Kayip Mürettebatin Ailelerinin Feryadi Açiklamasi 'Ihmallerin Arastirilmasini Istiyoruz'

Marmara Denizi açiklarinda, Imrali Adasi’nin ise güneybatisinda batan bin 250 ton mermer tozu yüklü olan Batuhan A gemisindeki 6 mürettebattan 4’ünün cansin bedenine ulasilirken 2 kisiden ise haber alinamadi. Çalismalara devam edilmesini isteyen acili aileler, sorumlularin da bir an önce adalete hesap vermelerini istedi.

Kayip Mürettebatin Ailelerinin Feryadi Açiklamasi 'Ihmallerin Arastirilmasini Istiyoruz'
15 Subat tarihinde Marmara denizinde batan Batuhan A. isimli kargo gemisinin kayip mürettebati arasinda bulunan makine stajyeri Ahmet Atav’in babasi Senol Atav, geminin ihmal sonucu battigini ileri sürerek açiklamada bulundu. Senol Atav, “Ben 25 yildir gemiciyim. O gemi o günkü hava sartlarindan dolayi ya da geminin yasindan dolayi batmadi. O geminin batis sebebi tamamen ihmaldi. Bu ihmalle birlikte geminin denetimlerinin dogru yapilmadigini delilleriyle savciliga sunduk ve sunmaya da devam edecegiz. Bu ihmallerde en büyük kabahatli Marmara Liman Baskani, Bandirma Liman Baskani, Bandirma Kara Sörveyi, Gemlik Liman Baskani ve Gemlik Liman Sörveyi’dir. Geminin rutinlerine uygun yapilmasi gereken kontrol ve denetimlerin dogru olarak yapilmamistir. Bundan ihmallerden dolayi oglumun cenazesine ulasamiyorum. Ilgili kurumlarin bu konuda ellerinden geleni yapmasini rica ediyorum. “ dedi.

Batan geminin kaptani Hasan Mehmet Uyanik’in oglu Abdullah Uyanik ise “Kazadan yaklasik 45 gün sonra babamin cesedine ulasildi. Bulunamayan iki mürettebat üyesinin bulunmasini istiyorum. Aramalara 15 gün sonra son verildi.

Aramalara yeniden baslanmasini istiyorum. Ihmallerin arastirilmasi ve adaletin saglanmasini istiyoruz“ ifadelerini kullandi.

Ailelerin avukati Muhammed Emin Çelik, “15 Subat tarihinde Batuhan A. adli gemi Bursa Karacabey açiklarinda ne yazik ki agir ihmaller sonucu batmistir. Devletimiz Kizilay, AFAD, Türk Silahli Kuvvetleri, Bursa Valiligi, Karacabey Kaymakamligi basta olmak üzere bütün organlariyla arama çalismalarini sürdürmüstür. Ancak, ne yazik ki Batuhan A gemisindeki 6 mürettebattan yalnizca 4 kisinin cesedine ulasilmis, kalan 2 mürettebat hala bulunamamistir. Bizler mavi vatanin bütünlügüne inaniyoruz. Deniz emekçileri de mavi vatanin bir parçasidir. Denizcilerimiz asla ihmal edilemez ve göz ardi edilemez. Bu dogrultuda Batuhan A. Gemisinin batmasina sebep oldugu düsünülen bütün ilgili kurum, kurulus ve sahislar hakkinda suç duyurusunda bulundugumuzu açiklamaktayiz. Batuhan A. Gemisi 53 yasinda bir gemidir. Bu kadar yasli ve artik tamir görmekten paslanmis bir geminin özellikle bu hava sartlarinda seyrine izin verilmesi nasil mümkün olabilir. Geminin azami alabilecegi yükün üzerinde yük almasina kim neden müsaade etmistir. Bilindigi üzere geminin denize ve yüke elverisli olmasi gerekmektedir. Brandasinin dahi sertifikasi olmayan bir gemiye denize elverislilik belgesi kim tarafindan verilmistir. Bu bahsettiklerimize ek olarak gerekli hususlar Karacabey Bassavciligina sunulmustur. Ancak bu sebeplerden daha fazlasi bulunmaktadir ve bu sebepler göstermektedir ki Batuhan A. Gemisi hava sartlari nedeniyle degil, agir ihmaller sonucunda batmis olmakla birlikte 6 mürettebatimiz elzem bir sekilde hayatini kaybetmistir. Bizler gemilerimiz batmasin, denizcilerimiz yasasin istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA