Aydin'in 93 Yillik Canli Tarihi, Küresel Isinmayi Degerlendirdi

Türkiye’de son günlerin en fazla konusulan meselelerinin basinda yer alan ‘Küresel isinma’ ve buna bagli yasanan mevsimlerdeki degisikligin yeni bir durum olmadigi periyodik araliklarda Aydin’da bu tür durumlarin yasandigi belirtildi.

Aydin'in 93 Yillik Canli Tarihi, Küresel Isinmayi Degerlendirdi
Aydin’in en köklü Yörüklerinin basinda gelen Karaçakal Yörükleri’nin en yasli fertlerinden alan 92 yasindaki Ali Kingir, 1952 yilinin Mart ayinda çavdarlarin basak çikardigini belirterek “Ciddi bir sicaklik var ama bu durumu dünyanin sonu gibi nitelendirmek dogru degil. Yasi müsait olanlar bilir. 1952 yilinin Mart ayinda çavdarlar basaga durmustu” dedi.

Son yillarda yeryüzündeki isinin her geçen gün arttigini ve kis soguklarinin özellikle Kiyi Ege’de neredeyse yok denecek kadar azaldigini belirten Yenipazar Karacakal Yörükleri Beyi merhum Mustafa Kingir’in 93 yasindaki oglu Ali Kingir, “Yörükler yasanmasi muhtemel meteorolojik olaylarin tahmininde güçlü oldugu gibi yasanmis meteorolojik olaylari da unutmazlar. Yazili kaynak tutmasalar da yasanan her olayi aklen malul olmadikça unutmayacaklari sekilde hafizalarina yazarlar. Su anda memlekette ekonomi ve siyasetten sonra en çok konusulan meselelerden biri adina ‘küresel isinma’ denilen kisin bile havalarin sogumamasi meselesi oldu. Gerçekten her geçen gün kis soguklari azaliyor. Adeta kara kisin ortasinda bahar mevsimi yasaniyor. Biz Yörüklerin hesaplamalarina göre son 72 yilin en sicak ve kisini yasadik. Ancak bu durum biz yaslilar için pek yadirganacak bir durum degil. Zaman zaman bu tür olaylar yasaniyor. 1950 ve etrafindaki yillarda bu tür durumlari yasamistik. Hatta 1952 yilinda Mart ayinda çavdarlar basak çikardi. Ancak iklim müsait gitmedigi için basaklar evin yapamadigi için dane olmadan döküldü” diyerek iklimsel olarak yasanan tarihi geçmise bakarak 2030’lu yillara dogru eski soguklarin yeniden geri gelmesinin muhtemel oldugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA