Hamdi Arslan Açiklamasi 'Baliklarin Yumurtalamasi Için Göç Döneminde Avcilik Tümüyle Yasaklanmali'

1 Eylül’de baslayan denizlerdeki av sezonunun 15 Nisan itibariyla sona erdigini hatirlatan Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Hamdi Arslan, her geçen gün balik çesitlerinin azaldigina ve balik sezonunun kisaldigina dikkat çekerek, baliklarin yumurtalama döneminde balik avciliginin bütün türlerine yasak getirilmesi gerektigini söyledi.

Hamdi Arslan Açiklamasi 'Baliklarin Yumurtalamasi Için Göç Döneminde Avcilik Tümüyle Yasaklanmali'
Bu sezon palamut baliginin üzdügünü hamsinin ise kisa süreligine yüz güldürdügünü kaydeden Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Hamdi Arslan, “1 Eylül itibariyla baslayan av sezonunda Marmara ve Karadeniz’de palamut az olunca erkenden baslayan hamsi sezonu 3 ay kadar sürdü. Aralik ayindan itibaren ise hamsi karasularimizdan göç ederek karsi kiyilara geçti. Buralarda da hamsi avi devam etti ancak karsi kiyilarda avlanan hamsiler genelde balik unu fabrikalarina gitti. Geçtigimiz yillarda karsi kiyilarda avlanan hamsiler de ülkemize geliyordu ama bu sene balikçilar için daha cazip oldugundan artan maliyetler nedeniyle daha çok Gürcistan’daki balik unu fabrikalarina gitti. Tabi hamsinin kisa sürede karasularimizi terk etmesinin baslica nedeni üzerindeki av baskisi oldu. Palamut olmayinca bütün tekneler hamsiye yöneldi. Tekne sayisi, kullanilan araç gereçler hamsi üzerinde av baskisi olusturuyor. Bu sene yaklasik 400-500 bin ton civarinda bir hamsi avciligi oldu ama bunun ne kadari verilere yansiyacak dogrusu biz de merak ediyoruz” dedi.



"Bol avcilik için siki denetim sart"

Karadeniz’de bol avcilik için mutlaka baliklarin yumurtalama döneminde tümüyle avciligin yasaklanmasi gerektigini de kaydeden Arslan, “15 Nisan istihbariyla sona eren balik avciliginin ardindan yeni sezon için tekne ve ag bakimlari yapilarak yeni sezona hazirlanilacak. Ancak yeni sezonda bol avcilik isteniliyorsa baliklarin yumurtalama döneminde siki bir denetimle avcilik tümüyle yasaklanmalidir. Çünkü bütün baliklar Karadeniz’e yumurtalamak için geliyorlar. Bu yumurtalama döneminde yetkililere sesleniyoruz ne olur avciligi tümüyle yasaklayin. Özellikle bogalardaki dalyanlar, algana ve amatör balikçilik da yasaklanmalidir. Bogazlardan geçemeyen baliklar Karadeniz’de nasil yumurta birakabilirler. Azimsanmayacak kadar artan kontrolsüz bir amatör balikçilik var. Bunlarin önüne geçilmelidir. Sadece 1.5 ay bu siki denetim yapilmalidir. Bir kez daha hatirlatiyoruz zamani geliyor, Mayis’ta Karadeniz’e geçis yapacak olan baliklar haziranda yumurtalarini birakacaklardir” diye konustu.

Kaynak: İHA