Uzmanindan Agri Kesici Ilaç Uyarisi

Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Nefroloji Bölümünde görevli Uzm. Dr. Özlem Yayar, sigara ve sik agri kesici kullaniminin kisiyi böbrek hastaligi açisindan yüksek riskli hale getirdigini belirtti.

Uzmanindan Agri Kesici Ilaç Uyarisi
Her yil mart ayinin ikinci persembe günü kutlanan ’Dünya Böbrek Günü’ dolayisiyla açiklamada bulunan Nefroloji Uzmani Dr. Özlem Yayar, önemli uyarilarda bulundu.

Kronik böbrek yetmezliginde artis

Son yillarda kronik böbrek yetmezliginin tüm dünyada adeta bir salgin seklinde artis göstererek ciddi bir saglik sorunu haline geldigini belirten Merkezefendi Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmani Dr. Özlem Yayar, “Kronik böbrek hastaliginin en sik görülen nedenleri seker hastaligi, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastaliklari ve ürolojik (idrar yollarinda tas veya tikaniklik) problemleridir. Seker hastaligi, hipertansiyon, kalp hastaligi, sismanlik, ileri yas, ailede böbrek hastaligi öyküsü, sigara ve sik agri kesici ilaç kullanimi kisiyi böbrek hastaligi açisindan yüksek riskli hale getirmektedir” seklinde konustu.



“Sinsi bir hastalik”

Kronik böbrek hastaliginin çogu kez belirti vermeden sinsi bir sekilde diyaliz asamasina kadar ilerledigini belirten Yayar, “Riskli kisiler basta olmak üzere herkesin düzenli olarak saglik taramasindan geçmesi, basit kan ve idrar testi ile böbrek fonksiyonlarini kontrol ettirmesi önemlidir. Erken teshis ve tedavi edilemeyen kronik böbrek hastaligi son dönem böbrek yetmezligine ilerlemekte, bu asamada ise diyaliz ve böbrek nakli tedavileri gündeme gelmektedir” dedi.



"Gereksiz ilaç kullanimindan kaçinilmali"

Özellikle kronik böbrek hastaligi olan veya bu açidan yüksek risk tasiyan bireylerde böbrek fonksiyonun korunmasi son derece önem arz ettigini belirten Nefroloji Uzmani Dr. Özlem Yayar, “Böbrekler için risk olusturan ilaçlar kullanilirken, tani veya tedavi amaçli girisimlerde, riskli ameliyatlar öncesinde ve sonraki dönemde böbrek fonksiyonlarinin hekim tarafindan izlenmesi ve koruyucu önlemlerin alinmasi çok önemlidir. Gereksiz ve hekim kontrolünde olmayan ilaç kullanimindan kaçinilmalidir. Böbrek sagligi açisindan böbrekleri susuz birakmamak ve yeterli su alimina özen göstermek, özellikle sicak iklimde yasayanlarda daha da önemlidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA