Türk Telekom'dan Çevreci Veri Merkezi Çözümleri

Sürdürülebilirlik ilkelerini is stratejilerinin merkezine yerlestiren Türk Telekom, veri merkezlerinde Sivi Sogutma çözümlerini hayata geçirerek çevreyi en az etkileyen teknolojilerin gelistirilmesinde önemli adimlar atmayi sürdürüyor.

Türk Telekom'dan Çevreci Veri Merkezi Çözümleri


Türkiye’nin dijital dönüsümüne liderlik edenlerden Türk Telekom, iklim riskini azaltma ve çevresel sürdürülebilirlige katki saglama vizyonunu tüm is süreçlerine yansitiyor. Kullanicilarina siber güvenlik, bulut bilisim, veri merkezi gibi hizmetler sunan sirket, iklim riskini azaltmak amaciyla enerji verimliligini artiran yenilikçi çözümlere odaklaniyor. Sürdürülebilir bir gelecek olusturmak adina somut adimlar atan sirket, veri merkezlerinde Sivi Sogutma (Immersion Cooling) çözümlerini devreye alarak çevreye verilen zarari en aza indiren teknolojilerin gelistirilmesinde öncü rol üstleniyor.

Türk Telekom’dan sürdürülebilir yenilikçi çözümler

Yapilan açiklamaya göre sirket, çevreci bilinçle insa edilen ve sürdürülebilir teknolojilerle desteklenerek günden güne kapasitesini artiran veri merkezlerinde yüksek islem kapasitesi gerektiren sanallastirma, büyük veri ve yapay zekâ uygulamalari için teknoloji partnerleriyle inovatif çözümler gelistiriyor. Gelistirilen sivi sogutma teknolojisi, veri merkezlerinde enerji tasarrufu, güvenilirlik ve maliyet konusunda önemli avantajlar sagliyor. Türk Telekom ve Netas is birligi ile testleri basariyla tamamlanan yerli sunucu ürünleri, çevre dostu ve sürdürülebilir veri merkezleri olusturulmasinda öncü bir örnek teskil ediyor.

Türk Telekom Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardimcisi Durmus Ali Taskin, “Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutma vizyonumuz ile veri merkezi yatirimlarimizi araliksiz sürdürürken; kapasite, verimlilik ve enerji tasarrufunu artirmak adina sürdürülebilir yerli çözümler konusunda da öncü bir rol üstleniyoruz. Bu vizyon dogrultusunda, yerli imkanlar kullanilarak daldirma sivi sogutma sistemi gelistirip, test süreçlerini basariyla tamamlayarak, bu alanda da liderligimizi ortaya koyduk. Test sürecinden elde edilen verimli sonuçlarla daldirma sivi sogutma teknolojilerine bir pilot proje dahilinde yatirim gerçeklestiriyoruz. Pilot projede veri merkezlerinde yerli çözümlerin desteklenmesi amaciyla, Netas ile yapilan is birligi kapsaminda yerli sunuculari hayata geçiriyoruz. Teknoloji birikimini hayatin her alanina yansitan bir kurum olarak attigimiz bu stratejik adimlar ile sirketimizin veri merkezi çözümlerinde sürdürülebilirlik ve çevre dostu teknolojilere olan bagliligini pekistirerek, sektöre yön veren çalismalarimiza devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Netas Telekom Is Birimi Genel Müdürü Bülent Elönü, “Sirket olarak telekom sektöründe öncü bir rol oynayarak tüm paydaslarimizin ihtiyaç ve taleplerini karsiliyoruz. Türk Telekom’un Veri Merkezleri’nde artan is yüklerinin ihtiyaç duydugu sogutma teknolojisi üzerine yaptigi çalismalar sirasinda Netas Yerli Sunucu’yu kullanmasi bizim için önemli bir adim. Yerli sunucumuz yapilan tüm testleri basariyla geçerken çevre dostu, sürdürülebilir veri merkezleri hedefleri dogrultusunda kullanilabilirligini bir kez daha ispatladi. Sürdürülebilir teknolojiler için attigimiz bu adim yeni nesil teknolojiler içinde yerli ürünlerin yer almasi açisindan kritik bir öneme sahip. Sirketin is ortagi olmaktan ve çevresel sürdürülebilirlige katki saglayan teknolojileri hayata geçirmekten dolayi oldukça mutluyuz” diye konustu.

Kaynak: İHA