TMO'nun Findik Satis Karari, Serbest Piyasa Fiyatlarini Tescilledi

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) findik satma karari serbest piyasa fiyatlarini saglamlastirdigi ileri sürüldü.

TMO'nun Findik Satis Karari, Serbest Piyasa Fiyatlarini Tescilledi
TMO Genel Müdürlügü, resmi internet sitesi üzerinden yaptigi duyuruda stoklarinda bulunan kabuklu findiklarin yaklasik 27 bin tonluk kisminin, yüzde 50 saglam iç findik esasina göre KDV hariç olmak üzere 2023 mahsulünün kilogrami 130 lira, 2022 mahsulünün kilogrami ise 124 lira olarak satisa çikardi.

TMO’nun satis kararini degerlendiren Findik Sanayicisi Mustafa Demirci, TMO’nun serbest piyasa fiyatlarini saglamlastirdigi ileri sürerek gelecek sezon için de bu fiyatlarin belirleyici olacagini söyledi.



Findik Sanayicisi Demirci yaptigi açiklamada, “TMO zamaninda ve serbest piyasa kosullarina göre findik satma karari aldigini görüyoruz. Arik üreticinin elinde findik kalmamisti ve fiyatlarin da daha düsmeyecegini deklare edilmis oldu. TMO’nun açikladigi satis fiyati suanda 4 dolar civarindadir. Serbest piyasada da fiyatlar bu seviyelerdeydi. Dolaysiyla TMO serbest piyasa fiyatlarini saglamlastirmis oldu. Ancak burada asil görmemiz gereken TMO’nun 4 dolardan piyasaya arz ettigi bu fiyatta talep olacak mi? Talep olur bu fiyatlar karsilik bulursa önümüzdeki 2024 sezonunun fiyatlari için de belirleyici olacaktir. Bunu bekleyip görecegiz. Ancak sunu belirtmekte fayda var ki, TMO’nun bugüne kadar elindeki findigi tutmasi ve açikladigi satis fiyati üretici açisindan yerinde olmustur” dedi.

Kaynak: İHA