Asirlik Çinarin Altinda 150 Yildir Kahve Içiliyor

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde 652 yillik çinar agacinin gölgesinde bulunan kahve mekani adeta tarihe taniklik ediyor. Atmosferiyle vatandaslara farkli bir deneyim sunan mekana gelen vatandaslar, tarihi çinarin gölgesinde hem dinleniyor hem de kahve içiyor.

Asirlik Çinarin Altinda 150 Yildir Kahve Içiliyor
Atalar Mahallesi Yarimca Yüksek Hizli Tren Istasyonu’nun yaninda bulunan yaklasik 150 yillik kahve mekani, lezzetli Türk kahvesi içmek isteyen vatandaslarin vazgeçilmez adreslerinden biri oluyor. Mekanin yanindan bulunan ve 652 yillik oldugu tahmin edilen çinar agaci ise adeta zamana meydan okuyor.

"Sultan 2. Abdülhamid Han burayi ziyarete gelmis"

Yaklasik 15 yildir kahve mekanini isleten Fatih Tüzel, "Burasi zamaninda ahsap bir köy kahvesiymis. Sultan 2. Abdülhamid Han burayi ziyarete gelmis. Ilimtepe’ye ava gittiginde burada konaklar, yan taraftaki camide namazini kilarmis. Hatta depremde yikilan camiyi kendi kesesinden onarip, büyütmüs. Içeriye tarihi bir hava verilmesi için Iznik’ten çiniler getirilmesini saglamis" dedi.

Agacin tarihe taniklik ettigini söyleyen Tüzel, "Agaç 652 yasinda. Bir rivayete göre, Fatih Sultan Mehmet’in burada konaklayip atini agaca bagladigi söyleniyor. 18 Ocak 1923’te ise Mustafa Kemal Atatürk buradan geçerken treni ariza yapmis ve kahve içmis. Kahveyi de bir balikçi yapmis. Atatürk, balikçiya bir kahve daha yaptirmis. Ayni tadi alinca balikçiyi da yaninda götürmüs" diye konustu.

Alandaki tarihi çinar agacinin koruma altina alindigini ifade eden Tüzel, "2014 yilinda agacimiz kirildi. O olaydan bir süre sonra ise kalan kismi da kirildi. Gelip bakimini yaptilar ve agaç koruma altina alindi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA