Yasam Kalitesini Etkiliyor

Bölgesel Asiri Terleme” baslikli sempozyumda bölgesel asiri terlemenin nedenleri ve tedavi yöntemleri anlatildi.

Yasam Kalitesini Etkiliyor
Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açilis konusmasini gerçeklestiren Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Gögüs Cerrahisi Anabilim Dali’ndan Dr. Ögretim Üyesi Mertay Boran; terlemenin, insanlarin serinlemek için hayati fonksiyonu oldugunu ifade ederek, bazi özel durumlardan dolayi asiri terlemeyle karsi karsiya kalinabilecegini söyledi.



Gerçeklestirilen açilis konusmasindan sonra sempozyum oturumlarla devam etti. Bilimsel arastirmalarin sonuçlarinin paylasildigi sempozyumun baskanligini Dr. Ögretim Üyesi Mertay Boran ve Dr. Ögretim Üyesi Ertay Boran yapti.

Dr. Ögretim Üyesi Mertay Boran’in yönetimini üstlendigi sempozyumun ilk sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Anatomi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Çolakoglu, idiopatik hiperhidrozi-bölgesel asiri terlemeyi anatomik olarak açikladi.



“Terleme vücut isisi için önemli”

Düzce Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Serif Demir ise; “Terleme Fizyolojisi” basligi altinda bilgi ve deneyimlerini paylasti. Terlemeyi; “Beden çekirdek sicaklik degerinin normal sinirlar içinde tutulmasinda ana rol oynayan; kutanöz, evaporatif, termoregülatuvar fonksiyondur” seklinde tanimlayan Demir, termal, emosyonel, gastatuar terleme çesidi oldugunu söyledi.

Terlemenin vücut isisi için önemli oldugunu ifade eden Serif Demir, korku, endise, asiri heyecan ve tüketilen besinlerin de asiri terlemede etkili oldugunu kaydetti.



Bölgesel asiri terleme belirtileri

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Gögüs Cerrahisi Anabilim Dali’ndan Dr. Ögretim Üyesi Mertay Boran ise; “Bölgesel Asiri Terleme Nedir?” konusu hakkinda katilimcilari bilgilendirdi. Normal ölçülerde terleme miktarinin dakikada 1 ml/m2’den daha az miktarda salgilanmasi gerektigini söyleyen Boran, fizyolojik ihtiyacin ötesinde olan asiri terlemeye ise hiperhidrozis denildigini ve ekrin ter bezlerinin asiri çalismasi nedeniyle olustugunu ifade etti.

Tani kriterlerini; sekonder bir sebep olmaksizin en az 6 aydir mevcut olan bölgesel, gözle görülebilen asiri terleme, bilateral ve nispeten simetrik terleme, haftada en az bir defa terleme sikligi, terleme nedeniyle günlük aktivitelerin bozulmasi, terlemenin uyku esnasinda kaybolmasi seklinde siraladi.

Yasam kalitesinin bozulmasina ve psikolojik sorunlara neden oluyor

“Bölgesel Asiri Terlemede Tedavi Seçenekleri” baslikli sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dali’ndan Dr. Ögretim Üyesi Ertay Boran, bölgesel asiri terlemenin yasam kalitesini olumsuz olarak etkiledigini vurgulayarak, tedavisinin oldugunu ifade etti.

Kisinin sosyal yasam kalitesinde ciddi bozulmaya ve psikolojik sorunlarin olusmasina neden olabileceginin altini çizen Ertay Boran, medikal tedavi yöntemlerinin yaninda geleneksel yöntemlerle de tedavinin mümkün oldugunu vurguladi.

“Bölgesel Asiri Terlemede Cerrahi Tedavi” basligi altinda katilimcilari bilgilendiren Ankara Sanatoryum Egitim ve Arastirma Hastanesi Gögüs Cerrahisi Klinigi’nden Op. Dr. Leyla Acar ise; cerrahi operasyonlarla asiri terlemenin önüne geçildiginin altini çizdi.

Saglik Bakanligi destekliyor

Sempozyumun son sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Gögüs Cerrahisi Anabilim Dali’ndan Dr. Ögretim Üyesi Mertay Boran, “Idiopatik Hiperhidrozis Tedavisine ETS” basligi altinda katilimcilari bilgilendirdi. Boran yaptigi sunumda, asiri terlemeye karsi Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanan tedavi yöntemlerini katilimcilarla paylasarak, kesin çözüm olarak görülen tedavi yöntemlerinin Saglik Bakanligi tarafindan karsilandigini söyledi.



Gerçeklestirilen sunumlarin ardinda sempozyum, katilimcilarin sorularinin cevaplandirilmasi ile sona erdi.
Kaynak: İHA