Tütüncü Açiklamasi 'Yeni Dönem, Güresin De Altin Çagi Olacak'

Varsak Güres Sahasi’ni sehre kazandiran Antalya Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Hakan Tütüncü, güres müzesi, kadim güreslerin kurumsallastirilmasi, ilçelere güres egitim merkezi yapilmasi ve baspehlivanlara büyüksehir destegi müjdelerini verdi. Tütüncü, “Yeni dönem, güresin de altin çagi olacak” dedi.

Tütüncü Açiklamasi 'Yeni Dönem, Güresin De Altin Çagi Olacak'
Kepez Belediye Baskani ve Cumhur Ittifaki Antalya Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Hakan Tütüncü, pehlivanlara verdigi güres sahasi sözünü tuttu. Varsak bölgesinde Aktoprak Mahallesi’nde yapimi tamamlanan er meydani, pehlivanlarin hizmetine sunuldu. Kapali tribünü, 2 bin metrekare çayiri, soyunma odalari ve otoparkiyla Antalya’nin yagli güresteki basarisina yakisan bir tesis olan Varsak Güres Sahasi, törenle hizmete açildi.

"Er meydani"

Baskan Hakan Tütüncü, törende yaptigi konusmada Varsak bölgesinde ata sporun çok sevildigini hatirlatti. Varsak bölgesinde, son 5 yildan bu yana geleneksel yagli güreslerin düzenledigini aktaran Baskan Tütüncü, sözlerini söyle sürdürdü:

"Güzel bir gelenege dönüsen Varsak Güresleri’ne bir er meydani yapalim istedik. Aktoprak Mahallesi’nde tesisi yapacagimiz uygun olan araziyi bulduk. Projeyi hazirladik ve geçtigimiz yil güres sahasinin insaatini baslattik. Projeyi hazirlarken sahayi biraz daha büyük yapalim istedik. Bu tesis ile Varsak’in güreste merkez olmasini arzu ettik. Sahaya üzeri kapali bir protokol tribününü yaptik. Tesisin yapim maliyeti 20 milyon TL buluyor. Sahanin altyapilarini yaptik. Portatif tribünlerin kurulabilecegi alanlari da hazirladik. Insallah önümüzdeki süreçte bu tesis, dört tarafina tribün yapilarak, Türkiye’nin ve Antalya’nin en güzeli olmaya aday bir güres sahasi olacak. AK Parti Kepez Belediye Baskan Adayimiz Riza Sümer de gelecek dönemde portatif tribünlerinin yerine kalici tribün yapmayi planliyor” diye konustu.

Tütüncü, Ramazan Bayrami’ndan sonra Antalya Büyüksehir Belediyesi ve Kepez Belediyesi is birligiyle Varsak Çayiri’nda güzel bir güres organizasyonu düzenleyeceklerini kaydetti.



"Simdi sartlar degisti"

Tütüncü, Kepez Güresleri’nin yapilmamasiyla ilgili de su açiklamayi yapti:

“Hayatim boyunca hiç yapmacik olmadim. Gönlümden, kalbimden ne geçiyorsa hep onu söyledim. Dogru bildigim neyse hep onu yaptim. Kepez’de, güresi kurumsallastiralim istedim. Kurumsallik tesis ile basliyor. Eger güres ile özdeslesmis bir tesisiniz yoksa kirada oturan bir sakin gibisinizdir. Göreve geldigimizde Kepez’de güresler yapiliyordu. Bu güreslere, Hasan Dogan Stadi’mizda düzenleniyordu. Kepez güreslerini 4 yil boyunca basarili bir sekilde sürdürdük. Ancak dördüncü yil hiç hak etmedigimiz bir protesto ile karsilastik. O gün 10 bin davetliye mahcup oldum. Simdi sistem, sartlar degisti. Kepez Belediyesi olarak güresi kurumsal bir yapiya tasimak için girisimlerde bulunduk. Varsak Güres Sahasi’ni da Türkiye Geleneksel Güresler Federasyonu görüsünü alarak yaptik."

