BMGK'dan Israil'in Yardim Çalisanlarina Düzenledigi Saldiriya 'Kapsamli Sorusturma' Çagrisi

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafindan yapilan açiklamada, Israil ordusunun World Central Kitchen (WCK) adli uluslararasi yardim kurulusunun çalisanlarina yönelik düzenledigi hava saldirisinin “seffaf ve kapsamli bir sekilde sorusturulmasi” gerektigi vurgulandi.

BMGK'dan Israil'in Yardim Çalisanlarina Düzenledigi Saldiriya 'Kapsamli Sorusturma' Çagrisi
Israil’in Gazze Seridi’ndeki bombardimani araliksiz sürüyor. Bölgede yardim çalisanlarini da hedef alan Israil, dünyanin tepkisini çekiyor. Geçtigimiz hafta World Central Kitchen (WCK) adli uluslararasi yardim kurulusunun 7 çalisaninin hayatini kaybettigi hava saldirisina gösterilen tepkiler ise artarak devam ediyor. Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafindan yapilan açiklamada, Israil ordusunun WCK çalisanlarina yönelik düzenledigi saldirinin “seffaf ve kapsamli bir sekilde sorusturulmasi” gerektigi vurgulandi. Israil’in kusatmasi ve bombardimani altindaki bölgeye ulasmasi gereken yardimlara da deginilen 15 üyeli BMGK açiklamasinda, “Güvenlik Konseyi üyeleri Gazze’deki çatismalarin yol açtigi insani kayiplar, insani durumun felakete sürüklenmesi ve kitlik tehdidi karsisinda duyduklari derin endiseyi yineledi. Sivil halka insani yardim ulastirilmasinin önündeki tüm engellerin derhal kaldirilmasi ve bu yardimlarin engelsiz bir sekilde dagitilmasi çagrisinda bulundu” ifadeleri yer aldi.

Israil’in Erez Sinir Kapisi ve Asdod limaninin Gazze Seridi’ne yardim sevkiyati için kullanilmasina izin verme yönündeki söylemlerine iliskin yapilan açiklamada, “Gazze’deki ihtiyaçlarin büyüklügü göz önüne alindiginda gerekli yardimin ulastirilmasi için daha fazlasinin yapilmasi gerektigi vurgulanmistir” denildi.

“Gazze Seridi’nde 70 yillik baskinin ardindan simdi de soykirim”

Güney Afrika Devlet Baskani Cyril Ramaphosa, dün baskent Pretoria yakinlarinda bayram namazi için toplanan Müslümanlara seslenerek, Gazze Seridi’ndeki Filistinlilerin 70 yildan fazla süren “ayrimcilik, baski ve irkçiligin” ardindan simdi de soykirimla karsi karsiya olduklarini söyledi.

Sivillerin karadan, havadan ve denizden ayrim gözetmeksizin bombalanmasinin bir soykirim eylemi oldugunu vurgulayan Ramaphosa, “Bu hafta, Ruanda soykiriminin dünyanin gözleri önünde gerçeklesmesinin ve 1 milyon insanin öldürülmesini durdurmak için çok az sey yapilmasinin üzerinden 30 yil geçti. Kurbanlarin irki, etnik kökeni, dini veya siyasi inançlari ne olursa olsun, hayatimiz boyunca baska bir soykirim suçu islenirken kollarimizi kavusturup arkamiza yaslanmayacagiz” dedi.

Kaynak: İHA