Dünya Biyoçesitliligine Ilk Kez Kazandirilan 3 Yeni Tür Açiklamasi Fare, Köstebek, Gelengi

Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi’nde 53 yillik birikim sonucu toplanan memeli hayvan koleksiyonunda dünya biyoçesitliligine ilk kez kazandirilan 3 yeni tür, 1 tane yeni alt tür bulunuyor.

Dünya Biyoçesitliligine Ilk Kez Kazandirilan 3 Yeni Tür Açiklamasi Fare, Köstebek, Gelengi
Türkiye’nin en büyük memeli hayvan koleksiyonlarindan birine sahip OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’ndeki koleksiyonda yaklasik 100 memeli hayvan türü bulunuyor. Bu hayvanlar arasinda dünyada ilk kez teshis edilen ’Microtus Dogramaci’ ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramaci’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi de bulunuyor. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde görevli akademisyenlerin Türkiye’yi ilmek ilmek gezmesi sonucu elde edilen koleksiyon, bilimsel açidan büyük önem arz ediyor. Gelecek nesillerin kendilerinden önce hangi canlilarin yasadigina dair bilgileri ögrenme sansi bulacagi koleksiyonda ayrica tilki, tavsan, kirpi, gelincik gibi hayvanlar bulunuyor.

"Böylesi Türkiye’de baska bir yerde görülmedi"

Koleksiyon hakkinda bilgi veren OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Kefelioglu, "Burasi memeli hayvan koleksiyonudur, tam olarak müze denilemez. Müze daha büyük ve degisik canli gruplarini inceleyen bir yapidir. Ama burasi Türkiye’de önemli bir memeli hayvan koleksiyonudur. Burada Türkiye memeli hayvanlarinin yüzde 70’ini temsil edecek kadar örnek vardir. Tabii ki bu bizim bir ömrümüzü aldi. Burada gördügünüz örneklerin hepsi iyi korundugu takdirde 200 yil kadar hiç bozulmadan kalabilir. Bu da doga çesitliligin gelecek nesillerin bilmesi kadar önemlidir. Çünkü ileri de nesli kaybolan türler olacaktir. Bu türler en azinda böyle koleksiyonlarda saklanarak gelecek nesillerin bu türler hakkinda bilgi sahibi olmasi saglanir. Su anki nesil içinde böyle koleksiyonlar çok önemlidir. Gençlerimizin hepsi dogadan uzak yasadiklari, betonlarin arasinda yasadiklari için dogada göremeyeceklerini, hiç ulasamayacaklari türleri bu tip koleksiyonlari ziyaret ederek görme imkanina kavusacaklar. Bu tür koleksiyonlarin halka dönük ve biyoçesitlilige dönük faydalari oldugu gibi ayni zamanda bilimsel yönden de son derece önemli çiktiklari oluyor. Burada pek çok yeni tür vardir. Dünya için yeni türler vardir. Teshis ettigimiz ‘Microtus Dogramaci’, ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramaci’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi dünya için ilk teshislerdir. Dünya için yeni türler teshis edilmesi bakimindan OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nün memeli kürsüsü bu anlamda çok iyi durumdadir. Dünya biyoçesitliligine 3 yeni tür 1 tane yeni alt tür verdi. Bu gerçekten azimsanamayacak durumdur. Böylesi Türkiye’de baska bir müzede görülmedi" dedi.

Kaynak: İHA