Bakan Isikhan Açiklamasi 'Engelli Ve Eski Hükümlü Vatandaslara Yönelik Destekleri Artirdik'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, engelli ve eski hükümlü vatandaslarin kendi islerini kurmalari için sunulan hibe destegi miktarini yüzde 170’e yakin bir oranda yükselttiklerini ifade etti.

Bakan Isikhan Açiklamasi 'Engelli Ve Eski Hükümlü Vatandaslara Yönelik Destekleri Artirdik'
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, engelli ve eski hükümlü vatandaslarin kendi isini kurma projeleri, engellinin is bulmasini saglayacak destek teknolojileri, engellinin ise yerlestirilmesi ile ise ve is yerine uyumunun saglanmasi projeleri, korumali isyeri projeleri ve engellilerin istihdam edilebilirliklerini artirmayi amaçlayan mesleki egitim ve mesleki rehabilitasyon projelerini desteklenmeye devam edeceklerini söyledi.



Engelli ve eski hükümlü bireylerin is gücüne katilimini desteklemek amaciyla yapilan çalismalarda önemli bir adim atildigini belirten Isikhan, bu vatandaslarin kendi islerini kurmalari için sunulan hibe destegi miktarini yüzde 170’e yakin bir oranda yükselttiklerini ifade etti.



“Kendi isini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaslara hibe desteklerinde enflasyonun üzerinde artis gerçeklestirildi”

Isikhan, engelli vatandaslarin kendi isini kurmalari için saglanan kurulus islemleri, isletme gideri ve kurulus (demirbas) destegi giderlerini kapsayan hibe destegi miktarini, 150 bin TL’den 400 bin liraya; eski hükümlü vatandaslarin da kendi islerini kurabilmeleri ve istihdam edilebilmesi için verilen hibe miktarinin 110 bin liradan 300 bin liraya yükseltildigini duyurdu. Isikhan “Yapilan artislarla birlikte, engelli ve eski hükümlü bireylere yönelik desteklerin etkinligi artirilarak, daha fazla kisinin is gücüne katilimi ve kendi isini kurma imkâni saglanmis olacak” dedi.



“Kendi isini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaslara 294 milyon liraya varan destek saglandi”

Engelli vatandaslarin kendi islerini kurmalarini ve istihdam edilmelerini desteklemek amaciyla 2014 yilindan bu yana 3 bin 608 projeye 183 milyon 198 bin 277 lira tutarinda destek verildigini açiklayan Isikhan, basvuru sürecini kolaylastirmak ve erisilebilirligi artirmak amaciyla 2021 yilindan itibaren hibe basvurularini e-Devlet üzerinden almaya basladiklarini söyledi.

Isikhan, yapilan bu düzenlemelerle daha fazla vatandasin bu imkânlardan faydalanmasinin hedeflendigini ifade etti.

Ayrica eski hükümlü vatandaslarin da kendi islerini kurmalarini ve istihdam edilmelerini desteklemek amaciyla 2014 yilindan bu yana kabul edilen 2 bin 746 proje için 109 milyon 968 bin 815 lira hibe destegi saglandigini belirtti.

Bakan Isikhan, “Is gücü piyasasinda istihdam noktasinda zorluk yasayan engelli ve eski hükümlü bireylerin kendi ayaklari üzerinde durabilmelerini saglamak amaciyla kendi islerini kurarak üretime katkida bulunabilmeleri için önemli politikalarin basinda gelen ‘kendi isini kurma hibe destegi’ uygulamamizi bu zamana kadar oldugu gibi bundan sonra da etkin bir sekilde sürdürecegiz” açiklamasinda bulundu.

Engellilerin istihdami için yapilan çalismalara deginen Bakan Isikhan, engelli ve eski hükümlü çalistirmayan isverenlerden idari para cezasi olarak tahsil edilen tutarlari kullanmaya yetkili komisyonun aldigi kararlar dogrultusunda 2014 yilindan itibaren mesleki egitim ve rehabilitasyon, ise ve is yerine uyum projeleri, destek teknolojileri ve korumali isyeri projeleri için toplamda 92.7 milyon lira destek saglandigini belirtti.

Destekler devam edecek

Engelli ve eski hükümlü çalistirmayan isverenlerden veya isveren vekillerinden tahsil edilen idari para cezalari kapsaminda 2014 yilindan bugüne kadar toplamda 7 bin 238 proje için 385 milyon 897 bin 77 lira destek saglandigini açiklayan Bakan Isikhan, dezavantajli gruplara yönelik desteklerin artarak devam edecegini belirterek bugün baslayan yeni basvurularin 7 Haziran’a kadar yapilabilecegini söyledi.

Kaynak: İHA