6 Yabanci Ögrenci, Türk Asçi Adaylari Ile Yemek Yapti

Eskisehir’e farkli ülkelerinden gelip Anadolu Üniversitesi Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde (TÖMER) egitim gören 6 yabanci ögrenci, Eskisehir Meslek Yüksek Okul Asçilik Bölümü’nde Türk ögrencilerle yemek yapti.

6 Yabanci Ögrenci, Türk Asçi Adaylari Ile Yemek Yapti
Dünyanin farkli ülkelerinde Eskisehir’e egitim görmek için gelen ve Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde (TÖMER) egitim gören yabanci ögrenciler Anadolu Üniversitesi Eskisehir Meslek Yüksek Okul Asçilik Bölümü’nde islenen yaratici mutfak etkinligine katildi.

Anadolu Üniversitesi Eskisehir Meslek Yüksek Okul Asçilik Bölümü’nde ögretim görevlileri Dilek Ünlü ve Mutlu Dogan gözetiminde gerçeklesen derse, bölüm ögrencilerinin yani sira, TÖMER’de egitim gören 6 ögrenci katildi.

Türk ögrencilerle kaynasip yemek yapan yabanci ögrenciler, oldukça verimli vakit geçirdi. Etkinlik ile ögrencilerin, kültürleri arasinda etkilesim kurma firsati yakalamalari ve iletisim kurma becerilerini de artirmalari amaçlandi. Ders sonunda yapilan yemekler ögretim görevlileri ve ögrenciler tarafindan tadildi.

“Türk kültürünü ögretmeyi amaçliyoruz”

Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Murat Sami Türker, etkinligin amaci hakkinda, “TÖMER bir dil ögretim merkezi, biz dünyanin farkli cografyalarinda ögrencilerimize Türkçe ögretiyoruz. Tabii dil ögretmek kültürden ayri olarak ele almak mümkün olmayan bir süreç. Dil ve kültür birbirinin tasiyicisi konumunda. Burasi da bunun için ögrenciler için tanidigimiz bir imkân aslinda. Onlari Türk mutfagina sokarak Türk kültürünü ögretmeyi amaçliyoruz. Tabii mutfak sadece yemek yapilan ve yenilen bir yer degildir. Çünkü kültürümüzdeki her yemegin toplumla, toplumun hayatiyla, kültürümüzle özdeslesmis bir hikâyesi vardir. Ögrencilerimiz bunlari da ögreniyorlar ayni zamanda. Türk mutfagindan yemekler yapmaya çalisiyorlar. Ürünler ortaya koymaya çalisiyorlar. 6 TÖMER ögrencimiz var. Her istasyonda bir ögrencimiz var. Önceden belirlenmis malzemeler kullanarak Türk ögrencilerle iletisim kurarak bu ögrenciler bir ürün ortaya koymaya çalisiyorlar. Az önce de bahsettigimiz gibi bu kültür ve iletisim etkilesim dil ögretimi sürecinin en önemli bilesenlerinden bir tanesi. Burada da ögrencilerimiz derslerde sinif içinde ögrenmis olduklari, edinmis olduklari Türkçe dil becerilerini kullanarak bir iletisim ortaminda Türklerle kaynasma, Türk dilini kullanma firsati buluyorlar. Bu alanda çok kiymetli bir etkinlikte. Kazakistan, Kirgizistan, Tacikistan, Iran, Endonezya gibi ülkelerde ögrencilerimiz var burada” dedi.



“Güzel eserler ortaya çikiyor”

Anadolu Üniversitesi Eskisehir Meslek Yüksek Okul Asçilik Bölümü’nde ögretim görevlisi Dilek Ünlü ise ders ile ilgili söyle konustu;

“Ögrencilerimizin dahil oldugu yaratici mutfak dersinde bu etkinligi gerçeklestirmekteyiz i. TÖMER’de biliyorsunuz yabanci uyruklu ögrenciler olusan ekiple bizim ögrencilerimiz ortak yaratici ortaya çikaracaklari yemekler yapiyorlar. Planlanmis bir durum söz konusu degil yapilan yemekte. Verilen malzemeler esliginde ögrencilerimiz önceki birikimlerini kullanarak ortaya yeni bir ürün çikartacaklar. Bakalim hep Birlikte neler olacak görecegiz. Ilk defa görüsüyorlar, etkinligimiz peyderpey devam ediyor. Bir Pazartesi günü Türk mutfagi dersi etkinligimiz vardi. Farkli grupla TÖMER’de farkli grupla simdi ikinci grupla devam ediyoruz. Çocuklar için etkili oldugu söyleniyor. Bakalim Türkçe konusarak islemler yapiliyor. Hem el becerileri gelismesi açisindan hem de Türkçe konusmak arkadasliklariyla kaynasma açisindan ve kültür etkilesimi açisindan da önemli oldugunu düsünüyorum. El becerileri bizimkilerine benziyor oldukça benziyor zaten çok yakin kültürden gelen ögrencilerimiz. Orta Asya’dan ve Türki devletlerinden gelen ögrencilerimiz çogunlukla gördügüm kadariyla. Onlar da tabii kültür olarak bize yakin olduklarindan dolayi ayrica bir de el yatkinligi olan, mutfagi ilgisi olan ögrenciler seçilip geldigi için bu güzel eserler ortaya çikiyor.”

“Yani Türkçe ögreniyoruz. Bizim için Türklerle konusmak daha ilginç”

Rusya’nin Sibirya bölgesinden gelen ve TÖmer’de hazirlik sinifinda egitim gören Antonina Kramchanina, “Ben simdi TÖMER’de egitim görüyorum, hazirlik senem bu yil. Gelecek yil ben Özel Egitim Fakültesinde okuyacagim. Yani biz simdi kek yapiyoruz, kek pisiriyoruz. Yani genellikle benim için tatli pisirmek daha iyi. Yani genellikle tatlilar, sekerli seyleri pisirmeyi daha çok seviyorum. Bu yüzden benim için çok iyi. Yani kek pisirmek benim için çok ilginç. Çünkü biz çok karisik yaptik. Yani çok malzeme ekledik. Yani havuç var, findiklar var, nane var, Bu yüzden biraz ilginç. Kizlar çok ilginç ve tabii ki biz simdi haziriz senesindeyiz. Yani Türkçe ögreniyoruz. Bizim için Türklerle konusmak daha ilginç. Yani günlük hayatta nasil konusuyorlar merak ediyoruz. Yani mesela biz simdi yemek pisiriyoruz. Ama farkli kelimler kullaniyoruz, yemek hakkinda. Eskisehir’i çok seviyorum, çok sakin bir sehir. Ben Porsuk Çayi yakininda yasiyorum. Bu yüzden her zaman çikabilirim ve bakabilirim. Çok güzel bayildim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA