Sinop'ta Ögrenciler Sahil Temizligi Yapti

Sinop’ta üniversite ögrencileri Turizm Haftasi kapsaminda Akliman sahilinde temizlik çalismasi yapti. Ögrenciler kisa sürede torbalar dolusu çöp topladi.

Sinop'ta Ögrenciler Sahil Temizligi Yapti
Sinop’ta Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ile Sinop Üniversitesi is birliginde Turizm Haftasi kapsaminda çevre temizligi etkinligi düzenlendi.

Akliman sahilinde gerçeklesen etkinlikte üniversite ögrencileri atik toplayarak temiz çevrenin önemine dikkati çekti. Pet siselerden-posetlere, çuvallardan lastiklere kadar onlarca atik turizm sezonu öncesi toplanarak çöp torbalarina koyuldu. Koruma altindaki kum zambaklarina ev sahipligi yapan Akliman bölgesinde insanlarin çevreye attigi ve dalgalarin getirdigi çöpler dikkat çekti.

Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Rekreasyon Yönetimi Ögretim Görevlisi Hasan Tahsin Kavlak yaptigi açiklamada, amaçlarinin toplumda farkindalik olusturmak oldugunu belirterek, “Biz zaten fakülte olarak turizme gönül vermis insanlar olarak, Sinop’un turizm potansiyelinin çok farkinda bireyler yetistirmeye çalisiyoruz. Biz de bunun farkindayiz. Turizmin de temel amacinin sürdürülebilirlilik oldugunu, aslinda Sinop’un da mutlu sehir olmasinin temelinde bir temizlik algisinin olmasi gerektigini savunanlardaniz. Buraya geldigimizde hiç hos olmayan manzarayla karsilattik ama farkindaligi biz olusturmusuz ki ögrencilerimiz burada güzel bir çalisma örnegi gösterdiler” dedi.

Özellikle plastik atiklarin dogada kolay kolay yol olmadiga dikkati çeken Kavlak, “Endemik türlerde biliyorsunuz bu tip plastik atiklar doga çözünürlügü binlerce yili buluyor. O yüzden de köklerine zarar verdigi için, kum zambaklari da endemik bir tür oldugu için aslinda bunlarin yok olmasina sebep olabiliyoruz. Bunlarin varligi aslinda turizme bir deger katiyor bir manada. Çünkü ekolojik turizm kavraminda da burada, Sinop’ta fazla dogal güzelligin oldugunu görüyoruz. Hamsilos Koyu olsun, Erfelek Selalesi olsun, Akliman bölgesindeki kum zambaklari olsun. Bu endemik türlerinde aslinda korunmasini, sürdürebilirligini saglanmasini, turizme kazandirilmasi için elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz” diye konustu.

Insanlari çevreye duvarli olmaya davet eden ögrencilerden Turgay Kanbur, “Sahilde çokça plastik çöp, pet sise, poset ile karsilastik. Insanlarimiz deniz kenarlarini, sahillerimizi sürekli çöpleriyle kirletiyorlar. Biz de arkadaslarimizla beraber buna karsi durmak için buradayiz. Bugün hep beraber çöpleri toparladik. Insanlarimiz bunu yapmasa biz bugün buraya, bu saatte gelip bu çöpleri topluyor olmayacaktik. Keyiflerini yaptiktan sonra çöplerini toparlayip çöp konteynerlerine veya yakinlarda olan çöplüklere biraksalar daha iyi olur diye düsünüyorum" seklinde konustu.

Torbalar dolusu çöp topladiklarini belirten Sefa Akan ise “Bugün Akliman sahilimize geldik. Burada fazlasiyla çöp vardi. Torbalar dolusu çöp topladik. Insanlarimizin attigi, dalgalarin getirdigi çöpleri topladik. Bu bölgelerimizi temiz tutmak bizim görevimiz. Keske insanlarimiz da kullandiktan sonra temiz tutsa, temiz biraksa. Ama maalesef bazi insanlarimiz bunu yapamiyor. Biz onlarin yerine topluyoruz" ifadelerini kullandi.

En güzel temizligin kirletmemek oldugu ifade eden ögrencilerden Pinar Balkonoglu da “Biz her zaman buralari kullaniyoruz. Etkinlikler yapiyoruz, birlikte zaman geçiriyoruz. Buralari temiz tutmak hepimizin baslica görevlerinden biri” diyerek insanlari çevreye karsi duyarli olmaya davet etti.

Toplanan çöpler torbalara koyularak belediye ekiplerince alindi.
Kaynak: İHA