Gastronomi Festivali Ve Yemek Yarismasi'nin Ege Bölge Finali Denizli'de Yapildi

Türk mutfaginin zengin lezzetlerini korumak ve tanitmak amaciyla düzenlenen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarismasinin Ege Bölge Finali Denizli’nin ev sahipliginde gerçeklesti.

Gastronomi Festivali Ve Yemek Yarismasi'nin Ege Bölge Finali Denizli'de Yapildi


Millî Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü tarafindan Türk mutfaginin zengin lezzetlerini korumak ve tanitmak amaciyla mesleki ve teknik ortaögretim kurumlarinin yiyecek ve içecek hizmetleri alaninda ögrenim görmekte olan ögrencilere yönelik düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarismasi’nin Ege Bölge Finali Denizli’de gerçeklesti. Merkezefendi Servergazi Borsa Istanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen yarismanin açilisinda konusan Il Milli Egitim Müdürü Dr. Emre Çaliskan, “Açilisini gerçeklestirdigimiz yarisma en keyifli ve heyecanli yarismalardan bir tanesi. Gastronomi kültürlerin birbirlerine aktarilmasi ve nesilden nesile aktarilmasi gereken zenginliklerimizin basinda gelmektedir. Gastronomi anlaminda ülkemizin her bir yöresi ayri bir çesitlilik ve zenginlikle dolu. Gastronominin basli basina bir sanat ve bilimsel çalismalarinda oldugu bir bilim dali haline geldi. Ülkemizin gastronomi alaninda dünyaya tanitilmasinda meslek liselerimizin de büyük rolü var. Ögrencilerimizin bu alanda yetismeleri ve dünyanin dört bir yaninda ülkemizin yemeklerini insanlara sunmasi büyük önem arz ediyor. Bakanligimizca gerçeklestirilen bu tür yarismalarinda da ülkemiz gastronomisine büyük katkilari olduguna inaniyorum. Ellerinin lezzetlerini tabaklarina yansitmak için yarisma süresince hummali bir çalisma içerisinde olacak tüm ögrencilerimize ve danisman ögretmenlerimize basarilar diliyorum” dedi.

Milli Egitin Bakanligi Meslekî ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü Daire Baskani Ercan Alpay, “Bakanligimiz ülke genelindeki tüm okullarimizi kapsayacak sekilde MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarismasi planlanarak hayata geçirildi. Bakanligimiz Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügümüz tarafindan düzenlenen yarisma ile ögrencilerimize mesleki egitim yoluyla kazandiklari becerileri sergileme firsati sunarken Türk mutfaginin geleneksel tatlarini da ön plana çikarmak hedefleniyor. Yarisma ile ögrencilerimiz, Türk mutfaginin essiz lezzetlerini ortaya koyarken ayni zamanda bu degerli mirasi koruma sorumlulugunu daha iyi anlama sansi buluyor. Bakanlik olarak ögrencilerimize becerilerini sergileme firsati sunan bir organizasyon olmasindan ve Türk mutfagimizin zengin lezzetlerinin tanitilmasina imkan vermesinden dolayi çok önem veriyoruz. 28 Gastronomi bölgesinde 81 ilimizdeki meslek liselerimizin yiyecek içecek hizmetleri alani ögrencilerimizden 407 ekip ve bin 222 ögrenci ile 407 danisman ögretmenimiz yarisiyor. Bölge yarismalarinin sonrasi dereceye giren okullarimiz Istanbul’da gerçeklestirilecek olan Türkiye finaline katilacak. Tüm ögrencilerimize basarilar diliyorum” dedi.

Açilis programi sonrasinda mutfakta yerlerini alan ögrenciler yemek yapma sanatlarini icra etmek için gün boyu hummali bir çalisma ortaya koydular. Birbirinden lezzetli ve üst düzey görselleri olan yemekleri hazirlayan meslek liseli ögrenciler günün sonunda hazirladiklari yemeklerini jürinin begenisine sundu. Aydin Adnan Menderes Üniversitesi Ögretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin, Sefler Aykut Gülgü ve Mümin Durutlu’dan olusan jüri tarafindan yapilan degerlendirme sonucunda Denizli Servergazi Borsa Istanbul MTAL ekibi birinciligi alarak 4 Mayis tarihinde Istanbul’da düzenlenecek olan Türkiye Finaline katilmaya hak kazandi.
Kaynak: İHA