Kirmizi Bültenle Aranan Zanli, Orta Asya'yi Dolandiran Sahte Altin Tüccari Çikti

Uluslararasi Kriminal Polis Teskilati (INTERPOL) tarafindan kirmizi bültenle aranan ve Istanbul polisince düzenlenen operasyon ile yakalanan Kazakistan uyruklu Nurlan Zharimbetov’un, Orta Asya’yi dolandiran sahte altin tüccari oldugu ortaya çikti. Zeytinburnu’nda bir rezidansta saklanan ve yakalanacagini anlayinca polise zorluk çikaran zanlinin, Türkiye’ye de altin dolandiriciligi için giris yaptigi tespit edildi.

Edinilen bilgiye göre, Kazakistan polis gücü, INTERPOL’ün kirmizi bülteniyle “dolandiricilik”, sari bülteniyle de 2 ayri “hirsizlik” suçundan uluslararasi seviyede aranan Kazakistan uyruklu Nurlan Zharimbetov’un yakin tarihte Türkiye’ye giris yaptigini, Türkiye’ye bildirdi. Emniyet Genel Müdürlügü Istihbarat ile Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele Baskanligi harekete geçerek söz konusu ayrintilari Istanbul Emniyet Müdürlügü Kaçakçilik Suçlariyla Mücadele Sube Müdürlügüne aktardi.

Kazakistan polisi, Türk polisine failin Istanbul’a kaçtigini bildirdi

Türk ve Kazak polisinin ortak yürüttügü çalismanin sonunda dolandiricinin izini süren Istanbul Kaçakçilik Suçlariyla Mücadele Sube ekipleri, süphelinin Zeytinburnu’nda bir rezidansta saklandigi bilgisine ulasmisti. Yürütülen sorusturma çerçevesinde yapilan tespitlerin ardindan “Mahzen-27” adi verilen operasyonun dügmesine basildi. Bir yandan orta Asya cografyasinda altin kaçakçiligi yapan, bir yandan da sahte ve düsük ayarli altin üreterek sektör temsilcilerini dolandiran altin tüccarinin kaldigi rezidansa giren polis, dirençle karsilasti. Türk polisinin baskin yaptigini anlayan Nurlan Zharimbetov, kapiyi açmadi. Polis bu kez savcilik talimatiyla kapiyi kirarak içeri girdi. Zeytinburnu’nda kaldigi rezidansta yakalanan Zharimbetov, sorgulanmak üzere Istanbul Emniyet Müdürlügüne götürüldü.

Sahte altin tüccari, Türkiye’ye de ayni amaçla gelmis

Buradaki ifade islemlerinin tamamlanmasinin ardindan ülkesine iade edilmek üzere Il Göç Idaresi Müdürlügü’ne teslim edildi.

Içisleri Bakani Ali Yerlikaya tarafindan yakalandigi duyurulan zanlinin, geçmise dönük suç profili ortaya çikti. Kazakistan uyruklu Nurlan Zharimbetov’un, Orta Asya’yi dolandiran sahte altin tüccari oldugu, Türkiye’ye de bu amaçla giris yaptigi anlasildi. Ülkesinde yaptigi dolandiriciliginin aynisini Türkiye’de de gerçeklestirmek amacinda oldugu aktarilan süphelinin, Kazakistan ve Türk polisinin isbirligi ile yakalandigi kaydedildi.
Kaynak: İHA