Bahar Alerjisinden Korunmanin En Önemli Yolu Alerjenlerden Kaçinmak

Bahar mevsiminde ortaya çikan alerjiler hakkinda bilgi veren Ihsan Baspinar “Daha çok agaç, çiçek polenleri ve çimenlere bagli burun akintisi, burunda kasinti, tikaniklik, hapsirma, gözlerde sulanma ve kizarma ile ortaya çikan tabloya bahar alerjisi veya mevsimsel alerjik rinit denir” dedi.

Bahar Alerjisinden Korunmanin En Önemli Yolu Alerjenlerden Kaçinmak
BHT CLINIC Istanbul Tema Hastanesi’nden Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Ihsan Baspinar halk arasinda ise saman nezlesi hakkinda merak edilenleri yanitladi. Bahar alerjisinin her yas grubunda ortaya çikabildigini belirten Baspinar en sik çocukluktan eriskin döneme geçiste basladigini ve alerjinin görülmesinde özellikle genetik yatkinlik ve çevresel faktörler önemli rol oynadigini ifade etti.

Baspinar bahar alerjisinin belirtilerini siraladi: “Burun tikanikligi, burun akintisi, hapsirma nöbetleri, gözlerde ve burun çevresinde kizarma, kasinti, koku ve tat hissinde azalma, dikkat daginikligi, uyku ve yorgunluk hissi, damakta ve burunda kasinti gibi bulgularin ortaya çikmasiyla çocugun okul basarisi ve yasam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.



Bahar Alerjisinden korunma yollari nelerdir

En önemli korunma yolu olarak alerjenlerden kaçinilmasini söyleyen Baspinar, semptomlari söyle siraladi: “Polenlerin yogun oldugu saatlerde, rüzgârli ve kuru havalarda disari çikmamak, sapka, gözlük ve maske kullanilmasi, uzun kollu elbise ve pantolon giyilmesi, evde ve araçta polen filtresi kullanilmasi, dus alinip, elbiselerin degistirilmesi, çiçekli ve çimenli ortamlardan uzak durmak, sigara içilen ortamlardan uzak durmak bahar alerjisinden korunma yollari olabilir” seklinden konustu.

Baspinar, “Ayrintili muayeneden sonra ise; Serum IgE ve eozinofil seviyesi, nazal smear, deri testleri, kanda sperfik alerjen arastirilmasi ile bahar alerjisinin teshisi konulabilir” dedi.



Bahar Alerjisinde tedavisi nedir

Medikal tedavi olarak kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanilmaktadir.

Haftada en az iki mevsim alerji semptomlari gösteren veya 6 ay boyunca sikâyeti süren hastalar antialerjik ilaçlarla kontrol altina alinamiyorsa immunoterapi yapilabilir. Özellikle tamamlayici tipta kullanilan kendi kaniyla tedavi (otohemeoterapi) ve ozon terapi de oldukça faydalidir, diyerek konusmasini sonlandirdi.
Kaynak: İHA