Asa Açiklamasi 'Zeytinde Son Yillarin En Yüksek Rekoltesini Bekliyoruz'

Marmarabirlik’in 2022/2023 Is Yili Olagan Genel Kurul Toplantisi yapildi. Yönetim Kurulu Baskani Hidamet Asa, “2024 yilinda 5 milyar 900 milyon TL net ciroya ulasmayi ve ihracat yaptigimiz ülke sayisini 70’e çikarmayi hedefliyoruz” dedi.

Asa Açiklamasi 'Zeytinde Son Yillarin En Yüksek Rekoltesini Bekliyoruz'
Marmarabirlik’in 2022/2023 Is Yili Olagan Genel Kurul toplantisi Basköy tesislerinde yapildi. Genel Kurula, Bakanlik Temsilcileri, Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri, Marmarabirlik’e bagli 8 Kooperatif Baskan ve Yöneticileri ile Birlik Temsilcileri katildi.

Yönetim kurulu faaliyet raporu, bütçe ve çalisma programi, bagimsiz denetim raporunun görüsüldügü ve oybirligi ile kabul edildigi genel kurulda, Marmarabirlik’in mali durumu ve gelecek hedefleri, Birlik delegeleri ile paylasildi.

2023/2024 ürün alim kampanyasinin genel bir degerlendirmesini yapan Yönetim Kurulu Baskani Hidamet Asa sunlari söyledi: “Tavan fiyat: 125 TL, Taban fiyat: 47 TL, Yaglik zeytinin kg fiyati ise 45 TL olarak belirlenmisti. Toplam 2 milyar 823 milyon TL tutarinda ürün alimi yapilmistir. Alinan ürün bedellerinin yüzde 50’si pesin olarak, kalanin yarisi 26 Ocak’ta ödenmistir. 630 milyon TL’lik son dilim ödemesi ise 26 Nisan 2024 tarihinde yapilacak ve ortaklarimiza borcumuz kalmayacaktir”

Gelecek kampanya dönemi ile ilgili ortaklara seslen Baskan Asa, “Ürün almakla isimiz bitmiyor. Simdiden ürün satislarini düsünüyoruz. Yurtiçi pazarlama ve yurtdisi ihracat ekibindeki arkadaslarimizla birlikte gerekli çalismalar yapilmaktadir. Mevcut sartlara bakildiginda bu yil, faaliyet alanimiz olan bölgemizde son yillarin en yüksek rekoltesinin gerçeklesecegi tahmin edilmektedir. Bütün üreticilerimizi bu konuda duyarliliga davet ediyorum. Önümüzdeki ürün alim kampanyasinda Marmarabirlik asla zarar görmemelidir” dedi.

Üreticilere son yillarda toplam 393 milyon TL gübre ve zirai ilaç destegi verdiklerini ifade eden Asa, “Üretimde devamliligin saglanmasi ve zeytin agaçlarinin verimliligini artirilmasi için, ürün alimlari sona ermeden üreticimizin en önemli girdi kalemlerinden olan zirai ilaç, göztasi, hazir bordo, organik ve organomineral gübre destegi verilmeye baslanmistir. Ayrica ürüne vadeli olarak ortaklarimiza toplam 860 milyon TL kredi tahsisati yapilmistir” ifadelerini kullandi.

Entegre Tesisler basta olmak üzere yillar itibariyle toplam 210 Milyon TL’lik yatirim yapildigini, ambalajli ürün anlaminda yillik üretim kapasitesinin 55 bin tonlara yükseldigini belirten Hidamet Asa, “2024 yilinda; 5 milyar 900 milyon TL ciro ile birlikte ihracat yaptigimiz ülke sayisini 70’e çikarmayi ve 35 Milyon Dolar tutarinda ihracat yapmayi hedefliyoruz ” dedi.

2010 yilindan bu yana Marmarabirlik’in istikrarli bir sekilde büyüdügüne vurgu yapan Baskan Asa, kurumun ekonomik tablosunu söyle özetledi; Marmarabirlik’in 2009 yilinda öz kaynaklari 111 milyon TL’den bugün 2 Milyar 100 milyon TL’ye, Aktif büyüklügü 202 milyon TL’den 4 Milyar 250 milyon TL’ye yükselmistir. Marmarabirlik 2010’dan bugüne hiç zarar etmemistir. Marmarabirlik’in 2022/2023 is yilinda net cirosu: 2 milyar 945 milyon TL’dir. Kurulusumuzun 70. yilinda, ekibimizle birlikte hedeflerimize ulasacagimiza inancimiz tamdir. Genel Kurulumuzun tüm Marmarabirlik ailesine hayirli olmasini diliyorum.”
Kaynak: İHA