Unutulmaya Yüz Tutmus Gomalak Ustaligini 43 Yildir Istanbul'da Yapiyor

Birçok insanin ismini dahi bilmedigi unutulmaya yüz tutmus Gomalak ustaligini 43 yildir yapan Ayhan Kaymak, “bir yer açip insanlara gomalak ögretmek bundan sonraki amacim bu olacak. Insanlara bu meslegi ögretecegim” dedi.

Unutulmaya Yüz Tutmus Gomalak Ustaligini 43 Yildir Istanbul'da Yapiyor
Teknolojiye yenilen mesleklerin basinda Gomalak Ustaliginin gelmesi ile biliniyor. Antik ürünlere olan ragbetin ve o ürünleri yenileme yöntemlerinin degismesi ile bazilarinin ismini dahi duymadigi kaybolmaya yüz tutmus Gomalak Ustaliginin son temsilcilerinden Ayhan Kaymak 43 yildir bu isi yapiyor. Ayasofya Kebir Cami’nin türbe kismindaki kapilarin cila islemlerini yapan usta bundan sonra meslegini gençlere ögretecegi bir atölye kurmak istiyor. Afrika’da bir böcegin diskisi ile bazi kimyasallarin karisimi sonucu elde edilen gomalak, alkol ve bazen boya ile uygulaniyor. Ahsaptan üretilen malzemeler ile ortaya çikan esyalar. Ilk önce eski kaplamalarindan arindiriliyor. Daha sonra zimparalanip gomalak özenle ahsap yüzeye uygulaniyor. Zahmetli ve bir o kadar ugrastiran meslegin yapanlarin sayisi her geçen gün azaliyor. 43 yillik gomalak ustasi Ayhan Kaymak Istanbul’da meslegin son temsilcilerinden.

“Gerçekte bu isi bilen çok fazla kisi yok”

43 yildir Gomalak ustasi Ayhan kaymak , “1965 Erzincan’da dogdum. 1981 yilinda Kule dibinde bitpazarinda gomalak isine basladik. Bizim isimiz genelde eski ürünler ile ugrasmak. Eski mobilyalari aliyoruz tamirini cilasina bakimini yapiyoruz. Yenileyerek tekrar müsteriye teslim ediyoruz. Gomalak söyle üretiliyor, Afrika tarafinda bir böcegi diskisi ile birlesip içerisine bazi maddeler katip yapilan bir ciladir. Eski usul bir cila yöntemidir. Gomalak ahsabin tamamen orijinalini gösterir renksiz bir ciladir. Istedigimiz zaman renkleri biz katiyoruz. Gerçekte bu isi bilen çok fazla kisi yoktur. Bizim ustalarimiz vefat etti bir tek bizim yasitlarimiz kaldi. Bu isi seversen güzel yaparsin. Ben bu meslegi çok insanlara tanittim” dedi.



“Insanlara bu meslegi ögretecegim”

Birçok önemli tarihi yapida çalistigini belirten kaymak, “20 sene evvel Ayasofya Caminin türbe kismindaki bütün kapilarini ben yenilemistim. Abdülhamit Han’in türbesini kapilarini da ben yaptim. Yurt disina çok fazla esya yapip gönderiyorum. Abdülhamit Han türbesi yaparken benim ecdadim burayi yapmis ben bunla ayakta dursun duygulari ile yaptim ve hiçbir detaydan çekinmedim arastirdim nasil daha iyi yapabilirim. Tatile gittigim zaman bile ben ilk önce gidip eski esyalara bakiyorum eski ustalarin yaptigi malzemelere bakiyorum. Ama gençlere bunu anlatamadik. Kafamda baska bir proje var bir yer açip insanlara gomalak ögretmek bundan sonraki amacim bu olacak. Insanlara bu meslegi ögretecegim” diye sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA