Uzman Jinekologdan Kadinlar Için Önemli Uyari Açiklamasi 'Normal Saymayin'

Jinekolog Elifnur Özak, menopoz sonrasi görülen vajinal kanamalara dikkat çekti. Bu dönemde görülen kanamalarin genellikle iyi huylu nedenlere bagli oldugunu belirten Uzm. Dr. Özak, “Ancak bazi kötü huylu hastaliklar ve kanserler kendilerini vajinal kanamalar ile belli edebilirler. Menopoza girildikten sonra, artik vajinal kanamalar ‘normalimiz’ olmaktan çikar, göz ardi edilmemelidir.” diyerek kadinlari uyardi.

Uzman Jinekologdan Kadinlar Için Önemli Uyari Açiklamasi 'Normal Saymayin'


Acibadem Kent Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Elifnur Özak, menopozun kadinlarin dogal yasam döngüsünün bir parçasi oldugunu hatirlatti. Adet kanamasinin kesilmesine menopoz denildigini, tibbi açidan ise menopozun yumurta ve hormon üretiminin sona ermesi anlamina geldigini vurgulayan Uzm. Dr. Özak, kadinlarin bu yeni dönemi için, "Kadinlarda ortalama 40’li yaslardan itibaren reprodüktif çagin menopozal kisimlari baslar. Adetlerimiz, belirgin bir problem olmadigi sürece, bir anda kesilmez, yavas yavas aralari açilarak gider. 2 ayda bir, 3 ayda bir, 6 ayda bir... ’Pre- menopoz’ dedigimiz bu menopoz öncesi dönemde kadinlarda “vazomotor semptom” olarak bilinen sicak basmalariyla, ani ve yogun terlemelerle, ani sinirlilik haliyle, geceleri uyku problemleriyle, vajinal kurulukla siklikla karsilasiriz. Bunlar, vücutta azalan östrojen düzeylerinin bedenimizde olusturdugu sonuçlardir. Premenopozal dönemdeki bu sorunlarin hemen hepsinin tedavisi mümkündür. Ne zaman ki bir sene hiç adet görülmez, ancak o sekilde ‘menopoza girdim’ diyebiliriz. Bu dönem de ortalama 45-55 yaslari arasina denk gelmektedir" bilgilendirmesinde bulundu.

Normal kabul etmeyin, sebebini ögrenin

Menopoz sonrasinda vajinal kanamalar görülebildigini, bunlarin pek çok kadin tarafindan “normal” kabul edilip, doktor kontrolüne gerek duymadigini belirten Uzm. Dr. Özak, sözlerini söyle sürdürdü: "Kadinlar özellikle dogurganlik süreçlerinde, hamilelik öncesinde ve hamilelikte kadin hastaliklari ve dogum uzmani kontrolünde olmayi önemserler. Menopoza girdikten sonra ise artik jinekologla islerinin bittigini düsünürler, muayenelerini ihmal ederler. Menopoza girdikten sonra kanama sorunu yasadiklarinda bunu göz ardi ederler. Oysa bu dönemdeki kanamalar masum olmayabilir. Menopoz sonrasi vajinal kanamalar genellikle iyi huylu sebeplere bagli olsalar da bazi kötü huylu hastaliklar ve kanserler kendilerini vajinal kanamalar ile belli edebilirler. Menopoz sonrasi kanama durumunda, jinekolojik muayene ve bu muayene sonuçlarina bagli olarak rahim içinden (endometriyum) örnekleme yapmak, biyopsi alarak kötü huylu bir hastalik olup olmadigini degerlendirmek gerekebilir. Endometriyum kanserleri erken dönemde kendisini kanama ile belli ettigi için, çogu zaman bu kanamalar sayesinde erken evrelerde yakalanir ve pek çok hastada kemoterapi ihtiyaci dahi olmadan, sadece ameliyatla cerrahi olarak tedavi edilebilir. Kötü rüya görmemek için bu kanamalarin nedenlerinin belirlenmesi gerekir."
Kaynak: İHA