Hidirlik Kulesi Seyir Terasi Projesi Çalismasinda Tarihe Isik Tutacak Kesif

Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan yürütülen ’Hidirlik Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazi ve Seyir Terasi Projesi’nde hummali çalisma sürüyor. Tarih ve manzarayi bulusturacak projede teknik çalismalar ilerlerken, yeni arkeolojik kesifler de gün yüzüne çikariliyor. Son olarak kulenin güney kisminda tarihe isik tutacak sütunlu bir yapi gün yüzüne çikarildi. Ayrica kulenin güney kisminda da ortaya çikarilan desenli taban mozaiklere de uzman arkeologlar tarafindan konservasyon çalismasi yapiliyor.

Hidirlik Kulesi Seyir Terasi Projesi Çalismasinda Tarihe Isik Tutacak Kesif
Büyüksehir Belediyesi’nin, Antalya’nin kültürel mirasi ve tarihi yapilardan Hidirlik Kulesi’ni kültürel ve turistik çekim merkezi haline getirmek için 2020 yilinda Koruma Kurulu karari dogrultusunda baslattigi arkeolojik kazi çalismalari sonunda bölgede antik dönem kalintilari ve yapilari ortaya çikmisti. Eserlerin ziyaretçilere Akdeniz manzarasi esliginde sunulmasi amaciyla Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapimina baslanan ’Hidirlik Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazi ve Seyir Terasi Projesi’nde çalismalar devam ediyor.

Tarihi kule ve çevresi yenileniyor

Büyüksehir Belediyesi Fen Isleri Dairesi Baskanligi tarafindan alanda restorasyon ve koruma-onarim (konservasyon) isleri yapiliyor. Kulenin güney kismindaki alanin ahsap ve cam zemin kaplamalari altyapisinda yer alan tasiyici kolonlarin çelik imalat montajlari tamamlandi. Antik kalintilarin izlenebilecegi cam yüzeylerin montaji da büyük oranda gerçeklestirildi.

Kulenin kuzey tarafinda da tasiyici kolonlarin çelik imalat montajlari devam ediyor. Falezlerin siluetini etkilememesi için proje kapsaminda alani çevreleyen seffaf cam korkuluklarin da montajina baslandi. Ayrica tarihi Hidirlik Kulesi’nde bitki temizligi ve dis duvar derz dolgu çalismasi da yürütülüyor.

Sütunlu yapi gün yüzüne çikarildi

Antalya Müze Müdürlügü ve KUDEB denetiminde sürdürülen proje kapsaminda tarihi kalintilarin konservasyon çalismalari devam ederken, arkeolojik kazi çalismalari da titizlikle sürüyor. Son olarak kulenin güney kisminda tarihe isik tutacak sütunlu bir yapi gün yüzüne çikarildi. Ayrica kulenin güney kisminda da ortaya çikarilan desenli taban mozaiklere de uzman arkeologlar tarafindan konservasyon çalismasi yapiliyor.
Kaynak: İHA