Bakan Fidan Açiklamasi 'Misir Ve Türkiye'nin Isbirligi Halklarimizin Ve Bölgemizin Fevkalade Yararinadir'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Misir Disisleri Bakani Samih Sukri ile bir araya geldi. Disisleri Bakanligi Istanbul Temsilciliginde yapilan görüsme sonrasi gündeme dair degerlendirmelerde bulunan Disisleri Bakani Hakan Fidan, "Misir ve Türkiye’nin isbirligi halklarimizin ve bölgemizin fevkalade yararinadir" dedi. Görüsmede Gazze konusuna da deginen Bakan Fidan, “Gazze’de yapilmasi gerekenlerin altini çizdik. Yardimlarin Refah sinir kapisina ulasmasi için gece gündüz koordinasyon içerisinde çalisiyoruz” açiklamasinda bulundu.

Bakan Fidan Açiklamasi 'Misir Ve Türkiye'nin Isbirligi Halklarimizin Ve Bölgemizin Fevkalade Yararinadir'
Disisleri Bakani Hakan Fidan, Misir Disisleri Bakani Samih Sukri ile Disisleri Bakanligi Istanbul Temsilciliginde görüsme gerçeklestirdi. Görüsme sonrasi ikili düzenlenen toplantida gündeme iliskin basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Disisleri Bakani Hakan Fidan, “ Misir ve Türkiye’nin isbirligi halklarimizin ve bölgemizin fevkalade yararinadir. Bizde iki ülke olarak bu anlayisla iliskilerimizi daha da ileriye tasima iradesini ortaya koyduk. Sayin Cumhurbaskanimizin Kahire’ye yaptigi ziyaret sonrasinda bu yöndeki irademiz liderler düzeyinde ortaya konmus oldu. Kahire’de yüksek düzeyde stratejik konseyinin yeniden tesisine iliskin ortak bildiri imzalanmisti. Misir Cumhurbaskani Sisi’nin konsey toplantisi vesilesiyle ülkemizi ziyaret etmesi gündemimizde. Bugün degerli kardesim Sukri ile yüksek düzeyli stratejik isbirligi konseyinin toplantisinin hazirliklarini ele alma imkanimiz oldu. Ikili gündemimizdeki konulari ayrintili bir sekilde görüstük. Özellikle ticaret ve ekonomi isbirligimizin en güçlü boyutlarindan birini olusturmakta. Misir’daki yatirimlarimiz hali hazirda 3 milyar dolari bulmus durumda. Aramizdaki ticaret hacmi ise yaklasik 8 milyar seviyesinde. Cumhurbaskanimizin ziyareti esnasinda ortaya konan bir hedef var 15 milyar dolar. Serbest ticaret anlasmamizi genisleterek ve limanlarimiz arasinda roro seferlerini tekrar baslatarak bu hedefe ulasmayi planliyoruz. Savunma sanayi alanindaki iliskilerimiz de gittikçe güçlenmekte. Enerji alaninda da genis bir isbirligi imkani oldugunu düsünmekteyiz. Misir’la Türkiye arasinda ikili iliskilerimize ilaveten bölgesel sorunlari da ele aldik. Bunlarin basinda Gazze konusu gelmekte. Sayin Sukri ile hem Islam isbirligi temas gurubu ikili diyalogumuz vasitasiyla Gazze meselesi üzerine çok düzenli bir koordinasyon ve istisare mekanizmasi aramizda bulunmakta. Krizin basindan beri düzenli bir sekilde beraber çalismakta ve koordine etmekteyiz. Özellikle Gazze’de suanda geldigimiz noktanin vehametinin ve yapilmasi gereken konularin altini bir kez daha çizdik. Hangi diplomatik adimlar atilabilir? Hangi insani yardimlar konusunda neler yapilabilir. Uzun vadeli iki devlet hangi yöntemlere basvurabilir. Bu konulari kendisiyle ayrintili bir sekilde görüstük. Misir, sorunun sicakligina en yakin yer Cografya olarak. Özellikle insani yardimlar konusunda Misir’la olan iliskilerimiz hayati önem tasimakta. Refah sinir kapisindan yardimlarin ulastirilmasi için Misir’la gece gündüz koordinasyon içerisinde çalisiyoruz. Bunun için Misir’a tesekkür ediyoruz” dedi.

Türkiye ve Misir arasinda önemli isbirligi olan ve bölgesel sorunlari teskil eden Libya, Sudan, Somali, sorunlarini da masaya yatirmak imkani bulduklarini kaydeden Bakan Fidan, “Libya’da Misir ve Türkiye olarak ve diger bölge ülkeleri ile Libya’nin bütünlügüne ve istikrarina beraber nasil katkida bulunuruz. Bu konuda nasil daha düzenli çalisabiliriz. Hangi türden teklifleri hayata geçirebiliriz. Bunlari kendi aramizda istisare etme imkanimiz oldu. Aldigimiz kararla birlikte bunlari daha düzenli bir sekilde görüsmeyi hedefliyoruz. Sudan’da devam eden iç savasin nasil durdurulabilecegi, bölgesel etkileri ve ileriye yönelik çözüm planlarini, suanda devam etmekte olan müzakere sürecini masaya yatirdik. Ayrintili bir sekilde bu konulari görüstük. Karsilikli fikir alisverisinde bulunduk. Bu konuda da beraber istisarelerimizi artirma ve çalisma kararini aldik” seklinde konustu.

Toplantida basin mensuplarinin sorularini cevaplayan Misir Disisleri Bakani Samih Sukri, “Bu karsilikli ziyaretler çok önemli. Son devlet baskanlarimiz arasindaki ziyaret sonrasi verdikleri direktifler çerçevesinde iki ülke arasindaki iliskilerin daha da güçlendirilmesi için görüsmelerimizi bölgede güvenlik ve istikrarin saglanmasi için çok önemli söylemek istiyorum. Görüsmelerimiz bir dosthane içerisinde yapildi. Ikili iliskilerimizi görüstük. Bu siyasi iliskileri ekonomik, kültürel ve güvelik alaninda daha iyi bir sekilde yüksek düzeylere çikarmak için çalismalarimizi sürdürüyoruz” dedi.

Gazze’de savas basladigindan bu yana Misir’in her zaman çabalarini sürdürdügünü kaydeden Sukri, “ Biz baslangiçtan beri sinir kapisinda Israil’in engellemeleri ile karsilastik. Uluslararasi ortaklarimizla birlikte bu konuda çalisiyoruz. Bütün ülkelerden gelen yardimlarin bir sekilde yapilmasi gerektigini ve orada bir merkezde toplanmasi söz konusuydu. Bizler Israil tarafiyla görüsmeler yaptik. Orada olan çalismalarin daha da basitlestirilmesini istedik. Bu sekilde Gazze’ye yardimlarin ulastirilmasini temin edelim diye. Suanda orada alinan tedbirler neticesinde istedigimiz düzeyde yardimlari gönderemiyoruz. Uluslararasi ortaklarimizla bu konulari görüstük ve bu engellemeleri ele aldik. Israil’in uygulamalari zorlastirdigini belirttik. Insani yardimlarin mutlaka ulastirilmasi gerekiyor. Birlesmis Milletlerin bu yardimlarin dagitilmasi açisindan Gazze’de bir merkez olusturmasi lazim. 6 sinir geçis noktasi var. Israil bir isgal devleti olarak buna uymak zorundadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA