Fertler En Çok Tanidigi Insanlarla Olan Kisisel Iliskilerinden Memnun

TÜIK yaptigi arastirmada, fertler en çok tanidigi insanlarla olan kisisel iliskilerinden memnun oldugunu, yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olmayan fertlerin yüzde 50,1’i sinemaya ilgisiz oldugunu ve Arkadas veya akrabalarla gerek yüz yüze gerekse uzaktan hiç görüsmeyenlerin ekseriyeti yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olanlarin olusturdugunu açikladi.

Fertler En Çok Tanidigi Insanlarla Olan Kisisel Iliskilerinden Memnun
Fertlerin yasadigi hanehalkinin mevcut finansal durumundan; zaman geçirdikleri aile, arkadas, komsu, is arkadasi gibi tanidigi insanlarla olan kisisel iliskilerinden; hobileri, bos zaman ugraslari, is disindaki aktiviteleri gibi yapmaktan hoslandigi faaliyetler için ayirabildigi zamandan memnuniyet yüzdesi belirlenirken hiç memnun olmayanlar için ’0’, çok memnun olanlar için ’100’ alinarak ortalama bir deger hesaplandi.

Fertler için hanehalkinin finansal durumundan memnuniyet ortalamasi yüzde 46,9 iken yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olan fertlerde bu deger yüzde 36,9 oldu. Kisisel iliskilerdeki ortalama memnuniyet yüzdesi tüm fertlerde yüzde 65,2, yoksulluk veya sosyal dislanma riski olanlarda yüzde 60,2 olarak hesaplandi. Bütün fertler için bos zaman faaliyetlerine ayrilan zamandan ortalama memnuniyet yüzde 47,4, yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olan fertlerde ise yüzde 42,0 oldu.

Yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olmayan fertlerin yüzde 50,1’i sinemaya ilgisiz

Son 12 ay içerisinde 15 yas ve üzeri fertlerin yüzde 85,3’ü sinemaya, yüzde 93,7’si canli gösteriye, yüzde 92,0’i kültürel alanlara ve yüzde 94,9’u canli spor etkinligine gitmedi. Yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olmayan fertlerin yüzde 50,1’i ilgilerinin olmamasini sinemaya gitmeme nedeni olarak seçti.

Sinemaya gitmeyen bütün fertlerin yüzde 11,0’i, yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olanlarin ise yüzde 23,5’i maddi yetersizlik nedeni ile gitmedigini belirtti.

Canli gösteriye gitmeyenlerden maddi yetersizligi seçenlerin orani yüzde 10,4 iken yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olanlardan maddi yetersizligi nedenli gidemeyenlerin orani yüzde 21,9 oldu. Kültürel alanlari ziyaret edemeyenlerin yüzde 10,3’ü maddi yetersizlik nedenini seçerken bu oran yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olanlarda yüzde 21,3 hesaplandi.

Canli spor etkinliklerine katilmayanlarin yüzde 7,9’u maddi yetersizligi katilmama nedeni olarak belirtirken yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olanlarin yüzde 17,0’i için canli spor etkinligine katilmama nedeni maddi yetersizlik oldu. Bütün sosyal ve kültürel etkinliklere katilmama nedeni olarak gelir durumundan bagimsiz olarak en çok ’Ilginin olmamasi" nedeni seçildi.

Son 12 ay içerisinde 15 yas ve üzeri fertlerin yüzde 69,0’inin hiç kitap okumadigi, yüzde 31,0’inin ise en az bir kitap okudugu görüldü.

Yas gruplarina göre kitap okuma oranlarina bakildiginda son 12 ay içerisinde okul kitaplari disinda en çok kitap okuyan yas grubu yüzde 50,9 ile 15-24 yas araligi oldu. En az kitap okuma orani ise yüzde 14,1 ile 65 yas ve üstü fertlerde hesaplandi.

Arkadas veya akrabalarla hiç görüsmeyenlerin ekseriyeti yoksulluk riski altinda

Arkadas veya akrabalarla gerek yüz yüze gerekse uzaktan hiç görüsmeyenlerin ekseriyetini yoksulluk veya sosyal dislanma riski altinda olanlar olusturdu.

Fertlerin yakinlari ile evde veya baska bir yerde arkadaslariyla vakit geçirme, karsilikli konusma veya aktivite yapma (bir araya gelme) sikligi incelendiginde yüzde 28,7’sinin akrabalarla, yüzde 37,3’ünün de arkadaslarla her hafta görüstügü belirlendi. Fertlerin akrabalari ile telefon, SMS, internet araciligiyla (yüz yüze olmayan) görüsme sikligi en çok olan seçenek yüzde 40,9 ile her hafta olurken arkadaslarla ise yine her hafta yüzde 44,3 ile en yüksek görüsme sikligi orani oldu.
Kaynak: İHA