'Kitap Okuma Aliskanligini Arttirmamiz Gerekiyor'

Yazar Selcan Gür, Moderatör Mehmet Cemil esliginde yeni kitabi Plaza Sufisi’ni okuyucularina sundu. Söylesi gerçeklestiren ikili kitap hakkinda dinleyicilere bilgiler verdi. Yazar Gür ayrica kitap okuma aliskanligini edinmemiz gerektigine dikkat çekti.

'Kitap Okuma Aliskanligini Arttirmamiz Gerekiyor'
Yazar Selcan Gür’ün, kisisel gelisim, felsefe, psikoloji ve tasavvuf ile harmanlanan “Plaza Sufisi” adli kitabini bir söylesi ile dinleyicilerine tanitti. Ayrica Gür günümüzde sosyal medya kullaniminin artmasiyla kitap okuma oranlarinin düstügünü belirtti.

Kitap okumanin insani rahatlattigini ve düzgün düsünmeye tesvik ettigini belirten Gür insanin kendini tanimasi ve bulmasi için kitap okumanin önemli oldugunu belirtti.

“Haz ve tüketim pesinde kosmak yerine anlamli bir hayat yasamayi seçmeliyiz”

Kitabi 3 yilda tamamladigini belirten Yazar Selcan Gür, “Bu kitabi yazma sürecim yaklasik 3 yil sürdü. Pandemi döneminde tasavvuf ile ilgili kitaplar okumaya baslamistim. Pandemi döneminde hepimiz hayatimizi sorguladik. Hayatimizin ne kadar degerli oldugunu sorguladik. Günümüzde insanlarin bir mutsuzluk ve anlam krizi var. Depresyon oranlari giderek artiyor. Yapilan arastirmalara göre geçmis dönemde depresyona girme yasi 29’lardayken simdi 15 yaslara kadar düstü. Depresyon oranlari da tüm toplumlarda artmaya basladi.

Bunun sebebi hem bir anlam krizi ve mutlulugu sürekli hazlar ve tüketim pesinde kosarak elde etme yanilgimiz. Ben bu kitapta plaza ve sufi terimlerine yer vermemin amaci plaza günümüz insanini temsil ediyor. Metropollerde yasayan betonlar arasina sikismis plaza insanini. Sufi de bildiginiz gibi tasavvuf ögretisini temsil ediyor. Tasavvuf ögretisi günümüz insanina ne vadedebilir. Kitabimda Pozitif psikoloji ile tasavvuf ögretisinin bulustugu yerler nelerdir, mutlulugu yanlis mi tarif ediyoruz, haz ve tüketim pesinde kosmak yerine anlamli bir hayat yasamayi önceliklersek bu bize neler kazandirir bu sorularin cevaplarini aradik” dedi.

“Kitap okumayi arttirmamiz gerekiyor”

Kitap okuma aliskanliginin artmasi gerektigini belirten Yazar Gür, “Yapilan arastirmalar gösteriyor ki sosyal medyada çok fazla zaman geçirmek haset duygumuzu tetikliyor. Haset duygumuz tetiklenince depresyona girme egilimimiz artiyor. Günümüzde çogumuz sosyal medyada ve ekran karsisinda videolar izleyerek vakit geçirdigimiz için bu bizi olumsuz yönde etkiliyor, bencilligimiz artiyor, gereksiz tüketime yönleniyoruz. Bu anlamda kitaplara daha çok ihtiyacimiz var. Yine arastirmalar gösteriyor ki sosyal medya ile aramiza mesafe koydugumuzda en azindan zaman zaman ara verdigimizde tekrardan olumlu duygularimiz uyaniyor. Kendimizi bulmak ve iyi hissetmek konusunda bu çok etkili bir yöntem. Bu yüzden kitap okuma aliskanligini edinmemiz gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA