Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü Davasinda 8 Saniga Tahliye Karari

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne iliskin 28’i tutuklu 61 sanigin yargilandigi davada 8 sanik tahliye edildi.

Ankara 32. Agir Ceza Mahkemesi Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü’nde görülen durusmaya, tutuklu ve tutuksuz saniklar ile müstekiler ve taraf avukatlari katildi.

Mahkeme baskani, gizli tanigin beyanlarinin dogrulugu asamasinda emniyetin çalisma yaparak evrak hazirladigini ve avukatlarin inceleyebilecegini söyledi.

Mahkeme baskani, savciligin gizli taniklardan M7’nin kontrol tedbirlerine uymadigi için dinlenmek üzere durusmada hazir edilemeyecegi yönünde yazi gönderdigini de belirtti.

Sanik avukatlari da gizli tanigin birçok insani ilgilendirdigini söyleyerek, M7’nin tanikliginin zedelendigini vurguladi.

Söz alan cumhuriyet savcisi, tutuklu saniklarin tutuklulugu, tutuksuz saniklarin da adli kontrol tedbirlerinin devamini talep ederek, taniklarin gelecek celse durusmada hazir edilmesini istedi.

Ara kararini açiklayan mahkeme, tutuklu saniklar Ali Dönmez, Ali Salli, Ferit Çelik, Muhittin Mert Koçoglu, Murat Altay, Murat Saglam, Mustafa Koç ve Oguz Ercengiz’in tutuklukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak adli kontrol sartiyla tahliyelerine karar verdi. Durusma 20 Mayis’a ertelendi.

Iddianameye göre sorusturma, 7 Eylül 2023’te Ankara Cumhuriyet Bassavciligina giderek Ayhan Bora Kaplan ve suç örgütü üyelerinden sikayetçi olan müsteki Erkan D’nin beyanlari üzerine baslatildi. Suç örgütü üyelerinin Kaplan’in talimati ve bilgisi dogrultusunda farkli tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’in öldürülmesi, müstekiler Altan T, Murat Y, Serhat T. ve Serdar H’nin silahla yaralanmasi, müsteki Erkan D’ye 2 gün boyunca alikonularak iskence edilmesi, müsteki Mehmet Taha E’nin sahibi oldugu isletmelerin zorla alinmasi, müsteki Muhammed S’nin 2 otomobilinin gasbedilmesi ve zorla çek yazdirilmasi ile müsteki Emirhan B’nin darbedilmesi olaylarini gerçeklestirdikleri ileri sürüldü. Kaplan ve örgütün diger yöneticileri, suç örgütünün isledigi tüm suçlardan sorumlu tutuldu. Iddianamede Ayhan Bora Kaplan ve diger örgüt yöneticileri Fethi Koyuncu, Mutlu Ayas, Yusuf Izzet Savas, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik hakkinda "suç islemek amaciyla silahli örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", 7 kisiye yönelik "kasten yaralama", 2 kisiye yönelik "kisiyi hürriyetinden yoksun kilma", 2 kisiye yönelik "nitelikli yagma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya degistirme", "suç üstlenme" ve 2 kez "suçluyu kayirma" suçlarindan biri agirlastirilmis 2’ser kez müebbet ve 169’ar yil 6’sar aya kadar hapis cezasi talep edildi. Diger 55 sanik için de çesitli sürelerde hapis cezasi talep edildi.
Kaynak: İHA