"Elmali’ya güres tarihi müzesi"

Antalya’nin altin çaginda güresi sehrin en önemli gençlik, spor, kültür ve tanitim unsuru olarak kabul edeceklerinin altini çizen Tütüncü, "Bu çerçevede geçtigimiz hafta yaptigimiz proje tanitim toplantisinda özellikle Elmali’ya ayri bir parantez açtik. Tarihi Kirkpinar Güreslerinden daha eski güres etkinligine ev sahipligi yapan Elmali ilçemizde, Türkiye’nin en güzel güres tarihi müzesini kuracagiz. Kepez’e 13 tane müze yapmis bir belediye baskani olarak Türkiye’nin en güzel güres tarihi müzesini Antalya’ya kazandiracak bilgimiz, deneyimimiz mevut. Ata topragim Korkuteli ilçemizde çocuklugumda seyrettigim güresler vardi. Bu Altin Kiraz Güresleri’ni de Korkuteli için kurumsallastiriyoruz. Antalya’nin tüm ilçelerindeki pehlivanlarla güres camiasiyla kalbimizi, gönlümüzü birlestirecegiz. Böylelikle Antalya’yi güresin merkezi yapacagiz. Bizim dönemimizde Antalya Büyüksehir Belediyesi ile çalismak isteyen hangi pehlivanimiz varsa o pehlivanlarimizin hepsine belediyenin bütün imkanlarini sonuna kadar açan bir belediye baskani olacagima söz veriyorum. Biz de güresin içerisine siyaset girmez. Ama biz de siyasetin içine de güres girmez. Ata sporumuz gürese duydugumuz saygidan, sevgiden dolayi gürese yatirim yapiyoruz. Hiç kimseyi ötekilestirmeden pehlivanlarimizla birlikte bir olacagiz ve Antalya’yi temsil edecegiz" ifadelerine yer verdi.

"1 Nisan’da güreste altin çag"

Kepez’de 15 yil boyunca spor altyapisinin ilgilendigi önemli konulardan biri olduguna deginen Tütüncü, "Bir belediye baskaninin spora destegi altyapiya ne kadar yatirim yaptigi ile ölçülür. Yagli güresin altyapisi da bizim dönemimizde en önemli önceliklerimizden biri olacak. Bütün ilçelerimize yagli güres egitim merkezlerini 5 yil içerisinde kuracagiz. Güres camiamizin degerli isimlerini bu merkezlerde istihdam edecegiz. Böylelikle yeni baspehlivanlarin bu topraklarda çikmasinin önünü açmis olacagiz. Basta Elmali Güresleri olmak üzere Antalya’nin mevcut güres organizasyonlarini Türkiye genelinde tanitmak, katilimi artirmak sehre bir vefa borcumuzdur. Tesis, müze, kadim güreslerin kurumsallasmasi, altyapi ve tanitim dedim. Bütün pehlivanlarin Büyüksehir Belediyesi ile çalisabilecegi imkanlari bulabilecegini söyledim. Güresin içerisine siyaset, siyasetin içerisine güresi sokmayacagimi söyledim. Bunlar güres camiasina taahhütlerimdir. Bugüne kadar ne söylediysem yerine getirdim. Rabbim bana verdigim hiçbir sözü tutmamis olmayi göstermedi. 1 Nisan 2024 tarihinde baslayacak olan yeni dönem, güresin de altin çagi olacak. Pehlivanlarimiz, hakemlerimiz, davulcularimizi, cazgirlarimizi, agalarimiz, federasyon temsilcilerimiz tüm güres camiamiz benim için çok kiymetlidir” dedi.



Minikler çayirda

Baskan Tütüncü, konusmasinin ardindan Varsak Güres Sahasi’ni, AK Parti Antalya Milletvekili Ibrahim Ethem Tas, AK Parti Kepez Belediye Baskan Adayi Riza Sümer, AK Parti Kepez Ilçe Baskani Mehmet Çivik, MHP Kepez Ilçe Baskani Servet Ersoy, Antalya Gençlik ve Spor Il Müdürü Yavuz Gürhan, Antalyali baspehlivanlar ve diger davetlilerle, yapilan duanin ardindan kurdeleyi keserek hizmeti açti. Açilisin ardindan minik pehlivanlar Varsak Er Meydani’nda gösteri maçi yapti.

Varsak Çayiri özellikleri

Varsak Güres Sahasi, Aktoprak Mahallesi Sehit Bülent Alkan Caddesi’nde 5 bin 517 metrekare alana insa edildi. Insaat çalismalari tamamlanan güres sahasinin 627 koltuklu betonarme kapali tribünü bulunuyor. Tesisin koltuk rengi, eski Varsak Belediyesinin kurumsal renkleri olan yesil ve beyaz olarak seçildi. Tesisin seyirci kapasitesi, portatif tribünlerle artirabilecek. Kapali tribünün altinda ise hakem ve soyunma odalariyla, lavabolar bulunuyor. Tesisin genisligi 70 metre, uzunlugu 80 metre olan çim sahasinin büyüklügü 2 bin metrekare.
Kaynak: İHA