ABD Savunma Bakani Austin Çinli Mevkidasi Dong Ile Görüstü

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ve Çin Savunma Bakani Dong Jun arasinda gerçeklestirilen video konferans görüsmesinde Ukrayna’daki savas, Kuzey Kore ve ikili iliskiler ele alindi. Dong, görüsmede Çin’in Tayvan konusunda taviz vermeyecegini söyledi.

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Kasim 2022’den bu yana Çinli bir mevkidasi ile ilk kez görüstü. Çin Savunma Bakani Amiral Dong Jun ile Austin arasinda dün sabah saatlerinde video konferans yöntemiyle gerçeklestirilen görüsmede savunma alanindaki ikili iliskiler, bölgesel ve küresel güvenlik konulari ele alindi.

Austin görüsmede yaptigi konusmada ABD ile Çin arasindaki askeri iletisimin devam etmesinin önemini vurguladi. ABD Baskani Joe Biden ve Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in Kasim 2023’te harekat komutanlari arasindaki telefon görüsmelerinin devam edecegi yönündeki duyurusunu hatirlatan Austin, ABD’nin uluslararasi hukuka uygun olan her yerde güvenli ve sorumlu bir sekilde denizde, havada ve karada faaliyet göstermeye devam edecegini söyledi.



Güney Çin Denizi basta olmak üzere, uluslararasi hukuk çerçevesinde garanti altina alinan açik denizlerdeki seyrüsefer özgürlügüne saygi gösterilmesinin önemini vurgulayan Austin, Ukrayna’daki savas ve Kuzey Kore’nin son provokasyonlari hakkindaki endiselerini dile getirdi. Iki ülke arasinda yapilan anlasmalar çerçevesinde ABD’nin tek Çin politikasini sürdürmeye kararli olduguna dikkat çeken Austin, bölgede baris ve istikrarin önemini vurguladi.

"Tayvan’in bagimsizligini amaçlayan her türlü faaliyete karsiyiz"

Çin Savunma Bakani Dong ise konusmasinda Çin ve ABD baskanlarinin ikili iliskileri istikrara kavusturmak ve gelistirmek konusunda kararli olduklarini belirterek, her iki ordunun da bu istikrarin sürdürülmesi için hizmet etmesi gerektigini vurguladi. Tayvan sorununun Çin’in temel çikarlarinin merkezinde yer aldigini ve bu konuda hiçbir taviz verilmeyecegini vurgulayan Dong, Çin Halk Kurtulus Ordusu’nun Tayvan’in bagimsizligini amaçlayan her türlü faaliyete karsi ve bu tür ayrilikçi eylemler için dis destek saglanmasina yönelik mücadelede kararli oldugunu söyledi.

Güney Çin Denizi’ndeki istikrara dikkat çeken Dong, ABD’yi Çin’in kararli durusunu tanimaya ve bölgesel barisin yani sira iki ülke ve ordular arasindaki iliskilerin istikrarini korumak için pratik adimlar atmaya çagirdi.

ABD Savunma Bakani Austin, Çin Savunma Bakani ile son görüsmesini Kasim 2022’de Kamboçya’da eski bakan Wei Fenghe ile gerçeklestirmisti. Eski donanma komutani Dong, geçtigimiz yil Aralik ayinda savunma bakani olarak göreve getirilmisti.
Kaynak: İHA