarini biliyoruz. Bu paketi aktive etmek için bizler de heyecanla bekliyoruz” dedi.



“Gece gündüz demeden çalisiyoruz”

Bakan Özhaseki ise toplantida deprem bölgesi ile ilgili genel bilgiler vererek, hasarin büyük oldugunu kaydetti.

Bakan Özhaseki, “Bir sene kadar önce yasamis oldugumuz büyük afet, bizim için belki Anadolu medeniyetimizde karsimiza çikabilecek en büyük felaket. Bir seneden fazladir o bölgede büyük bir faaliyet içerisindeyiz. Su anda 400 bin civarinda kalici konutun insaatina ya basladik ya da bitmek üzere. Is yerleri için de ayni sekilde söyleyebiliriz. Vatandaslarimiz, bizim teknik sartlarimiza uyarak kendi yapmak isterse maddi olarak destekliyoruz. Evlerimizin de es zamanli olarak altyapilarinin bitmis olmasi gerekiyor. Bunun için de büyük bir çaba ve gayret içerisindeyiz” dedi.

Gece gündüz demeden çalistiklarini belirten Bakan Özhaseki, “Çok hizli hareket ediyoruz. Bizim kadar hizli hareket eden, bu islerin altindan kalkabilecek dünyada baska bir ülke var mi bilmiyorum. Biz kendimize bir hedef koyduk. Bu hedef dogrultusunda da gece gündüz demeden kosturuyoruz. Insallah insa faaliyetlerimizi önümüzdeki sene içerisinde bitirip, hak sahiplerine konutlarimizin tamamini teslim edecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA