Lezita'dan Yeni Açiklama Açiklamasi 'Greve Çikan Isçilerin Yerine Hiç Kimse Istihdam Edilmedi'

Lezita, Izmir Kemalpasa’daki isçilerin eylemine iliskin yeni bir açiklama daha yaparak, “Grev kararindan sonra yaklasik 3 bin 500 çalisanimizin 168’i isbasi yapmamistir. 3 bin 300 çalisanimiz ise çalismaya devam etmislerdir. Hukuka ve kanunlara uygun hareket eden sirketimiz, greve çikan isçilerin yaptiklari isleri yerine getirmesi için hiç kimseyi istihdam etmemistir. Mevcut durumda, greve çikmamis olan; ancak bir sebepten dolayi istifa eden; emeklilik, evlilik vb. hakli sebeplerle isten ayrilan 69 çalisanimiz yerine ise 55 çalisan alinmistir. Sirketimizde ise 37 yabanci uyruklu isçi istihdam edilmekte, bu rakam toplam is gücümüzün sadece yüzde 1’ine tekabül etmektedir” denildi.

Lezita, Izmir’in Kemalpasa ilçesinde bulunan üretim tesislerinde yapilan greve yönelik yeni bir açiklama daha yayinladi. Açiklamada, grev kararindan sonra 3 bin 500 çalisandan 168’inin isbasi yapmadigi ifade edildi. Greve çikan isçilerin yerine isçi alinmadiginin altinin çizildigi açiklamada, bu durumun resmi tutanaklarla da sabit oldugu dile getirildi.



“Greve çikmamis olan, hakli sebeplerle isten ayrilan 69 çalisanimiz yerine 55 çalisan alinmistir”

Istifa eden, emeklilik, evlilik vb. sebeplerle isten ayrilan 69 çalisanin yerine 55 çalisanin ise alindiginin dile getirildigi açiklamada, “Izmir Kemalpasa’daki fabrikamizda 7 Mart 2024 tarihinde Öz Gida Is Sendikasi tarafindan çalisanlarimizin onayi olmaksizin baslatilan grev etkisiz olmus, tesisimiz tam kapasite ile üretime devam ederken, tedarik zincirinde herhangi bir aksaklik yasanmamis, kalitemizde ve isleyiste hiçbir degisiklik olmamistir. Grev kararindan sonra yaklasik 3 bin 500 çalisanimizin 168’i isbasi yapmamistir. 3 bin 300 çalisanimiz ise çalismaya devam etmislerdir. Hukuka ve kanunlara uygun hareket eden sirketimiz, greve çikan isçilerin yaptiklari isleri yerine getirmesi için hiç kimseyi istihdam etmemistir. Nitekim, 11 Mart 2024 tarihinde ve devam eden tarihlerde Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi tarafindan grev kiriciligi ve greve çikan isçilerin yerine isçi alindigi iddiasiyla denetimler yapilmis; ancak böyle bir durumun olmadigi bakanlik müfettisleri tarafindan da teyit edilmistir. Bu husus, resmi tutanaklarla sabittir. Mevcut durumda, greve çikmamis olan; ancak bir sebepten dolayi istifa eden; emeklilik, evlilik vb. hakli sebeplerle isten ayrilan 69 çalisanimiz yerine ise 55 çalisan alinmistir. Bu durum da resmi kayitlara bakilarak teyit edilebilir” denildi.

"37 yabanci uyruklu isçi istihdam edilmektedir"

Lezita, açiklamanin devamin ise suanda sirkette 37 yabanci uyruklu isçinin istihdam edildigini belirtti.

Bu durumun is gücünün yüzde 1’ine tekabül ettigini aktarilirken, su ifadelere yer verildi:

“Yüzde yüz yerli ve milli sirket olarak, yerel kaynaklarin kullanilmasi birincil önceligimizdir. Bununla birlikte söz konusu süreçte; üretimdeki is gücü gereksinimlerini dikkate alarak devam eden çalisan bulma çabamiz, fabrikamizin bulundugu konum sebebiyle yetersiz kalabilmektedir. Bu noktada üretimin devamliligini saglamak amaciyla Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Uluslararasi Is Gücü Genel Müdürlügü onayli yabanci is gücü kaynagi alternatif olarak degerlendirilmektedir. Bakanlik tarafindan yürütülen bu uygulama, sektördeki diger sirketlerin de basvurdugu bir yöntemdir. Suanda sirketimizde 37 yabanci uyruklu isçi istihdam edilmekte, bu rakam toplam is gücümüzün sadece yüzde 1’ine tekabül etmektedir. Bu yöntemle istihdam edilen üniversite mezunu ve yabanci dil bilen personelimiz teknik ve lojistik birimlerde görevlendirilmistir. Lezita olarak en önemli degerimiz çalisanlarimiz ve çalisanlarimizin haklarinin gözetilmesidir. Sektörümüzde çalisanlarina en iyi sartlari saglayan kurumlar arasinda ilk siralarda yer almaktan gurur duyuyoruz.”
Kaynak: İHA