Avusturalya'da 160 Pilot Balina Kiyiya Vurdu, 28'I Öldü

Avustralya’nin Bati Avustralya eyaletinde yaklasik 160 pilot balina kiyiya vururken, 28’inin öldügü tespit edildi.

Avusturalya'da 160 Pilot Balina Kiyiya Vurdu, 28'I Öldü
Avustralya’nin Bati Avustralya eyaletinin baskenti Perth’in 285 kilometre güneyindeki Dunsborough sahilinde yaklasik 160 pilot balina karaya vurdu. South West Parklar ve Yaban Hayati Servisi (PWS), kiyiya vuran balinalardan 28’inin öldügünü açikladi.

Kurtarma çalismalarinin devam ettigini kaydeden yetkililer, bilim adamlarinin balinalarin toplu halde kiyiya vurmasinin nedenlerini arastirdigini bildirdi.

Avustralya Biyoçesitlilik, Koruma ve Cazibe Merkezleri Departmani (DBCA), konuya iliskin açiklamasinda balinalarin kiyida 500 metrelik alana yayilan 4 sürüden olustugunu açikladi.

Açiklamada 1.5 kilometre açiklikta 20 balinanin bulundugu bir sürünün tespit edildigi aktarilarak, “Ekibimiz olaya güvenli bir sekilde müdahale etmek, gönüllüleri ve personeli güvende tutmak ve ayni zamanda balinalari koruyarak hareket etmek için her türlü çabayi gösteriyor” denildi.

Bölge Vahsi Yasam Sorumlusu Pia Courtis, balinalarin dün sabahin erken saatlerinde kiyiya vurmus olabilecegini ifade ederek, “Pilot balinalarin kiyiya vurmasi genellikle iyi sonuçlanmaz. Sonunda çok sayida hayvanimiz ölüyor” dedi.



Nedeni bilinmiyor

Pilot balinalarin neden kiyiya vurdugu bilinmiyor. Ancak bilim adamlari, hafif egilimli, kumlu sahil nedeniyle ya da balinalarin lider balinayi takip ederek kiyiya vurmus olabilecegi üzerinde duruyor.
Kaynak: İHA